Havaintoja parisuhteesta

Kontrolli kuristaa ja kiristää mua

Teksti: Havaintoja parisuhteesta
Kuva: Mikaela Holmberg

Vanha perinne avioliittoon liittyen.

Ensin tuleva sulhanen käy pyytämässä morsiamensa isältä lupaa avioliittoon. Myöhemmin isä saattaa tyttärensä alttarille ja luovuttaa tulevalle aviomiehelleen.

Mies luovuttaa naisen miehelle.

Tämä kaikki on perinnettä ja sen voi ajatella sellaisena. Minä en tänään ajattele sitä sellaisena. En, koska luin lehdestä eräässä Suomen kaupungissa tapahtuneesta järkyttävästä tapahtumasta. Mustasukkaisuudesta, jossa miehen pimahtaminen johti kolmen lapsen äidin kuolemaan.

Kuulusteluissa mies oli sanonut, että ei kestänyt hänelle kerrottua totuutta, että joku toinen ihminen oli koskettanut jotain hänelle kuuluvaa.

Koskettanut jotain hänelle kuuluvaa?!?

Mies kuvitteli olevansa naiseen nähden omistussuhteessa. Olemme huolissamme joissakin kulttuureissa tapahtuvasta naisten alistamisesta, johon yhtenä vastenmielisenä piirteenä saattaa kuulua kunniamurha. Nainen voidaan tappaa, koska on rikkonut miehen kunniaa. Onko tämä esimerkkitapaus kaukana siitä?

Sääntö numero yksi: Kukaan ei omista ketään, koska ihmistä ei voi omistaa.

Kyseinen tapahtumaketju on ääriesimerkki siitä, mihin sellainen kuvitelma voi pahimmillaan johtaa. Olen saanut viestejä, joissa on kerrottu mihin se johtaa lievempänä. Toisen kontrolloimiseen kieltämällä häntä harrastamasta, pukeutumasta liian paljastavasti, näkemästä ystäviään, lukemalla toisen sähköpostit ja puhelinviestit, seuraamalla tekemisiä sekä jatkuvasti kuulustelemalla.

Eivät nämä esimerkit ole tietenkään sukupuolisidonnaisia. Silti väkivaltaan asti johtavista tapauksista isompi osa on miehen harjoittamaa väkivaltaa naista kohtaan. Kuolemaan johtavissa tapauksissa syynä on monesti ollut mustasukkaisuus.

Jos peilaa tekstini alussa kirjoittamaani perinnettä omistamiseen, niin perinne näyttäytyy vähintäänkin kyseenalaisessa valossa. Mies luovuttaa naisen toiselle miehelle kuin esineen.

Nainen on nyt sinun, pidä huolta.

Huolta voimme toisistamme pitää, mutta huolenpito tarkoittaa ainakin minulle enemmän turvaa kuin turvattomuutta ja enemmän vapautta kuin kahleita.

Nainen ei ole koskaan, eikä missään olosuhteessa miehen omaisuutta.

Lue myös

X