Havaintoja parisuhteesta

Miksi kaikilla muilla on onnellinen parisuhde, paitsi meillä?

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Sulla on paljon pienempi pippeli kuin mulla on. Tämän lauseen muistan kuulleeni naapurin pojalta, oltuamme taloyhtiömme joulusaunassa lapsuuteni maisemissa. Hän oli tehnyt havainnon, jonka lopputuleman halusi ääneen sanoa.

Se alkaa jo lapsena. Oman elämän vertailu jonkun toisen elämään. Meidät opetetaan siihen pienestä pitäen. Omaan elämäänsä täysin tyytyväinen ihminen on uhka talousjärjestelmälle. Meillä pitää olla sisällämme kalvava tunne, että jotain puuttuu ja sitä jotain kohti aamuisin heräämme ja lähdemme ja seuraavana aamuna tunne on aivan sama, vaikka päivän aikana olisimmekin jotain saaneet.

Miksi kaikilla muilla tuntuu menevän niin hyvin? Miksi niin monella on varaa matkustaa koko perheen voimin ja syödä ravintolassa aterioita, joiden kuvia he postaavat sosiaaliseen mediaan? Miksi muut tuntuvat olevan paljon onnellisemmassa parisuhteessa kuin itse olen?

Harmillisen usein sitä saa luettavakseen viestejä, joissa parisuhteessa elävä ihminen kirjoittaa, että tuntuu kuin muilla menisi parisuhteessaan paljon paremmin. Joka kerta tekee mieli vastata, että sitä ei voi koskaan tietää. Niin monta parisuhdetta elämäni aikana sivusta katselleena ja tarinoita kuunnelleena voisin halutessani todeta, että parisuhteen tila ei ole vuosittaisista ulkomaanmatkoista, ravintolaillallisista tai rakkautta hersyvistä somepostauksista kiinni. Pinta voi olla häikäisevän kirkas, mutta pinnan alla ei sitten oikeastaan olekaan muuta kuin pettymyksiä, jotka ovat syntyneet siitä, että pinnan kiillottaminen ei olekaan tuonut mielenrauhaa ja onnea.

Me emme koskaan tiedä toisten parisuhteiden tilaa. Sen tietää vain parisuhteen osapuolet. Ulospäin voi näyttää ihan mitä haluaa. Meistä moni omaa erinomaiset taidot näytellä omaa elämäänsä ja moni meistä alkaa uskoa rakentamaansa kuvaan elämästään, joka ei ole totta. Viikon kestävän perhematkahelvetin voi yhdellä iloisella somepostauksella saada näyttäytymään muille auvoisena perheonnena. Me emme tiedä. Ehkä kuvan takana onkin oikea onni, mutta siellä voi olla takana myös jotain aivan muuta.

Siksi on turha verrata. Emme tiedä yhtään mitään. Hymy kasvoilla voi olla päälle liimattu ja onnellisina kaupungin kaduilla käsi kädessä ja huuli huulessa kävelevä pari voi olla ihan jotain muuta kuin pari. Toisaalta, jos ympärillä onkin onnellisia pariskuntia, niin sehän on vain hieno asia. Heidän puolestaan voi olla onnellinen. Tärkeintä lienee muistaa, että jos oma parisuhde ei tunnu onnelliselta, niin se ei muutu onnellisemmaksi sillä, että vähättelee toisten parisuhteita, kadehtii toisten parisuhteita tai vertaa omaa parisuhdettaan jonkun toisen parisuhteeseen.

Kyllä minä siirtäisin katseen toisista pois ja kääntäisin sen tässä tapauksessa itseeni. Todella paljon mukavampi elää omaa suhdettaan kuin kenenkään toisen. Itse asiassa, en ymmärrä ihmisiä, joita kiinnostaa toisten ihmisten suhteet tai suhteettomuudet. Aikuiset ihmiset tehköön mitä ikinä haluavatkaan tehdä. Toisekseen, toisten parisuhteet ei kuulu meille millään tavalla. Energia ja aika, joka menee ikkunasta naapureita katsoen, on rakentavampaa antaa oman kodin sisällä oleville asioille ja ihmisille.

En ole nähnyt vanhaa naapuriani aikuisiässä kertaakaan. Ehkä voisimme ottaa yhteyttä toisiimme ja verrata saunassa mitä 35 vuotta välillämme on tehnyt pippeleittemme kokoon. Toisaalta ehkä se ei ole tarpeellista, sillä pippelin koko ei kai välttämättä korreloi ihmisen onnellisuuteen, vaan se, kuinka kauniisti rakastamaansa ihmistä kohtelee, jotta pippelillä pääsee tekemään ihmiselleen jotain niin hyvää ja kaunista, että sen parisuhteen onnellisuutta ei tarvitse näytellä valheellisilla somepostauksilla.

Miksi katsoa naapurin talon valmistumista, kun sillä aikaa voi rakentaa itselleen oman.

 

Lue myös

X