Havaintoja parisuhteesta

Luottamus joka murtui

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Jokainen meistä tarvitsee ympärilleen turvaa. Turvallisessa ilmapiirissä ihminen uskaltaa sanoa itselleen vaikeimmistakin asioista. Purkaa sisältään arkoja asioita toisen ihmisen kuultavaksi. Luottaa toisen ihmiseen kykyyn kuunnella toista ihmistä. Luottaa siihen, että sanat, jotka kahden ihmisen välillä leijuu, jää kahden ihmisen välille ja huoneeseen, jossa sanat ovat sanottu.

Kun ihmisen luottamus petetään, on se isku vasten ihmisen kasvoja. Se on sitä parisuhteessa ja elämässä muuallakin. Joku, johon ihminen on luottanut, onkin osoittautunut epäluotettavaksi. Maailmasta murenee pala pois ja jättää jälkeensä epäluulon kaikkea kohtaan.

Muutaman viimeisen päivän aikana on Suomessa paljastunut järkyttävä tietomurto. Rikollinen tai rikolliset ovat iskeneet suoraan ihmisen arimpaan paikkaan. He ovat ottaneet uhrikseen ihmisiä, joiden elämäntilanne on vaatinut ulkopuolista ammatillista apua. Uhanneet ihmisiä heidän kaikista herkimmästä kohdasta.

Tämä on aiheuttanut suurta ahdistusta rikoksen uhreja kohtaan. Moni ihminen pelkää, että hänen tietonsa valuvat muiden ihmisten luettaviksi. Tiedot, jotka saattavat sisältää ihmisen elämästä kaikkein arkaluonteisempia ja henkilökohtaisempia asioita. Juuri niitä asioita, joita ihminen on luottamukselle toiselle ihmiselle tullut sanoneeksi. Asioita, joita ihminen ei ehkä koskaan ole kenellekään muulle sanonut. Ennen kaikkea asioita, jotka eivät kenellekään muulle kuulu.

Eikä kuulu vieläkään. Ihmisen moraalinen mitta tulee jälleen mitatuksi. Minulle moraalin raja kulkee tässä tapauksessa siinä, että meneekö ihminen lukemaan internetistä toisen ihmisen asioita, kun siihen on mahdollisuus ja vai jättääkö hän lukematta, vaikka siihen olisi mahdollisuus. Valitettavasti olen asiasta hieman kyyninen. Nämä vuodet julkisena kirjoittajana on tehnyt minusta kyynisen. Ihminen on tilaisuuden sattuessa eläin. Hän ei pysähdy onnettomuuspaikalle auttaakseen, vaan kuvatakseen. Ihmisen eläimellisyydestä kertoo toki sekin raukkamaisuus, joka on rikoksen takana, joka kohdistetaan hädässä oleviin ihmisiin. Enkä tarkoita tällä pelkästään tietomurtoa.

Olen avoimesti puhunut sivustollani terapiasta ja siitä, että olen itse koonnut itsestäni kokonaisempaa terapian voimin. Muutama vuosi sitten tein sitä eroterapian muodossa ja juurikin paikassa, jonka tietomurrosta olemme saaneet lukea. Olen muiden lukuisten ihmisten joukossa saanut viikonloppuna kiristysviestin, josta olen tehnyt rikosilmoituksen.

Omalta kohdaltani olen surullinen siitä, että nettiin saattaa vuotaa yhteystietojani, jotka olen laittanut salaisiksi eroni jälkeisten saamieni uhkailujen vuoksi. Muutoin olen enemmän surullinen ja syvästi huolissani niiden ihmisten puolesta, joiden vuosien mittainen asiakkuussuhde ja hyvinkin arkaluonteiset asiakaskertomukset ovat vaarassa joutua sellaisten ihmisten luettavaksi, joille ne eivät kuulu.

On äärimmäisen moraalitonta ja julmaa iskeä heitä kohtaan. Kuinka julma ihmismieli voi ollakaan. Palataan ihmisen mielenterveydellä ja jopa hengellä, sillä uutisista olemme saaneet lukea, että tietovarkauden kohteeksi joutuneista osalla on jopa itsetuhoisia ajatuksia. Heille jokaisen meistä on annettava täysi tukemme.

Poliisi tekee varmasti täyden työn löytääkseen tämän iljettävän rikoksen tehneet. Mitä me muut voimme tehdä, on antaa rikoksen uhreille tukea ja turvaa. Turvaa, joka heiltä on riistetty. Tämä ei ole vähäinen asia ja tätä asiaa ei kannata yhtään vähätellä. Tässä pelataan monen ihmisen jo muutenkin heikossa kantimissa olevalla mielenterveydellä. Siksi tämä on todella epäreilu isku vasten luottamuksen ja turvallisuuden kasvoja.

Sen lisäksi me voimme ja meidän pitää olla lukematta meille kuulumattomia asioita, vaikka se olisikin mahdollista. Se on se asia seuraavien päivien aikana, jossa mitataan ihmisen moraalin, hyvyyden ja ihmisyyden mitta.

Pidetään huolta.

Lue myös

X