Havaintoja parisuhteesta

Koko maailman perhealbumi

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Lehdessä oli artikkeli vanhempien tavasta ratsastaa lastensa kustannuksella. Valokeilaan otettiin varsinkin vanhempien tapa julkaista lapsista kuvia sosiaaliseen mediaan ihan vain oman huomiohakuisuuden vuoksi. Onhan se mukava saada tykkäyksiä ja huomiota Facebook-kavereiltaan.

Tämän silmiä avaavan tekstin olisi suonut johtavan siihen, että vanhemmat olisivat alkaneet miettimään omaa käyttäytymistään sosiaalisessa mediassa. Ehkä muutama alkoikin, mutta iso osa syyllistyi jälleen kerran, meni puolustusasemiin ja alkoi selitellä. Miksi alkaa selitellä? Seisoisi vain suoraselkäisesti valintojensa takana. Ei tässäkään artikkelissa kerrottu oikeaa tai väärää tapaa tehdä asioita, vaan kritisoitiin yhtä tapaa.

Minä olen laittanut omalle Facebook-seinälleni kuvia lapsistani ja saanut iloa siitä huomiosta, jota kuva on aiheuttanut. Sitä vartenhan kuvia ja päivityksiä sosiaaliseen mediaan tehdään, että ihmiset näkisivät minun olevan olemassa. Olen siis monen muun vanhemman tavoin käyttänyt lapsiani välineenä saada itselleni huomiota. Mitä sitä selvää asiaa kaunistelemaan. Siitä pitääkin vähän syyllistyä ja potea omantunnon tuskaa.

Muutamilta lukioikäisiltä kysyttiin mielipidettä siitä, että miltä tuntuu, kun heidän siihenastinen elämänsä on dokumentoitu vanhemman somefeedeissä. Eniten he olivat harmissaan siitä, että kuvien joukossa on noloutta aiheuttavaa materiaalia. Eräs antoi esimerkkinä äitinsä ottaman kuvan, jossa lapsi istuu vessanpöntöllä hassussa asennossa.

Aiheellinen kysymys olikin, että miltä se äidistä tuntuisi, jos roolit olisivatkin toisinpäin? Pikkulapsilla olisi mahdollisuus Facebookin käyttöön ja he ottaisivat vanhemmistaan kuvia joita postaisivat aikajanalle. Tästä herkullisesta ajatusleikistä innostuneena käännetään roolit ja annetaan lasten vuorollaan kuvata vanhemmistaan kuvia sosiaaliseen mediaan.

Näin se menisi:

  1. ”Tässä on kuva äidistäni. Hän on vihdoin oppinut ajamaan autoa. Hän on pitkään jo halunnut ajaa ilman apukuskia, mutta vasta nyt onnistui siinä. Huusin mun kaikki kaveritkin paikalle katsomaan kuinka äiti vihdoin osasi ajaa ihan yksin. Ihan vähän vain osui tolppaan kun ekaa kertaa lähti yksin pihasta.”
  2. ”Tässä on kuva mun iskästä siivoamassa alushousuissa. Harvoin on ollut mahdollisuus ottaa kun iskä ei juuri siivoa. Nuo kalsarit sen jalassa on tarkoituksella nurinperin. Iskä aina kääntää ne niin voi käyttää kaksi päivää. Kuvassa pilkistää myös äiti. Se siivoaa aina iskän perässä kun iskä ei kuulemma ole riittävän huolellinen. Sitten äiti valittaa kun on niin raskasta.”
  3. ”Kerrankin sain molemmat vanhemmat samaan kuvaan riitelemättä. Koko päivä ollut taas yhtä ovien paiskomista. Nyt ihana yhteinen iltahetki yöpuvut päällä. Pakko laittaa ne nukkumaan, että saa itse vähän omaa aikaa. Tällaista se on vaihdevuotisten kanssa. Onneksi tämäkin on vain vaihe, joka menee ohi ja onneksi joskus edes on tällaisia harmonisia hetkiä. Onhan ne nyt aika söpöjä, varsinkin nukkuessaan.”

Lue myös

X