Havaintoja parisuhteesta

Kohti intohimoja

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

”Odotan jo nyt, että vaimoni lähtee viikonlopuksi pois, niin saan tehdä kotona ihan mitä huvittaa.”

Tämä on lause, jonka olen kuullut muutamankin miehen suusta. Toinen heistä pelasi tietokonepelejä koko viikonlopun ja toinen katseli kaksi päivää sellaisia Netflix sarjoja joista hänen vaimonsa ei pitänyt.

”Toivoin mieheltäni syntymäpäivälahjaksi viikonloppua, että saisin olla yksin kotona.”

Tämän kuulin eräältä entiseltä työkaveriltani. Hän kertoi, että kaipaa sellaista aikaa jolloin saa olla ihan yksin kotona. Varsinkin kun sellaista aikaa ei hänelle ollut suotu aikoihin. Hän sanoi myös, että olisi ihanaa tuntea pitkästä aikaa ikävän tunnetta poissaolevaa puolisoa kohtaan.

Voisi tarttua aiheeseen, että miksi minulle avautuneet miehet eivät voi pelata tietokonepelejä tai katsoa haluamiaan sarjoja puolisoidensa olleessa paikalla. Onkohan omat toiveet ja tarpeet jääneet kertomatta? Tai onkohan parisuhteessa valtasuhteet epätasapainossa siten, että toinen dominoi ja toinen tottelee. Ei tartuta kuitenkaan siihen aiheeseen. Tartutaan siihen, että oma tila, vapaus, harrastukset, intohimot, oma aika ja mahdollisuus tehdä kotona asioita joita haluaa tehdä pitäisi olla parisuhteessa itsestäänselvää.

Dostojevskin Rikos ja rangaistus romaanissa päähenkilö Raskolnikov sanoo, että matalat huoneet ahdistavat ajatusta. Olen samaa mieltä. Oman tilan puute voi olla erottava tekijä kahden ihmisen välisessä rakkaussuhteessa. Myös se, että elämässä ei olisi mitään asiaa johon suhtautuisi intohimoisesti. Pahinta on toki se, että oma intohimon kohde kielletään tai sitä ainakin vähätellään puolison toimesta rajusti. Tämän johdosta odotetaan aikaa, jolloin puoliso lähtee pois kotoa, että omaa intohimoaan voi toteuttaa.

Eedenistä pohjoiseen on Virpi Suutarin dokumentti jossa pariskunnilla on intohimoinen suhde puutarhanhoitoon tai ainakin toisella pariskunnan osapuolella. Dokumentissa eräältä noin 70-vuotiaalta herrasmieheltä kysytään, että eikö häntä ihmetytä, että hänen vaimonsa kykkii kukkapenkissä usemman tunnin vuorokaudessa. Mies vastaa, että miksi häntä ihmetyttäisi rakastamansa vaimonsa intohimoinen suhtautuminen elämään joka tuossa tapauksessa näyttäytyy puutarhanhoidon muodossa. Ei se ole häneltä pois.

Voiko kauniimmin elämäänsä ja vaimoonsa enää suhtautua?

Hyvähän minun on huudella etäsuhteessa. Olen juuri nukuttanut lapseni ja tuleva vaimoni on toisessa kaupungissa. Voin tehdä loppuillan ihan mitä haluan. Aion katsella Mestarien liigan ottelun. Jos rakkaani olisi täällä, katsoisin sen silti. Hän ei juuri innostu jalkapallosta (paitsi kuulemma Brasilian ja Ranskan joukkueista MM-kisoissa), mutta tiedän hänen ajattelevan kuin dokumentin herrasmies. Miksi hän ihmettelisi intohimoani jalkapalloon? Sehän on vain yksi merkki intohimoisesta suhtautumisestani elämään.

Parisuhde on kahden ihmisen välinen vapaaehtoinen rakkauteen ja kunnioitukseen perustuva liitto. Siihen mahtuu helposti kahden ihmisen yhteiset ja eroavat intohimot, sekä yhteinen että oma aika ja tila.

Lue myös

X