Havaintoja parisuhteesta

”Lopulta en enää mennytkään takaisin”

Teksti: Havaintoja parisuhteesta
Sä rakastut ja jätät kaiken Toisen vuoksi. Uhraat avioliittosi, kotisi ja maineesi, koska tässä on jotain, joka on pakko kokea. Sulle maalataan unelmia, joita et osannut edes kuvitella, luvataan ja hemmotellaan. Voiko tällaista huumaa tässä iässä edes kokea?
Susta pidetään huolta. Sun kanssa jaetaan kaikki. Sua rakastetaan intohimoisesti. Suhun kietoudutaan. Sä olet kaikista tärkein, toisen elämän keskus. Saat lahjoja, läheisyyttä, paljon läheisyyttä. Koko ajan. Susta välitetään niin paljon, ettei toinen halua olla erossa hetkeäkään. Missä olit eilen, kun et heti vastannut?
Sä et osaakaan rakastaa oikein, niin sulle sanotaan. Jos sä rakastaisit oikein, olisit oikeanlainen, jos tää suhde olisi oikeanlainen, et tekisi noin. Miksi laitat tuollaisen hameen? Miksi juttelit sen kanssa juhlissa? Kenen kanssa viesteilet? Miksi töistä tulo kesti niin kauan? Sä et osaa tätä. Sä olet huono puoliso. Jos sä rakastaisit yhtä paljon kuin se Toinen, ei tää kaikki olisi niin vaikeaa.
Sä olet hankala, etäinen, vaikea. Sä käännät kaiken Toisen syyksi. Mitäs sä itse teit, etkö itse ärsyttänyt? Sanoit sinäkin pahasti. Itse kerjäsit. Miksi et voi rakastaa, niin kuin se Toinen. Se antaisi sulle kaikkensa, sä olet sen koko elämä. Se rakastaa sua ihan liikaa. Ja sä vaan torjut. Sä et ole oikeanlainen.
Oikeanlainen osaisi rakastaa oikein. Kyllä sun pitäis tietää, mitä se oikea on, ei sitä tarvitse sulle selittää.
Sun korvissa soi ja käsivarressa on mustelmia. Taas. Sua rakastetaan niin paljon. Miten sä et tajua, miten paljon sua rakastetaan! Sä et koskaan tee mitään tän suhteen eteen. Sun järjestämät lomareissut ja illalliset ja itse kirjoitetut runot ei ole mitään. Et sä niitä tosissaan tarkoittanut. Oikeasti sä panet naapureita. Taisit haluta sitä yhtä kaveriakin. Mikset sanonut, että menit yksille, mitä peittelet? Sä et rakasta oikein. Toinen rakastaa sua liikaa.
Sä puhut ja puhut. Toinen puhuu enemmän. Sä huudat, itket ja kiljut. Toinen huutaa kovempaa. Sä et halua tätä enää. Lähdet pois, mutta tulet aina takaisin. Toinen rakastaa niin paljon. Lupaa muuttua. Ei hän tahallaan, hänhän tässä on uhri.
Sä viet teidät terapiaan. Haluat uskoa, että kaikki paranee. Haavat sydämessä ja ihossa. Kyllähän säkin ärsytit, ehkä Toinen on oikeassa. Annoit tälle suhteelle kaikkesi, ei sitä voi noin vain hylätä. Kyllä sä vielä jaksat yrittää. Sä olet vahva ja Toinen tarvitsee sua.
Kunnes et enää jaksa. Olet varjo entisestä, varovainen jokaisessa sanassa ja teossa. Toinen on rankkasade, jonka puhkeamista ei osaa ennustaa. Mut joka kerta kastut ja joka kerta haavat syvenevät.
Sä teit kaikkesi. Enemmän, kuin mihin kuvittelit pystyväsi. Etsit ratkaisuja, hait apua, ymmärsit ja tuit. Mutta et voi antaa toisen elää sun kautta. Toisen traumat ei ole sun taakka.
Sä et mene enää takaisin.

Lue myös

X