Havaintoja parisuhteesta

Kyllä naistakin panettaa

Teksti:
Havaintoja parisuhteesta

Yksi blogihistoriani suosituimmista ja eniten kommentteja saaneesta teksteistä. Tuntuu kuin tästä itsestään selvästä aiheesta on syytä aika ajoin muistuttaa. Joten siis.

 

Yli kymmenen vuotta avioliitossa nykyisen miehensä kanssa ollut nainen kirjoitti minulle viestin. Hän toivoi, että tekisin asiasta julkisen, koska hän arveli sen koskevan hyvin monia hänen kaltaisiaan, seksielämäänsä kyllästyneitä naisia. Häntä raivostutti muutama viikko sitten julkaistu FINSEX:n tutkimus, jossa kävi ilmi, että jopa puolet suomalaista miehistä elää puutteessa ja kolmasosa naisista kokee seksuaalista haluttomuutta. Hän myönsi kuuluvansa molempiin ryhmiin. Ryhmään, joka kokee seksuaalista haluttomuutta ja ryhmään, joka elää seksin puutteessa.

Häntä raivostutti tapa, jolla tutkimustulos yksinkertaistaen uutisoitiin. Mies elää puutteessa, koska nainen kokee seksuaalista haluttomuutta. Nainen halusi kertoa minulle omakohtaisen tarinan siitä, miksi tähän tilanteeseen ajaudutaan. Hän kertoi oman seksielämänsä olevan sitä, että noin kerran viikossa mies nousee hänen päällensä masturboimaan. Niin hän ilmaisi heidän seksielämänsä yksipuolisuuden, kymmenen minuutin pano ennen nukkumaanmenoa. Mies tyydyttää tarpeensa naisen päällä ja siinä kaikki. Hän kirjoittaa, että on yrittänyt ottaa asian puheeksi miehensä kanssa useampaan otteeseen, ehdottanut pariterapiaan menemistä, mutta miehen vastaus on, että meillä menee ihan hyvin, ei tässä mitään kalliita terapioita tarvita.

Naisen mukaan hänen haluttomuutensa kumpuaa epätyydyttävästä seksielämästä, jossa hänen tehtävänä on toimia miehensä patjana. Hän kirjoittaa myös, että tietää olevansa täynnä seksuaalista halua ja elävänsä puutteessa, koska välillä jopa bussissa viereen istuvan kanssamatkustajan tahaton kosketus tuntuu paremmalta kuin se kosketus, jota hän saa kotona mieheltään. Nainen kirjoittaa välttelevänsä tilanteita, joissa hän saattaisi ajautua tekemään jotain väärää, koska pelkää kosketuksen puutteen johtavan hänet ennen pitkää tilanteeseen, johon hän ei haluaisi joutua. Nainen kirjoittaa suorilla sanoilla, että häntä panettaa joskus niin, että sattuu, mutta kymmenen minuutin suoratoistopano tappaa sen panetuksen hyvällä prosentilla.

Viime syksynä kyselin ihmisiltä aiheita, joista he haluaisivat minun kirjoittavan. Suosituimmaksi aiheeksi nousi miehen haluttomuus seksiin. Moni nainen kirjoitti minulle, että haluaisivat parisuhteessaan enemmän seksiä, mutta miestä ei tunnu kiinnostavan. Eräs heistä kirjoitti pysäyttävästi. Hän kertoi miehensä sanoneen hänelle, että hän on seksuaalisesti liian avoin. Miehen mielestä nainen ei saa olla niin aloitteellinen seksin suhteen. Eräs toinen kirjoitti miehestään, jolle nainen oli sanonut, että kaipaisi enemmän seksiä. Mies oli vastannut, että pannaanhan me joka viikko ainakin kerran, että kuinka paljon sitä seksiä pitäisi olla. Ehkä tässäkin tapauksessa miehelle paneminen on seksiä, mutta nainen on lähinnä miehen seksin mahdollistaja.

Eduskunnassa miesedustaja puhui toimittaja Tiina-Rakel Liekistä. Hän kyseenalaisti hänen kykynsä ja sopivuutensa toimia Ylellä toimittajana, koska on menneisyydessään harrastanut seksiä kameroiden edessä. Tämä täysin umpimielinen ja absurdi kommentti saattaa kertoa jotain joidenkin miesten tavasta suhtautua naisen avoimeen seksuaalisuuteen. Naisen avoin seksuaalisuus on uhka, jota varten pitää suojautua. Eihän nainen saa tuoda seksuaalisuuttaan päivänvaloon, koska eihän nainen saa vain tuoda seksuaalisuuttaan päivänvaloon. Nainen, joka on tuonut oman seksuaalisuutensa päivänvaloon, eikä edes häpeä sitä, ei voi olla tämän jälkeen pätevä tekemään uskottavasti yhtään mitään. Nainen on merkitty loppuelämäkseen liian avoimen seksuaalisuuden stigmalla. Hänessä on pakko olla jotain arveluttavaa, koska eihän naista voi panettaa.

En tiedä, johtuuko naisten seksuaalinen haluttomuus siitä, että ketäpä jaksaisi loputtomasti kiinnostaa toimiminen miehen seksin mahdollistajana. Enkä tiedä, johtuuko miesten kokema seksin puute siitä, että he eivät näe omassa toiminnassaan mitään syy ja seuraussuhdetta naisen haluttomuuteen. Tämä on vain yksi lähestymistapa aiheeseen, jonka sain lukijaltani. Hyvin ajatuksia herättävä lähestymistapa se joka tapauksessa on.

Maailma ympärillämme muuttuu koko ajan. Se ei ole sama kuin se on ollut viisikymmentä vuotta sitten ja ei tule olemaan sama viidenkymmenen vuoden päästä. Tavat toimia, ajatella ja suhtautua asioihin muokkaantuvat. Itse haluan uskoa maailmaan, jossa rajat, asenteet, puheet ja teot avautuvat entistä avoimemmaksi. Se heijastaa kaikkeen ympärillä olevaan. Tapa suhtautua seksuaalisuuteen ja seksiin muuttuu. Seksuaalisuus on ihmisen yksi suurimmista voimavaroista. Pitkälle on tultu niistä vanhojen Suomifilmien seksuaalisesta maailmasta, jossa seksi kuvattiin lähinnä vähän pelottavana ja ahdistavana asiana. Seksin ja seksuaalisuuden kuuluu olla avointa. Parisuhteessa se näkyy niin, että meidän pitää uskaltaa sanoa, mitä haluamme ja uskaltaa ottaa vastaan tieto, mitä toinen haluaa.

Seksin pitää olla kaikille osapuolille tyydyttävää. Jos se ei ole, niin tulee ongelmia. Viestin kirjoittanut nainen pelkää, että kosketuksen puute ja epätyydyttävä seksielämä ajaa hänet toisen ihmisen kosketettavaksi, sillä hänelläkin on oikeus toteuttaa seksuaaliset tarpeensa ja halunsa. Hän on esittänyt toiveen miehelleen, joka ei suostu kuuntelemaan. Tällä hetkellä nainen kuormittaa tilastoa, jonka nimi on naiset, jotka kokevat parisuhteessaan seksuaalista haluttomuutta, vaikka häntä panettaa niin, että sattuu.

Miehet, pitäisikö meidän kuunnella enemmän? Ylipäätään, pitäisikö meidän kuunnella toisiamme vähän enemmän?

 

X