Havaintoja parisuhteesta

Mikä ihmeen miehen ja naisen malli

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

”Kyllä on minulla ikävä aikoja kun lapsella oli vielä normaali perhe, joka koostui äidistä ja isästä ja jossa lapsi sai sekä naisen ja miehen mallin.”

Yllä oleva ote lukijan kommentista.

Prrr..

Anteeksi, puhelin soi kesken tekstin.

”Haloo, täällä havaintoja parisuhteesta -blogi, kuka siellä?”

”Täällä soittaa 50-luku. Ihan vain sellaisella asialla lähdin soittamaan, että ihana huomata tekstin alun perusteella, että sinun ihmisiä syntiin ja haureuteen kannustava blogisi kirjoittaa vihdoin ainoista oikeista perinteisistä arvoista. Olenkin niitä muiden viisikymmentälukulaisten kanssa odotellut.”

”Kiitos soitosta 50-luku, mutta minun pitää tuottaa sinulle pettymys. Tulen nimittäin tässäkin tekstissä kritisoimaan voimakkaasti arvojasi. Olen pahoillani, mutta sinun ajastasi on kulunut jo 70 vuotta. Maailma ei ole enää sama. Onneksi, sillä sinun ajassasihan oli paljon kaikkea sairasta. Lapsia sai hakata luvalla, avioliitossa sai raiskata ja homous oli rikos. Minun pitää nyt jatkaa tekstiäni, kuulemiin.”

Takaisin aiheeseen.

Tätä kuulee vielä yllättävän paljon. Lapsen on hyvä saada sekä miehen että naisen malli. Siis hetkinen. Näin miesoletettuna kysyn heti aluksi, että mikä on naisen malli ja mikä on miehen malli? Onko niitä vain yksi?

Minä olen kahden tytön isä. Minkälaisen mallin minun pitää miehenä heille antaa? Kysyn tätä auttamattomasti liian myöhään, sillä vanhin tyttäreni täyttää jo 15. Olenkohan nyt varmasti muistanut antaa hänelle riittävästi miehen mallia, jotta en ole täysin pilannut häntä?

Mietin myös sateenkaariperheissä asuvia lapsia. Hehän saattavat elää kahden naisen tai kahden miehen taloudessa. Taas jää malli saamatta. Pilalle menevät.

On siis olemassa kaksi oletettua asiaa. Miehen malli ja naisen malli. On siis olemassa olettamus, että mies ja nainen poikkeavat malleineen näkyvästi toisistaan. Silti ainakaan minulle ei miehenä ole kerrottu, että mikä on miehen malli, jota minun pitää lapsilleni antaa.

Ennenmuinoin jotkut äidit kasvattivat pojistaan palveltavia ja tytöistään palvelijoita. Nykyään jotkut vaimot kirjoittavat minulle, että heidän aviomiehensä ei suostu tekemään yhteisiä kotitöitä laisinkaan ja ovat kotiorjan asemassa.

Hmm. Sukupuolittunutta kasvatusta ja sen kasvatuksen satoa. Hyi saatana. Siinäpä sitä jonkinlaista sukupuolimallia jatkettavaksi. Vaan eikö tuollainen malli olisi tapettava eikä siirtää eteenpäin. Sitä paitsi kuka ylipäätään voi määritellä sen, että mikä on miehen malli ja mikä naisen malli.

Jopa varhaiskasvatuksessa, onneksi, on siirrytty jo sukupuolisensitiiviseen kasvatukseen. Eiköhän samat opit olisi syytä ammentaa myös perheiden sisälle.

Minä yhden aikuisen taloudessa annan miehen mallin tai naisen mallin sijaan ihmisen mallin. Sukupuolisesti heitteillä ovat siis lapseni. Ehkä heistä silti kasvaa suurinpiirtein tasapainoisia aikuisia.

Niin kuin esimerkiksi heistä, jotka elävät kahden naisen tai kahden miehen perheessä arkeaan. Vaikka kommenttipalstoilla äärikonservatiivit ulvovatkin lasten oikeudesta isään ja äitiin. Antaa heidän ulvoa.

Kasvatetaan me muut lapsemme omassa rauhassa.

 

Lue myös

X