Havaintoja parisuhteesta

”Käyttäydy naista kohtaan kuten haluaisit omaa tytärtäsi kohtaan käyttäydyttävän”

Teksti:
Havaintoja parisuhteesta

Hatunnosto sinulle, kun nostat esiin tätä naisiin kohdistuvaa häirintää. On valitettavan harvinaista, että tästä asiasta Suomessa puhutaan suoraan sellaisena kuin se asia esiintyy, ja muutamassa Facebookin kommentissa joita sinulle on heitetty, on mielestäni käynyt valitettavan selväksi kirjoittaneiden henkilöiden ajatusmaailma. Tässä pieni kertomus elävästä elämästä, ja siitä mitä naiset joutuvat työelämässä sietämään. Luulen että tämä näkökulma jää usein huomaamatta, koska vaitiolovelvollisuus estää meitä puhumasta, siksi minäkin lähestyn nimimerkin takaa.

Olen töissä tavallisen suomalaisen kaupungin tavallisessa työterveyshuollossa, kaupunki ei ole suuri, eikä se ole myöskään pieni. Meillä tulee esiin työkaverin raiskaamia noin kerran kuussa tahdilla, ja sitten on kourinnat ja muut seksuaaliset häiriköinnit päälle.

Tässä on piirtynyt todella ruma kuva suomalaisesta miehestä: se on uppiniskainen juntti, joka jääräpäisyydessään ei osaa kuunnella ketään muuta kuin niitä, joista on jo aiemmin mielessään päättänyt, että ovat oikeassa. Ne samat suomalaiset miehet ovat – joko omassa ylemmyydentunnossaan tai huonossa itsevarmuudessaan – sitä mieltä, että jos nainen on sille ystävällinen, sen täytyy tarkoittaa, että sitä saa panna tai että se nyt on ainakin kiinnostunut ja sitä voi lähestyä. Lähestyminen on valitettavan usein kourimista tai rivoja kommentteja. Jos ne pystyvät olemaan selvin päin kourimatta, niin juovuspäissään sekin sitten tapahtuu.

Tätä onneksi tuo rohkeat esille, niin kuin sinä tai Yle oheisen linkin jutussa (https://yle.fi/uutiset/3-12149230). Yle toi esille taannoin sen, miten Pelastusopiston ylläpitämä ”ootte sankareita” ajatusmaailma saa aikaan sitä, että nämä muka niin rohkeat palomiehet vuorossa ollessaan raiskaavat naispuolisia työkavereitaan. En usko, että tästä on poliisit, sotilaat tai vanginvartijatkaan kovin kaukana, tai nyt ylipäätään mikään miesvaltainen työpaikka.

Kyllä niitä harvoja poikkeuksia miehissä on, minullakin on kunnia tuntea näitä poikkeuksellisia yksilöitä – valitettavasti tunnen myös niitä kourijoita.

Miehille käyttäytymisohjeeksi, että käyttäydy naista kohtaan kuten haluaisit omaa tytärtäsi kohtaan käyttäydyttävän.

Terveisin

Ihmisiä työkseen kuunteleva

X