Havaintoja parisuhteesta

Mieluummin tekopyhä kuin rehellinen

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Tekopyhyys:

Konservatiivisia perhearvoja äänekkäästi kannattava ja homoliittoihin jyrkästi suhtautuva poliitikko. Tuomitsee perhearvoja rikkovia isoon ääneen ja pitää homoutta sairautena. Muutama kuukausi eteenpäin. Poliitikko jää kiinni hotellihuoneessa järjestetyistä homo-orgioista. On vaimolle ja äänestäjille vähän selitettävää. Tämä tapahtui viimeksi jokunen kuukausi sitten, mutta tilanteena toistunut lukemattomia kertoja eri ihmisten toimesta.

Arvostetussa asemassa oleva perheenisä. Osallistuva, huomioiva ja oikea joka anopin unelmavävy. Tekee paljon matkatyötä. Jyväskylä, vuosituhannen vaihde. Hotellin yökerho. Mies vaeltelee yökerhon lattialla viinilasi kädessään. Kertoo avoimesti minulle ja yställeni etsivänsä seuraavaksi yöksi seksiseuraa. Sanoo, että kun tarpeeksi monelta kysyy, niin kyllä joku lähtee. Miksi ei lähtisi? Viimeisen päälle siististi pukeutunut ja hyväkäytöksinen mies. Sanoo, että ei kenenkään tarvitse tietää ja että jaksaa sitten paremmin perhearkea. Tämä tapahtui 20 vuotta sitten, mutta tilanteena toistuu lukemattomia kertoja eri ihmisten toimesta.

Parisuhteessa oleva mies. Hänen naisensa ehdottaa miehelle avointa suhdetta, koska nainen arvelee, että ei pysty eikä halua olla seksuaalisesti sitoutunut vain yhteen ihmiseen. Mies kieltäytyy jyrkästi. Ehtona parisuhteelle on naisen ehdoton sitoutuminen miehelle. Vuosi eteenpäin. Mies jää toista kertaa kiinni seksistä suhteensa ulkopuolella. Hän on siis itse aloittanut salaa avoimen suhteen, mutta naiselleen hän ei samaa vapautta suonut. Näin kirjoitti nainen viestissään. Tämä tapahtui viime viikolla, mutta tilanteena toistuu lukemattomia kertoja eri ihmisten toimesta.

Olen kirjoittanut aiemmin näistä kaikista. Kommenttikentät on pysynyt suhteellisen rauhallisena.

Parisuhteessa oleva nainen. On aloittanut seurustelun miehensä kanssa 17 -vuotiaana. Heidän rakkaus on tähän päivään asti kestänyt yli kymmenen vuotta. Nainen kirjoittaa, että elää miehensä kanssa vapaassa suhteessa ja ei halua koskaan naimisiin, eikä lapsia. Muuttivat eri kaupunkeihin opiskelemaan ja naisen aloitteesta päättivät, että jos ajatuvat tilanteeseen, jossa haluavat seksiä jonkun toisen kanssa, niin tilanteen saa viedä loppuun. Mies suostui, koska oli itse jo sortunut pettämiseen. Nyt siitä ei tarvitsisi enää valehdella ja sitä ei tarvitsisi harrastaa salaa. Ylen uutisen mukaan noin 55 000 suomalaista elää vapassa suhteessa. Iso osa ei kerro siitä kenellekään, koska pelkäävät aiheesta joutuvansa tuomituiksi.

Kirjoitin vapaassa suhteessa elävien tarinan blogitekstiksi. Jaoin sivustolleni. Yli 200 kommenttia. Osa niin ala-arvoisia, että ne piti poistaa välittömästi. Nainen oli mitääntietämätön tytönhupakko ja huora. Nimenomaan nainen. Miestä ei kukaan osoitellut sormellaan. Hmm. Tämä siksi, että nainen kehtasi kertoa heidän yhdessä solmimastaan suhdemallista. Ei sellainen ole näillä lakeuksilla suotavaa. Mieluummin salassa kuin avoimesti. Kulissit on hyvä pitää. Yksiavioisuuden valheelliset kulissit. Moni pystyy toki siihen ilman kulissejakin, mutta moni on pystymättä. Tai pysyy ne valehtelemalla jopa itselleen.

Muistatteko aikoja, jolloin maatalon isäntä piti pulloa piilossa halkopinon välissä ja ryyppäsi salaa perheeltään. Toki humalaa on helvetin vaikea loputtomiin piilotella. Pettämistä voi piilotella hyvinkin pitkään. Sillä kukapa siitä koskaan tietää, jos vähän työmatkallaan kiksauttelee. Vapaaseen suhteeseen ei silti ole syytä ryhtyä, koska siinä on se iljettävä osuus, että lupa seikkailuille pitää antaa sille toisellekin. Sitä paitsi onhan se saatanallista toimintaa tehdä avoimesti sitä, mitä tulee kuitenkin tehdyksi salaa. Jokaisessa aikakaudessa pitää olla omat piilopullonsa. Ehkä meidän aikakautemme piilopullo on siinä, että pidämme tiukkoja kulisseja parisuhteittemme ympärillä. Mikäpäs siinä, mutta siinä vaiheessa tekopyhyydestä tulee äärimmäisen rumaa, kun siitä jää housut kintuissa kiinni hotellihuoneen parisängyllä pienimuotoisten homo-orgoiden äärellä. Ihan helvetin vaikea on sen jälkeen puhua perhearvoista ja homoudesta sairautena.

No, kulissit luovat kai turvaa, ei siinä mitään. Jokainen tehköön haluamallaan tavallaan. Itse olen luovuttanut jo aikoja sitten tässä kaikessa. Olen yllättävän paska parisuhteilija, mutta niissä on huomattavasti mukavampi ja rennompi olla, kun myöntää sen itselleen ja sille toiselle. Rakkauden kanssa on eri asia, siinä saatan ollakin viimeisen päälle kermakakkua. Ainakin omasta mielestäni. Muilta en uskalla asiaa kysyä.

Mitä kulisseihin tulee, niin ne on tehty poltettaviksi. Tekopyhyys on niin rumaa meininkiä, että älkää ihmiset viitsikö!

Lue myös

X