Havaintoja parisuhteesta

Kyllä isääkin väsyttää

Teksti:
Havaintoja parisuhteesta

Jyväskylän yliopiston tutkimukseen osallistuneet isät kokivat, että yhteiskunta vaatii heiltä liikaa eikä tarjoa riittävästi tukea heidän vanhemmuuteensa. Erityisesti työpaikoilla työnantajat eivät tunnu edes olettavan että miehenä olemiseen kuuluu myös vanhemmuus ja että moni moderni mies ottaa vanhemmuuden tosissaan. Tästä uutisoi tänä aamuna muun muassa Yle.

Lehtien kommenttipalstalla aiheesta käydään hämmentävää ja surullisen asenteellista keskustelua. Olen itsekin huomannut kirjoittaessani miehen arkiväsymyksestä tai isyyden haasteista blogiini niin kommenttikentälle tulee samantien parvi vähättelijöitä huutamaan, että miten mies voi väsyä, koska eihän mies edes tee mitään. Kyllä taas äitejä sorretaan!

Voi olla että kyseinen parvi vähättelijöitä elää perhe-elämää, johon mies ei tunnu mitenkään osallistuvan. Kaksi asiaa. Sellaiseen tilanteeseen pitää saada muutos ja jos muutosta ei tule niin lopettaa suhde. Toisekseen omasta tilanteesta ei kannata vetää suoraa johtopäätöstä yleiseen tilanteeseen. Nimittäin iso osa meistä miehistä osallistuu lapsiarkeen täysillä ja hyvin vastuuntuntoisesti. Tämä maa on täynnä ihan helvetin hyviä isiä!

Vähättelyyn liittyy kulttuurisidonnainen piirre jota voisi kutsua ympäristön harrastamaksi myrkylliseksi miehuudeksi. Miehestä rakennellaan edelleen supermiestä jonka vankkoja hartioita vasten voi laittaa koko maailman nojaamaan, koska mies on peruskallio ja plaa plaa plaa. Sitten mies alkaa uskoa itsekin tähän hyvinvointia murentavaan myyttiin ja suorittaa itsensä hengiltä, koska heikkoutta ei suvaita.

Kalliotkin murtuvat.

Niin kuin murtuu kulttuuri ja yhteiskuntakin. Rakastan miehiä jotka julkisesti ovat tulleet kertomaan, että eivät ole peruskallioita. Tulevat nimellään ja kasvoillaan murtamaan perseestä olevaa miesmyyttiä ja rakentavat kuvaa miehestä joka voi huoletta myös väsyä ja murtua.

Ehkä vuosikymmenien päästä kommenttikentilläkin omasta väsymyksestään kertova mies saa kannustusta ja tukea eikä sormella osoittavaa syyllistämistä, että sinä et tiedä väsymisestä yhtään mitään, ole hiljaa.

Teksti omistettu miehille jotka osaltaan purkavat ahdistavan ahdasta mieskuvaa.

X