Havaintoja parisuhteesta

”Kolmas osapuoli ei ole vastuussa kenenkään toisten liitoista”

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

 

”Luin tekstisi, jossa”toinen” nainen kirjoitti tarinaansa. En voi olla kirjoittamatta asiasta ja ”puolustamatta” kirjoittajaa sekä kaikkia hänen kaltaisiaan. Saat julkaista vastineeni, jos koet hyväksi.

Kommenttikentällä nainen sai valtavaa syyllistämistä osakseen empatiakyvyttömänä ja moraalittomana liiton rikkojana. Jopa haukkumista itsekkääksi pelkuriksi, jonka pitäisi olla rehellinen ja kertoa petetylle puolisolle suhteesta. Miksi ihmeessä hän on se, jonka pitäisi kertoa?

Mielestäni kolmatta osapuolta on turha syyttää kahden ihmisen välisen liiton ongelmista ja siitä, että puolisot pettävät. Syyt pettämiselle voivat olla moninaiset, eikä siihen välttämättä tarvita edes syytä.

Naisenkaan tarinassa ei selvinnyt, mitä liiton taustalla on ja miksi mies on suhteessa kirjoittajan kanssa. Tekstistä ei myöskään selvinnyt, tietääkö puoliso suhteesta. Silti kirjoittaja tuomittiin täysin. Kommentoijien mielestä kirjoittaja on automaattisesti rikkonut liiton ja on syyllinen puolison suureen kärsimykseen.

Ensinnäkin, kolmas osapuoli, toinen nainen/mies, salarakas, millä nimellä nyt halutaankin puhua, ei ole vastuussa kenenkään toisen liitosta tai kenenkään muun valinnoista, kuin itsensä.

Salarakas on vapaa ja siis ”oikeutettu” tekemään mitä haluaa. Hän on voinut kehoittaa toista kertomaan. Tai sitten tukee vaikeassa tilanteessa olevaa. Salarakas voi yhtälailla kärsiä, kun ei saa toista omakseen. Tai sitten kaikille osapuolille tilanne on hyvä niin. Kun emme ulkopuolisina tiedä mitään taustoista. Emme voi tuomita salarakasta tilanteesta. Ei salarakkaalle kuulu mitenkään kahden toisen ihmisen liitto. Ei edes se, miksi varattu on päätynyt liiton ulkopuolisen suhteen aloittamaan.
Haluan kirjoittaa mielummin suhde, kuin pettäminen, sillä pettäminen on jo sananakin typerä.

Liiton ulkopuolista seksiä harrastava on valinnut itse liiton ulkopuolisen seksin. Tuskin salarakas häntä aseella uhkailemalla on uudestaan ja uudestaan luokseen vaatinut.

Syyt taas, miksi joku päätyy suhteeseen toisen kanssa, ovat erilaisia ja niitä en nyt lähde ruotimaan. Syitä on aivan yhtä monta, kuin on liittojakin.

Vastauksestani voisi saada kuvan, että olisin itse toinen nainen. En kuitenkaan ole tietääkseni koskaan ollut.
Olen kuitenkin ollut petetty ja pettäjä. Puolisoni seksikumppani ei väkisin puolisoani pakottanut seksiin eikä sitä valinnut puolisoni puolesta. Puolisoni itse teki ratkaisunsa. Minun seksikumppanini ei minua pakottanut seksiin, eikä valinnut minun puolestani. Minä tein itse ratkaisuni.

Syitä toki suhteille/pettämisille voi hakea paljonkin, mutta yksikään syy ei ole kolmannessa osapuolessa. Paitsi ehkä olla ihastuttava, miellyttävä ja kiinnostava. Liitossani on vain kaksi ihmistä, jotka siihen voivat vaikuttaa. Minä ja puolisoni.

Ei kukaan ulkopuolinen.”

Lue myös

X