Havaintoja parisuhteesta

Kaukana, mutta niin lähellä

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Juna olisi täällä iltakahdeksalta. Viesti puhelimeen tiistaina aamupäivällä. Eihän sitä tarvinnut miettiä. Meille tulikin yllättäen mahdollisuus nähdä. Kaksi tuntia junalla tyttöystävän luokse. Aamujunalla kaksi tuntia takaisin. Perillä ehtisi olla 12 tuntia. Välissä yli viikko näkemättä. Kaksitoista tuntia aikaa rakastaa. Eihän siinä järkeä ole, mutta rakkaus onkin tunnelaji.

Sellaista se on etäsuhteen arki. Pitää ottaa hetkistä vielä enemmän irti. Pitää tarttua tilaisuuteen. Laittaa kalenteriin yhteisiä päiviä ja viikonloppuja. On kuin olisi erolapsi, joka seilaa kahden asunnon välissä. Minulle on tullut juna tutuksi näiden kuukausien aikana. Osaan kuulutukset ja väliasemien järjestyksen ulkoa. Hammasharja on molemmissa kaupungeissa. Ei tarvitse ottaa aina mukaan.

Voisihan sitä kai parisuhteilla helpommin. Olisi edes sama kaupunki. Tai yhteiset seinät. Olisi aamuisin joku jolle sanoa huomenta ja antaa aamusuudelma. Rakkaus ei aina ole valintakysymys. Se on tunteena sen verran röyhkeä, että se ei kysele. Se tulee ja raivaa voimallaan esteet tieltään. Rakkaus ei kysy lupaa, vaan se ottaa väkisin. Laittaa istumaan junassa neljä tuntia yhdestä kaksitoista tuntia kestävästä yhteisestä hetkestä.

Ei kai ole olemassa vain yhtä tapaa olla parisuhteessa. Rakkaus on se, joka johdattaa.

Iltaisin se tuntuu vaikeimmalta.  Sellaisina iltoina, kun huoneen seinän täyttävät vain jalkalamppujen valosta syntyvät varjot. Hetkissä, jolloin ikävä on niin kova, että tekisi mieli raapia iholle naarmuja. Sitä ottaa käteensä puhelimen ja laittaa viestin WhatsApp-ketjuun. Ketjuun, jossa on jo satojatuhansia sanoja. Viestiääni on merkki kosketuksesta. Pitää hyväillä sanoilla. Sormilla ei voi. Miksi katsoa pimeään, kun toisessa suunnassa siintää valo.

Ikävä on rakkauden ilmentymä. Merkki, että tunne palaa voimalla. Ehkä ei olekaan aamua, jolloin sormensa voi painaa rakkaansa vartalolle tai iltaa, jolloin hänet voi vetää sohvalla viereensä. Mutta on tietoisuus, että tulee aamuja ja iltoja, jolloin se kaikki toteutuu. On yhteys, jota mikään fyysinen välimatka ei katkaise. On rakkaus, joka on mahdottomuutta voimakkaampi. On ihminen, jota rakastan.

Minulla on hyvä tässä. 

Lue myös

X