Havaintoja parisuhteesta

”Kun saisi välillä päästää irti ja olla hyväksytysti heikko”

Teksti:
Havaintoja parisuhteesta

Julkaisin eilen illalla miehen kirjoittaman tekstin vaikeudestaan olla herkkä parisuhteissaan. Mies kertoi kaipaavansa parisuhteessa kauniita sanoja, arvostusta. Kirjoitus poiki miehiltä muutaman kommentin. Toinen poimittu komenttikentältä ja toinen viestistä.

Mies 1:

”Hyvin samanlaisia kokemuksia ollut, joskin vain yksi liitto nyt takana. Puolisoni oli valtava tuki kaikessa työhön liittyvässä, kannusti tekemään, vaikka päivät venyivät usein ja vapaata oli vähän, ja hoiti kodin ja lasten asiat hienosti. Siitä olen hänelle ikuisesti kiitollinen, kuten myös upeista lapsista. Mutta minä olisin kaiken jälkeenkin tarvinnut puolisoa, kumppania myös tunnepuolella. Ennen kaikkea tunnepuolella. Vähemmän suorittamista ja enemmän elämää.

Ei ole kiirettä uuteen liittoon, tai edes parisuhteeseen, mutta kiva olisi löytää ihminen jonka kanssa saisi välillä myös itse kokea olevansa arvokas ja tulla kohdatuksi kokonaisena. Tai siis vajavaisena. Että saisi välillä päästää irti, olla ”heikko” ja toinen tukisi sen sijaan että työntää pois tai sivuuttaa jopa suorat pyynnöt aiheen tiimoilta.”

Mies 2:

”Samastuin miehen tekstiin. Olen lapsesta lähtien ollut hyvin herkkä ja olen kokenut, että miesten seurassa olen jopa saanut näyttää herkkyyteni paremmin kuin naisten seurassa. Muistan, kun äitini ja siskoni muistuttivat minua usein, että olen kuin tyttö. Tämä johtui siitä, että suhtauduin moneen asiaan tunteikkaasti.

Samanlaiseen suhtautumiseen törmäsin ensimmäisessä avioliitossani. Siinä minua kehoitettiin jopa häpeämään tunteitani. Muistan lausahduksia, kuten älä sitten pillitä elokuvissa ja esimerkiksi häihin lähtiessä vaimoni sanoi minulle että en häpäisi häntä itkemällä juhlissa.

Olen kutsunut tätä tunteiden lasikatoksi. Viime vuosina on puhuttu myrkyllisestä miehuudesta. Keskustelematta on jäänyt myrkyllinen naiseus, joka mielestäni tarkoittaa sitä, että nainen suhtautuu vähättelevästi ja jopa alentuvasti miesten voimakkaisiin tunteisiin. Ehkä heidät on kasvatettu uskomaan, että miehen ei kuulu tunteilla. Itse en halua enää sellaisten naisten seurassa olla, koska se tuntuu naisten harrastamalta sovinismilta.

Tarvittaisiin miesten tunteiden vallankumous. Jos liike on syntymässä, olen mukana.”

X