Havaintoja parisuhteesta

Korona ei ole mielipidekysymys

Teksti:
Havaintoja parisuhteesta

Istuva kansanedustaja näkee lehtikuvan, jossa ihmisillä on maski kasvoillaan. Hän kirjoittaa sosiaaliseen mediaan kommenttina, että miksi ihmeessä ihmisellä on vaippa naamalla ja kysyy, että eikö parempaa kuvaa tässä koronahuijauksen ajassa löytynyt.

Netissä kiertää kuvakollaasi otsikolla: ”me emme ota koronarokotetta”. Samoilla foorumeilla liikkuu ihmisiä, jotka julkisesti ilmoittavat, että eivät aio noudattaa missään turvavälejä eivätkä muitakaan ylhäältäpäin tulevia määräyksiä, koska ei ole olemassa mitään koronaa ja kaikki on vain yhtä suurta huijausta. Onpa kuultu erään sosiaalisen median vaikuttajan sanoneen, että käsien peseminen on itse asiassa haitallista ja toisaalla koronaa vastaan on lähdetty taistelemaan halaamalla.

Aivan äärilaidalla olevat ihmiset on saatu uskomaan jopa salaliittoteoriaan, joka kuulostaa jo niin hurjalta, että siitä kultista ei ilman ammattiapua pääse pois. Pisimmälle tämän kultin edustajat menivät vallatessaan Yhdysvalloissa kongressin, hyökkäyksessä, jossa kuoli kuusi ihmistä, hankkien itselleen mahdollisesti vuosia kestävät vankeustuomiot.

Minulla ei riitä panokset kertomaan, että miksi ihminen ajattelee, että yli miljoona kuolonuhreja vaatinut tauti ei ole edes olemassa. Onko kyse pelosta, joka halutaan pois omasta mielestä kieltämällä koko asia. Klassinen, kun tarpeeksi ajattelee, että jotain asiaa ei ole, niin se lakkaa olemasta. Sillä ajatuksella monet huonovointiset ihmiset jatkavat surkeassa parisuhteessaan. Ihmisen on kaikkien helpointa huijata itseään.

Olen ajatellut, että elämässä tulee vastaan aikoja, jolloin sana yhteisvastuu on kaivettava kerrankin naftaliinista. Maailmanlaajuinen pandemia on esimerkiksi sellainen aika. Tällaisessa ajassa termi yksilönvapaus on vain laitettava hetkeksi syrjään, jotta sen käyttäminen myöhemmin olisi edes mahdollista. Meidän pitäisi ymmärtää, että ihan jokaisen meidän yksilönvapauttamme pienennetään tämän kulkutaudin aikana. Tässä ajassa kaivataan monen kaipaamaa solidaarisuutta ja yhteiseen hiileen puhaltamista.

Kyllä minä voin rehellisesti sanoa, että vituttaa suunnattomasti ihmiset, jotka tähän eivät ole valmiina. Vituttaa suunnattomasti nähdä kuvia hiihtokeskuksen baarista, jossa hyväosaiset ihmiset vetävät viinaa ilman maskia toisiaan halaten samaan aikaan, kun kolmevuotias lapseni ei pääse huomenna keskiviikkoiseen temppujumppaansa. Vituttaa suunnattomasti ihminen, joka huutaa harhaista mantraansa, että koronaa ei edes ole, samaan aikaan, kun ystäväni ja tuttavani kärvistelevät minimitoimeentulolla, koska kaikki esitykset ihan kaikkialla on peruttu.

Ajatellaan asiaa positiivisesti. Suhteellisen hienosti olemme pärjänneet ja käyttäytyneet Suomessa. Aina löytyy ihmisiä, jotka haluavat olla vapaamatkustajia. Niitä löytyy muissakin asioissa, kuten ilmastonsuojelussa. Samaan aikaan, kun toisaalla ihminen miettii tosissaan ilmastojalanjälkeään, niin toisaalla ihminen nauraa ivallisesti koko termille. Samasta asiasta on kyse koronavähättelystä. Pelosta ja epävarmuudesta, joka purkautuu ulos uhona ja vähättelynä.

Mennään takaisin yksilönvapauden teemaan. Olen suuri yksilönvapauden fani. Minusta ihmisen kuuluu saada elää vapaassa yhteiskunnassa ja olla yhteiskunnan täysimittainen jäsen riippumatta hänen alkuperästään, kulttuuristaan, seksuaalisesta suuntautumisestaan, sukupuolestaan tai mielipiteestään. Nämä kaikki lain suomissa rajoissa.

Joten jokaisella ihmisellä on esimerkiksi oikeus olla ottamatta rokotetta. Hänen pitää vain muistaa, että tämä sama vapaus on kaikilla meillä muillakin muissa asioissa. Pariisi suunnitteli lakiesitystä, jossa rokottamattomat ihmiset eivät pääsisi joukkoliikennevälineisiin enää ollenkaan. Se olisi ollut kova päätös, mutta suojellakseen muita ihmisiä lakia harkittiin jopa vakavasti. Ihmisellä kun on vapaus olla ottamatta rokotetta, mutta ihmisellä on myös vapaus olla ottamatta rokottamatonta omiin sisätiloihinsa. Näin se vapaus toimii molempiin suuntiin. Näin kukin ihminen saa valita, mutta valinnalla on myös seuraus. Kaikkea kun kukaan ei voi saada.

Hyvät ystävät, tämä aika tässä ympärillä on nyt tämänlainen. Me emme voi sille yhtään mitään. Me emme saa tilannetta paremmaksi olemalla välinpitämättömiä. Me saamme uskoa, että koronaa ei edes ole ja että tehdyt päätökset ovat ylimitoitettuja. Uskokaa pois, jos se teitä helpottaa, mutta samalla kun uskotte, niin muistakaa, että korona aiheuttaa monelle ihmiselle niin terveydellisiä, henkisiä kuin toimeentulollisia vaurioita. Siksi soisin, että uskomuksestanne huolimatta olisitte kykeneväisiä ajattelemaan muita ihmisiä ympärillänne ja käyttäytyisitte vastuullisesti.

Itse aion ottaa koronarokotteen sitten joskus, kun olen jonossa vuorossa ja ennen sitä jatkan tilanteeseen mukautumista. Minusta olemme toimineet koko valtiona korona-ajan hyvin ja olemme onnistuneet pitämään koronan niin loitolla kuin mahdollista. Toki itselleni on hyvin vaikea ajatus omaksua se, että minä aikuisena ihmisenä voisin lähteä saman tien juomaan baariin itseni humalaan, mutta lapseni ei voi lähteä kahdeksan muun lapsen kanssa koulun jumppasaliin temppujumppailemaan, mutta pystyn elämään senkin ajatuksen kanssa.

Temppuilemme kotona vielä tämän kevään.

X