Havaintoja parisuhteesta

Mikä meidän keski-ikäisiämme vaivaa?

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Luin iloisen vauvauutisen. Opetusministerimme oli synnyttänyt vauvan. Uutinen linkattiin uutismedian Facebook-sivustolle. Kyseinen uutinen sai lukuisia vihanaamatykkäyksiä. On siis lukematon määrä ihmisiä, joiden mielestä vauvauutinen oli vihaa aiheuttava uutinen. Onneksi kommenttipalstalta moderaattori oli poistanut ne pahimmat vihapurkaukset.

Muutama viikko sitten Suomen yksi lahjakkaimmista kitaristeista Alexi Laiho menehtyi 41 vuoden iässä. Alexi oli aiemmissa antamistaan haastatteluista kertonut avoimesti omasta elämästään, joka ei aina ollut ruusuilla tanssimista. Päihteet ja levoton mieli vei hänet muun muassa mielentiloihin, joissa hän halusi lähteä maailmastamme omakätisesti pois. Hän ei häpeillyt kertoa avoimesti haavoistaan ja kokemuksistaan.

Alexin kuolemaa käsittelevä artikkelin kommenttiketju oli kauheaa luettavaa. Siellä pääosin keski-iän ylittäneet ihmiset solvasivat menehtynyttä muusikkoa mennen tullen. Jopa niin paljon, että keskusteluketjun muiden kommentoijien piti toimia palstalla poliisina ja yrittää hillitä näitä keski-ikäriehujia. Näin heitä yritti hillitä eräs nuori nainen:

Ihmettelen, miten tunteettomia ja tuomitsevia vanhempien ihmisten kommentit täällä on! Jos et mitään muuta osaa kuin tuomita, niin jätä kommentoimatta. Alexin läheiset ovat menettäneet rakkaan ihmisen aivan liian aikaisin ja täällä ihmisen kuolemalle naureskellaan ja jo menehtynyttä muusikkoa solvataan. Mikä helvetti teitä vaivaa?”

Onneksi tässäkin moderointi oli edes osittain ajan tasalla ja poisti pahimmat solvaukset.

Eikä siitä ole pitkääkään aikaa, kun uutinen kertoi pakolaisveneen kaatuneen Välimerellä ja turman johdosta usean lapsen arveltiin hukkuneen. Uutinen sai useita kymmeniä nauruhymiötykkäyksiä.

Eikä tämä empatiakyvytön ja ala-arvoinen käyttäytyminen jää pelkästään ruohonjuuritasolle. Kaksi viikkoa sitten Turun perussuomalaisten piiripäällikkö toivoi julkisesti, että koronavirus leviäisi Turussa Varissuon lähiöön ja tekisi siellä toivottua puhdistustyötä. Hän siis toivoi julkisesti ihmisten kuolevan koronaan. Turun Varissuo on tunnettu siitä, että siellä asuu paljon maahanmuuttajataustaisia ihmisiä ja muita vähävaraisia perheitä. Kyseiselle kuolemaa toivojalle siis niin merkityksettömiä ihmisiä, että joutavat kuolla pois. Häntä ei ole vielä tähän päivään mennessä erotettu paikaltaan.

Onneksi sentään maailman vaikutusvaltaisimman vihaajan Donald Trumpin sosiaalisen median tilit on jäädytetty ja hän ei pääse aiheuttamaan lisää väkivaltaa kirjoituksillaan.

Olen nähnyt alkuvuoden aikana kaksi otsikkoa, joista toinen kysyy, että mikä nuorisoamme vaivaa ja toinen, että mikä lapsiamme vaivaa? Monessa keskustelussa nämä samat aiheet ovat olleet myös mukana. Yksi ryhmä on jätetty kokonaan tämän vaivaamisretoriikan ulkopuolelle. Minä en ole jättänyt ja siksi jälleen kerran kysyn, että mikä meidän keski-ikäisiämme vaivaa?

Yksi syy, että miksi emme tätä kysymystä kysy on se, että itse ole ainakin huomannut, että vaikka moni keski-ikäinen ja sitä vanhempi kokee oikeudekseen päästää suustaan ihan mitä sattuu, niin heille ei saa sanoa yhtään mitään takaisin, koska suuttuvat, kun heitä sillä tavalla leimataan.

Vuosi on alussa. Sen voi käyttää esimerkiksi empatiakyvyn kasvattamiseen. Valitettavasti olen kyyninen ja uskon, että sama vihahuuto jatkuu sosiaalisen median palstoilla ja avoimesti rasististen poliitikkojen suusta.

Yritetään silti iskeä rakkauspuheella takaisin.

Lue myös

X