Havaintoja parisuhteesta

Kunnes kuolema meidät erottaa

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Sehän on tavoittelemisen arvoinen asia.

Aloittaa parisuhde ja pysyä aloittamassaan parisuhteessa. Harva kai sellaista huvikseen aloittaa periaatteella, että kokeillaan nyt sitten.

Puhumattakaan avioliitosta. Suurimmalla osalla meistä on varmasti vakaa halu toteuttaa se kuolema meidät erottaa fraasi.

Kuinka kaunista onkaan kuulla pariskunnasta, joiden suhde on kestänyt vuosikymmeniä. Varsinkin sellaista pariskunnista, joiden suhde on yhäkin onnellinen ja täynnä kunnioitusta ja rakkautta eikä pelkkää tapaa ja tottumusta. Haluaisin vielä olla yksi heistä.

Eikä kukaan tee lähtökohtaisesti lapsia vuoroasumaan vanhempiensa kanssa ajatuksella, että laitetaanpas sellainen erolapsi nyt alulle.

Varmasti moni erolapsi olisi halunnut vanhempiensa pysyvän yhdessä perheenä. Varmasti moni erolapsi on kärsinyt vanhempiensa erosta. Varsinkin jos erosta on tehty ruma.

Onhan se hienoa tarjota lapsilleen yksi vakaa koti ja perhe. Onhan se hienoa antaa kuoleman vasta erottaa.

Minä olen ydinperhelapsi. Vanhempani erosivat vasta noin viikko sen jälkeen, kun olin nuorempana lapsena muuttanut pois kotoa. Kymmenenvuotiaana olen kirjoittanut vihkooni toiveen, että vanhempani muuttaisivat erilleen. Heidän olisi pitänyt. Sillä yhdeksäntoista vuotta on surullisen pitkä aika katkeroitua rakkaudettomassa parisuhteessa.

Voihan olla, että olen lapsena poikkeus, joka toivoi vanhempiensa eroavan. Tosin eräs ystäväni sanoi minulle, että 13-vuotiaana hän oli ottanut oman äitinsä puhutteluun ja vaatinut häntä eroamaan miehestään, ystäväni isästä. Lapsi kun on lähtökohtaisesti vilpitön ja suora. Ei häntä voi huijata vanhempien kulissiavioliitolla, sillä kulissit näkyvät vain ulospäin. He reagoivat jos kotona ei mene hyvin.

Sitten on se kaunis viesti 22-vuotiaalta naiselta, joka vieläkin näkee unia, jossa hänen eronneet vanhempansa ovat yhdessä. Hänen vanhempansa erosivat, kun hän oli 14-vuotias ja vieläkin hän ajoittain suree tapahtunutta. Silti hän kirjoittaa viestissään, että hänen vanhempansa ovat onnellisempia erillään kuin yhdessä. Ei hän voi olla vihainen vanhempiensa päätöksestä, vaikka olisi halunnutkin heidän pysyvän yhdessä.

Ei lapsi erossa rikki mene, ellei häntä riko. Vaikka minä en ole voinut tarjota lapsilleni ydinperheen tuomaa vakautta, niin minun lapsieni ympärillä on useita turvallisia ja välittäviä aikuisia. Omat vanhemmat, vanhempien uudet puolisot, omien vanhempien lähipiiri ja uusien puolisoiden lähipiiri. Lapsella on turva siellä, jossa häntä ympäröi rakkaus. Enemmän lapsi rikkoutuu rakkaudettomassa ilmapiirissä.

Ydinperhe on se, jossa ihmisillä on hyvä olla.

Mitä siihen kuolema meidät erottaa-fraasiin tulee, niin onneksi senkin voi vielä toteuttaa. Elämä kun on sillä tavalla lohdullista meille kaikille, että jos vain uskaltaa ottaa sen avosylin vastaan, niin meille tarjotaan uusia mahdollisuuksia.  Olla yksi niistä vuosikymmeniä onnellisesti yhdessä rakastaneista. Meillähän on vielä vuosikymmeniä aikaa se kaikki toteuttaa.

Kunnes kuolema kaiken lopettaa.

Lue myös

X