Havaintoja parisuhteesta

Kuusi tapaa rakastaa ihmistä

Teksti:
Havaintoja parisuhteesta

Muutaman vuoden takaa osittain sarkastinen ja itseironinen kirjoitus rakkaudesta.

 

1. Avioliitto

Kahden ihmisen välinen, yhdessä sovittu liitto. Avioliittoa edeltävät usein häät, joiden suunnittelu kestää keskimäärin muutaman kuukauden kauemmin kuin häiden jälkeinen avioliitto. Avioliitto solmitaan nykyään enimmäkseen rakkaudesta. Se lisää merkittävästi ongelmien ilmaantumista avioliittoon sen venähdettyä turhan pitkäksi. Rakkausavioliiton pahin uhka on avioliitossa elävien ihmisten sisältä kumpuavat tunteet.  Riittämättömyyden, mustasukkaisuuden, pelon, ahdistuksen ja epäilyn tunteet purevat avioliiton perustaa kuin termiitit puuta. Rakkauteen perustuva avioliitto onkin maailman historiaa ajatellen niin nuori, että me toimimme koekaniineina sen todentamisena joko toimivaksi tai mahdottomaksi.

Noin puolet tänä vuonna solmituista avioliitoista tulee päätymään eroon. Siinä tilastossa tulee ottaa huomioon ns.raamattuvyöhyke, jonka pohjoispuolella ei erota, vaikka syytä olisi ja eronneihin suhtaudutaan vieläkin epäonnistujina ja eteläpuolella erotaan joskus jopa hääjuhlien aikana ja ensimmäisessä avioliitossa loputtomasti pysyviin suhtaudutaan vähän perversseinä. Avioliitosta pääsee eroon kuuden kuukauden odottamisen jälkeen, vähän niin kuin tupakasta ja samanmoisilla vieroitusoireilla, että välillä tekisi imaista pienet, mutta sen tehtyään huomaa, että ei helvetti, pahaa tekee.

2. Avoliitto

Avoliitoksi kutsutaan ajanjaksoa ennen avioliittoa. Jotkut parit eivät tässä parisuhteen muodossa pitkään viihdy, vaan käyttävät sen ajan lähinnä askarrellakseen hääkarkkeja tuleviin häihinsä ja pistääkseen tauolla uuden elämän alulle. Toiset parit taas vähän niin kuin unohtuvat tähän muotoon toteuttaa parisuhdettaan, joka voi monesti olla järkevää. Avoliitosta pääsee eroon ilman puolen vuoden karenssiaikaa. Avoliitossa syntyneitä lapsia kutsutaan äpäriksi. Kutsuttiin ainakin ennen vanhaan, silloin kun äärimmilleen viritetty uskonto raivosi kansaa kuin musta surma. Äpäriin suhtauduttiin kuin syntisiin ja yhtenä sellaisena syntisenä äpäränä tunnen pientä mielihyvää äpäriyttäni kohtaan, sillä synnissä on aina jotain mieltä kiihottavaa elementtiä mukana.

3. Rekisteröity parisuhde

Sukupuolineutraali parisuhdelaki tuli Suomessa viimein voimaan maaliskuussa 2017. Tämän jälkeen homosuhteessa elävillä on samat avioliiton suomat oikeudet kuin heteroliitoissa elävillä. Kirkossa homot eivät saa tämänkään jälkeen vihkiytyä, sillä kirkon piirissä osa vielä tulkitsee rakkautta niin, että eihän se nyt helvetti soikoon kaikille voi sallittua olla, ainakaan meidän seinien sisällä. Sama kirkko, jonka perussanoma on lähimmäisenrakkaus, katsoo kuitenkin oikeudekseen erotella, että kenelle sitä lähimmäisenrakkautta oikein annetaan. Osa kirkosta on kuin pohjalainen suvakki, että kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia ja tasavertaisia, kunhan äänestää Keskustaa ja on hetero.

Homoliitot eroavat heteroliitoista, ei mitenkään. Ne perustuvat kahden ihmisen rakkauteen, jonka johdosta on solmittu vapaaehtoinen liitto. Joitakin ihmisryhmiä tämä tuntuu häiritsevän kovin paljon, sillä onhan se nyt tuomittavaa, että kaksi ihmistä rakastaa toisiaan ja haluaa jakaa elämänsä toistensa kanssa. Mikä voisi olla tuomittavampaa? Jotkut homoliittoja vastustavat ovat sairaan kiinnostuneita homojen seksielämästä. Kun he käyttäisivätkin sen kaiken tarmon oman seksielämänsä kohentamiseen, niin heidän ei ehkä tarvitsisi kadehtia toisten seksielämää.

4. Polyamorinen parisuhde

Polyamorinen parisuhde tarkoittaa sitä, että henkilöillä voi olla rinnakkain useampia parisuhteita, joista suhteen toisen osapuolen tulee olla tietoinen ja hyväksyä ne. Polyamorinen suhde voi olla kolmen tai useamman ihmisen välinen suljettu seurustelun omainen suhde tai hellyyttä jakava ystäväverkostoituminen. Netin keskustelupalstoilla eräs polyamorisessa suhteessa elävä nainen kirjoitti, että hänellä on tällä hetkellä kaksi eri parisuhdetta menossa ja pyrkii olemaan aina viikon kerrallaan yhden kanssa. Loma-ajat sovitaan erikseen. Keskustelussa ei kerrottu vaihtotilanteesta, että onko se esimerkiksi aina sunnuntai-ilta, jolloin kumppania vaihdetaan vai riippuuko se viikosta.

Eräs toinen nainen kertoi samaisella foorumilla, että on muutaman kerran vienyt molemmat miehet, joiden kanssa seurustelee, syömään vanhempiensa luokse. Ja onhan siinä vanhemmillekin jännitettävää, että silloin kun nainen menee vain toisen heistä kanssa vierailulle, niin kumpi sieltä on tulossa.  Polyamorialla on omat nettisivustonsa, josta huomasin, että Polyamoria Ry järjestää vuosittain polyleirin ja pikkujoulut. Polyleiri saattaisi olla mielenkiintoinen ja uusi kokemus, sillä en ole rippileirin jälkeen juuri leireillyt ja sielläkään en saanut edes sitä yhtä suhdetta solmittua lukuisista yrityksistä huolimatta. Mutta kaikki pikkujoulut, johon olen elämäni aikana osallistunut, ovat kyllä luonteeltaan olleet polyamorisia, ainakin loppuillan osalta.

5. Vapaa suhde

Vapaa suhde eroaa yllä kirjoitetusta suhteesta niin, että oman parisuhteensa ulkopuolella voi harrastaa vapaasti seksiä kenen kanssa haluaa, mutta niin, että seksikumppanin kanssa ei aloiteta parisuhdetta. Ja tähän kaikkeen on oltava lupa kumppanilta. Vapaa parisuhde ei välttämättä toimi kaikkein mustasukkaisempien parissa ja siinä tiedottamisessa kannattaa olla tarkkana, sillä on paljon sellaisia vapaita suhteita, joissa suhteen toinen osapuoli ei tiedä elävänsä sellaisessa ja sen paljastuminen tulee rajuna yllätyksenä.  Eräs tuntemani ihminen on laittanut Facebookiin parisuhdestatukseksi viikonloppusinkku. Hän on siis arkisin parisuhteessa, mutta viikonloppuisin sinkku. Tämä ei liity vapaisiin suhteisiin millään tavalla, mutta en malttanut olla kirjoittamatta.

6. Seuraava avioliitto

Toinen aikamme hittituote. Seuraavaa avioliittoa jatketaan samalla kaavalla mihin edellinen päättyi. Mistään ei ole opittu mitään. Peiliin ei ole katsottu yhtään. Ja vika on aina jossakin muualla. Usein seuraavan avioliiton lisänä elämään ja suhteeseen tulee mukaan myös toisten lapset, jotka aiheuttavat seuraavaan avioliittoon pientä myllerrystä ja säpinää. Seuraava avioliitto voi olla mahdollisuus, jos muistaa korjata edellisen avioliittonsa tapoja ja tottumuksia ja tekee avioliittojen välissä sellaista psykologista itsetuntemistyötä. Uhka seuraavasta avioliitosta tulee jos ei näe itsestään muuta kuin pelkkää ihanaa ihmiskuorta, jonka murruttua alkaa hiljalleen näkökentässä siintää seuraavasta seuraava avioliitto.

X