Havaintoja parisuhteesta

Maailmaa voi rakentaa myös rakastamalla -Mitä mies haluaa ja kaipaa parisuhteesta?

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Aamulla julkaisin tekstin, jossa naispuoliset lukijani kertoivat, mitä haluavat ja kaipaavat parisuhteeltaan:

Hyviä keskusteluja, selkähipsutuksia ja hauskaa seksiä -Mitä nainen haluaa ja kaipaa parisuhteelta?

Nyt saa vuoron mehet.

Kyselit kommentteja mitä mies haluaa parisuhteelta. Itselläni on avioero vireillä edellisestä suhteestani. Kun mietin mitä parisuhteestani puuttui, on lyhyt vastaus kommunikointi. Emme ole vaimoni kanssa pystyneet puhumaan mistään. Emme nuoruuden hölmöilyistä, lapsuudesta, edellisistä parisuhteista, seksistä. Emme mistään. Emme myöskään ole koskaan katselleet elokuvaa sohvalla sylikkäin tai kulkeneet käsi kädessä. En saanut vaimolta sitä huomiota ja läheisyyttä mitä olen kaivannut. Tiedostan, että kaipaan läheisyyttä, huomiota ja puhumista.”

Pyytäessäni lukijoiltani kommentteja kysymykseen toiveista parisuhteeseen sain paljon vastauksia ihmisryhmältä, joka ei usein minua lähesty eli miehiltä. Yllä olava lainaus lukijaltani kertoo miltei jokaisessa saamassani viestissä toistuneet toiveet: Puhuminen, läheisyys ja huomio. Moni mies kirjoitti myös olevansa kyseisiä asioita paitsi nykyisessä suhteessaan.

Haluan viettää elämäni ihmisen kanssa johon olen syvästi rakastunut. Haluan tuntea kaipuuta, halua, turvaa ja rakkautta. Haluan herätä ja huomata, että minulla on väliä ja minun sanoillani on väliä. Että minun tunteillani on väliä. Haluan kuunnella valittuani ja ymmärtää häntä, hänen tunteitaan ja mielialojaan. Onneksi minulla on hänet vierelläni.

Näin kirjoittaa mies, joka sanoittaa sen, jonka eräs toinen lukija sanoitti, että eniten toivoo vaimoltaan sitä, että hänet huomattaisiin arjessa. Yllä olevassa kommentissa haettiin rakastetulta myös turvaa. Muutama mies kyseli, että miksi se on aina mies, jonka pelkästään oletetaan olevan turva, että kyllä mieskin kaipaa usein ympärilleen turvallista syliä, mutta ei syystä tai toisesta uskalla sitä pyytää.

”Olen aina ollut hyvin herkkä ja tunteellinen mies. Varsinkin tyttäreni syntymän jälkeen korostunut. Joidenkin ollut vaikea hyväksyä ja ymmärtää. Tästä johtuen annan suhteelle hyvin paljon, mutta myös odotan paljon, rakastan huomioida toista kaikilla mahdollisilla tavoilla, kaipaan valtavasti läheisyyttä ja hellyyttä. Kaipaan ällöjä viestejä pitkin päivää, lähettelen niitä itsekin. Kun olemme yhdessä, hakeudun toisen lähelle, iholle, kosketan ja tunnustelen. Halaan, pussaan ja hellin. Hän häkeltyy usein kun jään tuijottamaan häntä. Ei ymmärrä ja usko kun sanon, että hän on kauneinta mitä olen ikinä nähnyt. Haluan häntä valtavasti ja myös kerron sen hänelle sekä näytän.

Kulttuurissamme elää syvässä käsitys, että suomalainen mies ei puhu. Tuo varmasti on joskus pitänyt paikkansa, mutta väitän rohkeasti, että puhumattomuus ei ole sukupuolisidonnainen kysymys. Puhuminen on vaikeaa myös naisille ja joskus miehen tunteellisuus ja avoimuus on myöskin asia, johon ei kannusteta.

Entinen vaimoni sanoi minulle säännöllisin väliajoin, että puhun liikaa ja häntä hävettää jos alan itkeä julkisella paikalla, kuten elokuvissa. Hänen mielestään se ei kuulunut miehenä olemiseen. Nykyään minulla on puoliso, joka haluaa kuunnella minua. Minulla ei ole tunnetta, että siihen tarvittaisiin jokin erityinen lupa.

Haluan saada rakastaa avoimesti ja yhtälailla tulla rakastetuksi avoimesti. Saada näyttää tunteensa ja se että puolisokin näyttää tunteensa. Kokea olevansa aidosti haluttu. Niin arjessa kuin makuukamarissakin. Lämpöä, turvaa ja rauhaa. Elämää ilman pelkoa. Itselläni nuo puuttuivat 11-vuotta kestäneessä suhteessa joka päättyi viime syksynä. Kun nyt uudessa suhteessa toteutuvat, olen onnellisempi kuin koskaan.”

Minulle vastattiin myös kysymykseen, että mitkä asiat eivät kuulu parisuhteeseen. Mainintoja saivat valtataistelu, henkinen tai fyysinen väkivalta, itsestäänselvyytenä pitäminen, joustamattomuus, oikeamielisyys, ohjailu ja tunnekylmyys. Jokainen johtaa ennen pitkää suhteen päättymiseen. Mennään takaisin rakkauteen ja hyviin parisuhteisiin. Viimeisen sanan saakoon mies, jonka sanat eivät tarvitse minun sanojani ympärilleni.

Kukaan meistä ei ole yksioikoinen, päinvastoin. Mitä syvemmälle ihmisen juuriin kaivautuu, sitä monisäikeisemmäksi ihminen osoittautuu. Jokaista on satutettu ja jokainen on myös itseään satuttanut. Jokainen ihminen on onnistuneiden ja epäonnistuneiden valintojen muokkaama. Jokaisen pettymyksen ja jokaisen onnen pilkahduksen. Siksi on tärkeää olla läsnä ja tukena toiselle. Kuunnella, tukea, rakastaa ja silittää pikkuhiljaa suurimmat pettymysten synnyttämät rosot ja terävät reunat pehmeäksi. Ja olla vieressä iloitsemassa kun se hetki koittaa. Miten onkaan ihmisen hyvä olla toisen kanssa kun on turvallinen ja rakastettu olo. Ja miten rakkaudesta puhuminenkin on silloin helppoa.”

Kiitos näistä lauseista miehet. Meidän pitää silti muistaa yksi perussääntö. Jos jotain haluaa toiselta saada, pitää olla myös valmis toiselle antamaan. Kuinka paljon voisimme antaa? Ehkä se riittää, että annamme kaikkemme.

Maailmaa voi rakentaa myös rakastamalla.

Lue myös

X