Havaintoja parisuhteesta

Kuvittele itsellesi avioliitto

Teksti:
Havaintoja parisuhteesta

Kuvittele itsellesi avioliitto.

Heräät tähän aamuun. Olet nukkunut yösi ihmisen vierellä, jolta ei saanut illalla suudelmaa eikä kauniita sanoja. Tai heräät ehkä eri huoneesta eikä se edes tunnu pahalta olla aviopuolisostaan kaukana.

Kuvittele itsellesi avioliitto, jossa sinulle ei koskaan puhuta mitään kaunista. Jossa ainoa kahden ihmisen välinen kosketus tulee harvakseen suoritetusta seksistä. Ja nimenomaan suoritetusta seksistä, sillä nautinnon sijaan seksi on pakollinen velvoite.

Kuvittele itsellesi avioliitto, jossa on pakko pysyä, sillä parisuhteessa tärkeintä ei ole leveys, vaan pituus. Kun on kerran jumalan ja suvun edessä luvattu, niin siinä sitä sitten ollaan elämän viimeinenkin 30 vuotta kestävä vastamäki.

Kuvittele itsellesi avioliitto, jossa yhteinen dialogi perustuu lähinnä nälvimiselle ja sättimiselle, koska toisen läsnäolo ei aiheuta pakottavaa tarvetta suuteluun, vaan vittuiluun.

Kuvittele itsellesi avioliitto, jossa kulissit on kunnossa, mutta kulissien sisällä seinät kumisee tyhjyyttään. Lapset eivät koskaan näe vanhempiensa välistä rakkautta, mutta erota ei voi, koska liian helposti ei saa erota ja lapsilta ei saa viedä ympäriltään turvallista ydinperhearkea. Arkea, jossa he imevät itseensä parisuhdemallin, jossa rakkaudella ei ole mitään merkitystä.

Kuvittele itsellesi avioliitto, jossa heräät tähänkin sunnuntaiaamuun. Vietät se yksin yhdessä. Olet kuulematta yhtään kaunista lausetta koko päivänä. Olet saamatta yhtään rakastavaa katsetta koko päivänä. Olet tuntematta yhtään suudelmaa huulillasi koko päivänä.

Ai niin. Ei sinun tarvitse kuvitella. Aivan liian moni elää kuvitellun kaltaisessa avioliitossa tänäkin aamuna.

Sitten väitetään, että avioliittoinstitutio kärsii, kun ihmiset eroavat nykyään niin paljon.

Hmm, minusta se on avioliiton väärinkäyttämistä, kun sellaisessa lojutaan ilman mitään aviopuolisoon kohdistuvaa ihailua, arvostusta ja rakkautta.

Koska ainoa järkevä syy olla avioliittoa on rakkaus. Kaikki muu on avioliiton arvon alentamista.

X