Havaintoja parisuhteesta

Kuinka kauan ajattelit vielä olla välinpitämätön puolisoasi kohtaan?

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Yksi kysymys ilman sarvia ja hampaita. Kuinka kauan ajattelit olla vielä huomaamatta ja huomioimatta sinun puolisoasi? Kuinka pitkään ajattelit olla välinpitämätön häntä kohtaan? Kuinka pitkään leijut siinä harhaisessa luulossa, että hän on sinulle itsestään selvä?

Voin sanoa sinulle, että kuvittelet itsestäsi hieman liikaa. Et sinä niin korvaamaton ole, että kerran saatuasi kaikki on sinulle lopullista. Oikeastaan sinä et ole korvaamaton tuollaisena laisinkaan. Kuka tahansa voisi olla kuin sinä puolisosi elämässä. Tekemättä mitään rakkautenne eteen. Ottamatta ilta toisensa jälkeen huomioitta. Katsoa ja kulkea ohitse. Sulkemalla korvat, kun hän esittää sinulle toiveitansa. Kääntää katse, kun hän haluaa huomiosi.

Voinpa vielä olla vakuuttunut siitä, että hyvin moni tekisi sen huomattavasti paremmin kuin sinä. Ajatella, että puolisollasi olisikin vierellään ihminen, joka ei pettäisi häntä välinpitämättömyydellään. Sillä sitä se on. Pahimman luokan pettämistä. Sinä olet sanonut rakastavasi puolisoasi ja mitä sinä sen sijaan teet. Olet rakastavinasi, mutta puolisoasi sinä pidät vain arjen mahdollistajana. Helpompaahan se on jatkaa omaa elämää samalla kun toinen pitää kodista ja lapsista huolen.

Oikeastaan puolisosi ei tee sinulla tuollaisenaan yhtään mitään. Lähinnä sinä olet hänelle muistutus jostain, mitä puolisollasi ei ole. Nimittäin rakastavasta ja huomiovasta puolisosta. Tiedätkö kuitenkin mitä? Hän siitä huolimatta rakastaa sinua ja haluaisi huomionsa ja kosketuksensa juuri sinulta. Siksi hän siinä sinun vieressäsi yhäkin istuu yksinäisenä, koska toivoo, että sinä tulisit ihan hänen viereensä, jotta hän ei enää olisi yksin. Hän voisi helposti saada viereensä jonkun toisen ja hän voisi helposti saada ainakin hetkellisen huomioivan kosketuksen muualta. Miksi ei saisi, tuo kaunis ja suloinen ihminen. Hän ei silti halua. Hän haluaisi sinut ja sinä kehtaat yhäkin vain kävellä ohitse ja istua kaukana.

Tuntuuko tämä sinusta syyllistävältä? Olen pahoillani siitä. Joskus ihmisen on hyvä syyllistyä. Se saattaa aiheuttaa itsetutkiskelua ja kasvamista. En minä, kertojaääni, sinua silti tuomitse. Sinulla on varmaan oma tarina kerrottavana välinpitämättömyyteesi, mutta tällä kertaa kertojaääni antaa äänen hänelle, joka kokee sinun välinpitämättömyytesi.

Tiedätkö mitä tosi ihanaa voisit tehdä esimerkiksi tulevana viikonloppuna? Pysäyttäisit itsesi puolisosi viereen. Menisit häntä ihan lähelle. Kysyisit ensiksi, että mitä hänelle kuuluu? Kuuntelisit vastauksen. Pyytäisit anteeksi sitä, että olet ollut jossain kaukana hänestä. Ja jos sinulla on syy käyttäytymiseesi, niin sanoisit sen hänelle. Puhuminen ei koskaan kai vie asioita huonoon suuntaan, vaan lisää ymmärrystä.

Sen jälkeen siirtäisit kosketuksesi häneen. Voisit aloittaa esimerkiksi hiuksista. Ehkä siirtyä kasvoihin. Laittaa kätesi hänen ympärilleen ja huulesi hänen huulilleen ja muistaisit jälleen, että helvetti sentään, minullahan on tässä vierelläni kauneinta, mitä maailma voi antaa. Minulla on tässä vierelläni rakastettuni, rakastajani ja paras ystäväni. Olen varma, että toistettuasi tämän muutamana iltana peräkkäin, sinä kysyisit itseltäsi kysymyksen, että miksi olen niin pitkään kävellyt ohi?

Mutta jos sinä et sitä tee, niin muistuttaisin sinua rakkauden laeista. Se sammuu puhaltamatta siihen koskaan ilmaa. Jos sinä et kykene puhaltamaan välillenne rakkautta. Jos sinä jatkat välinpitämättömyyttäsi. Jos sinä jatkat ohikävelyä. Jos sinä teet tuota kaikkea viikosta toiseen ja vuodesta seuraavaan, niin ole ihminen ja tee ihmisen teko, päästä hänet vapaaksi. Sillä jos tilanne jatkuu samana, niin hän saattaa lähteä itse. Sen jälkeen sinun on turha huudella perään, että ero tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta. Ei se tullut, vaikka itsellesi niin uskotteletkin.

Katsos, ihminen on onnellisempi yksinkin yksin kuin yksin yhdessä.

Sinun valintasi. Ole hyvä. Estradi on avoinna.

Rakkaus vai välinpitämättömyys? Tässä asiassa ei ole kultaisia keskiteitä.

Lue myös

X