Havaintoja parisuhteesta

”Mikä vittu siinä on, että tätä tiskikonetta ei voi täyttää oikein?” -Ja muita ehdottoman puolison suusta tulevia lauseita

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Kirjoitin ehdottomuudesta parisuhteessa. Sain kommenttikenttään muutamia ehdottoman puolison kanssa eläneiden puolisoltaan kuulemia lauseita. Olen aiemminkin kirjoittanut aiheesta ja saanut lukijoiltani esimerkkejä heille lausutuista lauseista. Blogini alkuun tuotakoon ne esiin esimerkkinä siitä, että minkälaista on elää ehdottoman puolison kanssa. Puolison, jonka kanssa ei neuvotella, eikä keskustella. Samalla lauseet ovat esimerkkejä parisuhteen sisällä harjoitetetusta henkisestä väkivallasta.

Oo hiljaa, kun sä kuulostat niin tyhmältä, kun sä puhut!

( Eronneet )

Mikä vittu siinä on, että tätä tiskikonetta ei voi täyttää oikein?” (Lopulta jokainen muuttaa oman tapansa, ja ehdoton lopettaa kuittailun.)

( Eronneet )

Miksi täällä on pesty kaks pyyhettä vaatteiden seassa?! Meillä ei tehdä niin!”

( Eronneet )

Kuka on taas laittanut maidon väärälle paikalle jääkaapissa, kuinka helvetin monta kertaa asiasta pitää sanoa!

( Eronneet )

Et sinä voi noin rumissa vaatteissa lähteä yhtään mihinkään, luulisi aikuisen ihmisen osaavan katsoa peiliin!

( Eronneet )

Oletko vähän tyhmä vai etkö osaa lukea!” ( Puoliso puolisolleen hänen tuotua väärän firman leivän kaupasta. )

( Eronneet )

Muistatko, miten tämän sinulle opetin? Näytän vielä kerran, mutta jos nyt ei mene perille, niin vikaa on päässä.” ( Puoliso puolisolleen näyttäessään, että mikä on oikea tapa laittaa pyykit kuivumaan narulle.)

( Eronneet )

Ei sun kanssa kehtaa liikkua julkisilla paikoilla, kun oot tuollainen ryhditön plösö, yritä edes!”

( Eronneet )

Anna minä puen sen lapsen, et sinä sitä osaa kuitenkaan tehdä niin kuin se oikeasti tehdään!

Miten vitun vaikeaa on laittaa yksi lapsi turvaistuimeen istumaan!” ( Puoliso puolisolleen heidän lähdettyään sukujuhlista kotiin, sukulaisten ollessa todistamassa tapahtumaa. Tämän jälkeen huutaja kävi varmistamassa, että lapsi on varmasti turvaistuimessa.)

( Eronneet )

Yllä olevat esimerkkitapaukset ovat onneksi päättyneet onnellisesti, eli eroon. Valitettavasti on aivan liian monia samankaltaisia parisuhteita, jotka eivät päädy eroon ja eräs lukijani kertoi täydellisesti kommentissaan sen, että miltä tuntuu elää esimerkkien kaltaisten ehdottomien ja yhden totuuden omaavien ihmisten kanssa:

Ehdottoman ihmisen kanssa eläminen on todella raskasta, puhdasta helvettiä. Oli kyseessä lapsi, tai aikuinen. Jatkuvaa varuillaan oloa, suorittamista, ja pelkoa. Siinä alkaa väkisin ajattelemaan, että on täysin epäonnistunut yksilö. Jos kommentti tiskikoneen täytöstä alkaa iskemään ilmat pihalle, niin käykö siinä kohtaa ehdottoman ihmisen kanssa asuvan mielessä avata suutaan mistään syvemmästä aiheesta? Ei helvetissä.”

Tästä puhuin, kun kirjoitin tekstissäni siitä, että puhumattomuus ei ole aina vain puhumattoman kyvyttömyyttä puhua, vaan kyseessä saattaa olla itsesuojeluvaisto, koska ehdottoman puolison kanssa ei keskustella, vaan häneltä otetaan käskyjä vastaan.

Hyvin monet ehdottoman ihmisen kanssa eläneet ovat kertoneet samasta kokemuksesta. Ehdottoman ihmisen vierellä ei pysty hengittämään vapaasti, koska aina pitää olla varuillaan siitä, että tekee jotain väärin. Ja auta armias, jos tekeekin, niin ehdoton puoliso ei ikinä jätä sanomatta siitä. Ei ikinä. Ja lähes aina ehdoton ihminen kuvittelee olevansa oikeassa ja vika ei ole koskaan hänessä. Hän tarvitsisi apua käyttäytymiseensä, mutta ei hän sitä vastaan ota, koska hän ei koe sitä tarvitsevansa. Vika on aina hänen ulkopuolellaan ja parisuhteessa se on puoliso ja perheessä puoliso ja lapset. Perheen ulkopuolella yhteiskunta.

Ehdottoman puolison kanssa ei keskustella. Ja kun ehdoton puoliso ei koe omaavansa ongelmia käyttäytymisessään, niin ainoa vaihtoehto pelastaa oma elämänsä lukee suluissa kirjoittamieni esimerkkien alla.

Elämäänsä ei kenenkään pidä uhrata parisuhteen alttarilla. Eikä moni sitä lopulta teekään, sillä jos ehdoton ihminen ei näe koskaan ehdottomuuttaan, niin hän tulee olemaan vanhana yksin. Maito on oikealla paikalla jääkaapissa, tiskikone täydellisesti täytetty, pyykki kuivuu täysin oikeaoppisesti pyykkinarulla ja kaapissa lojuu juuri oikean firman ruisleipä.

Seinissä kumisee syvä hiljaisuus, joka on tietenkin seinien vika.

Lue myös

X