Mainos: Heti / Berner
Mainos Havaintoja parisuhteesta

Meneekö teidän perheessä kotityöt tasan? Tiskiallas tulee siistiksi rakastamalla!

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Kaupallinen yhteistyö Heti / Berner

Yksi parisuhteiden ikuisuuskysymys on kotitöiden jakautuminen parisuhteen muodostavien ihmisten kesken. Yhteistyö Heti-tuotteiden kanssa sai minut pohtimaan kotitöitä niin itseni, saamieni viestien ja kommenttien ja historian ja maantieteen kannalta.

Pieni huomio mainitsemiini Heti-tuotteisiin. Ite arvostan suunnattomasti Heti-tuotesarjan ympäristöystävällisyyttä. Tuotteet ovat biohajoavia ja vegaanisia ja pullot on valmistettu kierrätysmuovista. Käsitiskiaineella on Joutsen-merkki ja molemmat uutuudet eli sekä käsitiskiaine, että käsitiskispray ovat avainlipputuotteita. Vahvasti kotimaiset tuotteet, joiden tehoaineena on Rajamäen väkiviinaetikka. Tuoksumaailma oli niin miellyttävä, että se jopa miellytti taloudessa asuvan teinin hajuaistia.

Olen viime vuosina alkanut miettimään tosissani käyttämieni tuotteiden ekologiuutta ja eettisyyttä ja Heti-tuotteita käyttämällä saan olla varma siitä, että arvostamani kriteetit täyttyvät molempien suhteen.

Väitän eläväni sukupuoliroolittomassa kuplassa. Siihen kuplaan kuuluu isona osana se, että sukupuoli ei määrittele moniakaan asioita ihmisestä.

Ajoittain törmään kuplani kanssa toiseen todellisuuteen. En törmää siihen omassa oikeassa elämässäni, nimittäin eroisänä, joka on lastensa kanssa pääsääntöisesti yksin noin puolet kuukaudesta ei ole olemassa naisten ja miesten töitä, on olemassa yhden aikuisen työt ja se pitää sisällään kaikki.

Törmään toiseen todellisuuteen kommenttipalstoilla ja saamissani viesteissä. Siellä miesten töihin luetellaan ulkotyöt, korjaustyöt, autohommat ja niin edelleen. Mies tekee pääosin raskaat ulkotyöt ja nainen sisätyöt. Niin kertoo minulle useampi kuin yksi.

Kuplaosuus tulee tässä. Kerrostaloasunnostani on yhden pilkku kuuden kilometrin matka Tampereen keskustaan. Minulle ulkotyö tarkoittaa sitä, että kävelen keskustaan esimerkiksi kauppaan. Tai seison bussipysäkillä odottamassa bussia. Ehkä ulkotyöksi voisi nimetä myös lapsen pulkalla viemisen päiväkotiin. Kaikki muut ulkotyöt hoitaa taloyhtiön huoltofirma.

Autoa minulla ei ole. Miksi? No esimerkiksi siksi, että ikkunani alta näen bussin lähtevän kymmenen minuutin välein kahteen eri suuntaan. Ratikka on pian käyttövalmis. Auto olisi minulla vain tiellä. Minulla on polkupyörä ja pulkka. Polkupyörää en osaa huoltaa, enkä halua. Sitä varten on ammattilaiset, jotka osaavat tehdä asioita, joita minä en ole opetellut tekemään. Arvostan heitä ja haluan, että he elävät ammattitaidollaan. Minä teen muita juttuja.

Siksi minä en ymmärrä puoliakaan mitä kommenttipalstoilla kirjoitellaan. Elän aivan eri todellisuutta kuin esimerkiksi maaseudulla eletään. Heille sopii maaseutuelämä ja omat arvot. Minulle sopii kaupunkieläjän tavat ja arvot. Siksi isohkon kaupungin lähellä keskustaa asuvana ei niillä sukupuolilla oikein tee yhtään mitään. Niin kuin ei tee sillä autollakaan.

Silti minä kavahdan lukiessani seuraavanlaisia kommentteja:

Meillä ei isäntä osallistu kotitöihin. Sen mielestä se on eukon ja lasten homma. Ainut, johon osallistuu viikonloppuisin, on että puupannuun laittaa tulet, jolla talo lämpiää. Jos tiskejä on pöydällä edes muutama muki tai lautanen, niin heti tulee kommentti, että kodinhoitaja vissiin lomalla.”

Minulla kanssa mies, joka ei kotitöitä tee. Syönnin jälkeen jää astiat pöytään, likaiset vaatteet makkarin lattialle.  Jos tulen aamuvuorosta ja hän on ollut vapaalla, on sänky petaamatta ja aamupala astiat pöydässä.

Meillä mies ei tee mitään. Hän on ainoa, joka haluaa saunoa, mutta laittaa lapset lämmittämään sen ja jos lapset ei tottele, niin ottaa heiltä pelit ja puhelimet pois. Hänen mielestään kodin hommat kuuluvat eukolle.

Minä en tiedä, että minkä ikäiset ihmiset tässä puhuu. Asenteesta päätellen heidän puolisonsa ovat ainakin lähemmäksi sataa viittakymmentä. Usein saamissani kommenteissa ei ole kyse siitä, että kirjoittaja olisi tyytyväinen tilanteeseen, vaan niissä kuuluu selvä turhautuminen ja surullisin asia eli luovuttaminen. Kuten yksi heistä kysyttäessä vastaa kysymyksen, että miksi annat tuohon kaikkeen mahdollisuuden:

Ehkä olen vain turtunut tilanteeseen.”

Näin kaupunkilaisvinkkelistä käsin katsoen en edes tunnista tuollaista elämää. Se on kuin jostain vanhasta parodiaohjelmasta, jossa liioitellen esitetään kahta eri sukupuoliroolia. Kuin häivähdys menneisyyttä ja maailmaa, jota ei enää ole ollut aikoihin olemassa.

Paitsi että on. Eikä siinä mitään, jos molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä tilanteeseen, mutta kun kommenteista huokuu, että ei ole. Tässä on vain yksi pieni asia kerrottavana. Mikään ei muutu, jos mitään ei muuta. Niin kauan, kun aamuvuorosta tuleva nainen nostaa miehensä aamupala-astian pöydältä tiskiin ja vie lattialla lojuvat vaatteet pyykkikoriin, niin tilanne pysyy samana.

Jos tämän päälle kuulee vielä sovinistista kettuilua kodinhoitajan lomalla olemisesta, niin on kyllä jo alentanut itsensä sellaiselle tasolle, jonne kukaan ei kuulu.

Tulemme taas saman aiheen eteen niin kuin useasti kirjoituksissani. Edellisten sukupolvien arvojen mallintamiseen ja siihen, että ketjua ei ole katkaistu. Nimittäin jos sitä ei tee, niin ihmisestä tulee hiljalleen oma vanhempansa ja täysin samassa roolissa, jossa häntä on kasvatettu. Siksi olen täällä huutamassa aina napanuoran katkaisemisen perään, koska mikään ei muuten tule koskaan muuttumaan.

En minä muuta sano kuin, että arvostakaa itseänne ja elämäänne.

Mikä olisikaan helpompi tapa murtaa vanhaa ja tehdä maailmasta tasa-arvoisempi ja antaa rakkaudelle enemmän tilaa kuin käyttää tuotteita, jotka istuvat arvoiltaan tasa-arvon lisäksi muihin tärkeisiin teemoihin, kuten eettisyyteen ja ympäristöystävällisyyteen, kuten Heti-tuotteet sen tekevät. Siksi Heti-tuotteet ovat rakkausbloggarin valinta.

Niin kuin moni tekeekin. Väitän rohkeasti, että puhuttaessa kotitöiden jakamisesta ja jakautumisesta, niin kyse on sukupolvien välisten erojen lisäksi maantieteellisestä erosta. Uskallan sanoa, että arvoliberaaleissa isommissa kaupungeissa, jossa iso osa parisuhteessa elävistä elää kerrostaloissa, niin ei ole olemassa termejä miesten- tai naistentyöt ja sisällä tapahtuvat kotityöt menevät enemmän tasan. Konservatiivisimmissa maakunnissa ja maaseuduilla ovat vielä termit isäntä ja emäntä käytössä ja jo kyseisiin termeihin liittyy valtava arvolataus.

Silti saamissani viesteissä kaikuu tyytymättömyys usein myös maaseudulla asuvien naisten suulla. Kotityöt eivät mene tasan, jos emäntä tekee aivan kaiken sisällä ollessaan. Joillekin tämä roolijako on ok, mutta heille, joille se ei ole ok, niin tilanne tuntuu epäoikeudenmukaiselta. Eihän tilanteeseen ole mitään muuta ratkaisua kuin esittää tyytymättömyytensä puolisolleen ja asettaa omalle jaksamiselleen ja palvelulleen rajat. Sanon jälleen tämän kuluneen fraasin. Jos mitään ei muuta, niin mikään ei muutu.

En tietenkään voi heittäytyä muiden ihmisten parisuhteisiin sisään, mutta sukupolvien välinen kuilu saattaa näkyä kotitöiden tekemisissäkin. Nuori sukupolvi on täysin erilainen arvoiltaan ja tasa-arvo käsitykseltään kuin vanhemmat sukupolvet. Voisiko olla jopa niin, että esimerkiksi 90-luvulla syntyneen sukupolven kohdalla ei edes enää puhuta kotitöiden jakamisesta, koska tasa-arvoinen jakaminen on itsestäänselvyys?

Loppuun ilmainen vihje kaikille rakkauspareille. Tehkää yhdessä. Tehkää kaikkia asioita yhdessä. Tiskatkaa yhdessä. Tehkää siitä yhteinen hauska hetki. Kiusoitelkaa toistenne kanssa. Miettikää nyt itsekin mikä etu tuossa kaikessa on. Samaan aikaan tulee tehtyä kotityöt ja vietettyä yhteistä rakkausaikaa. Tiskialtaasta tulee siisti rakastamalla. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Tiskaamisen jälkeen voi sitten jatkaa rakastamista.

Eikä sekään hetki mene sillä pilalle, että mielessä on tiskaamattomat tiskit.

Osallistu samalla arvontaan, jossa voit voittaa itsellesi 30 euron arvoisen Heti-tuotepaketin.

Osallistu arvontaan kommentoimalla blogitekstin alle siitä, että meneekö teidän perheessä kotityöt tasan tai miten olette kotityöt jakaneet?

Osallistumisaikaa on 5.4.2021 asti. Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti. Arvonnan säännöt löydät täältä.

Vastanneiden nimi- ja osoitetietoja voidaan käyttää ja luovuttaa suoramarkkinointitarkoituksiin henkilötietolain mukaisesti. Lisätietoja Otavamedia Oy:n rekisteriselosteesta.

X