Havaintoja parisuhteesta

Millainen puoliso haluaisit olla?

Teksti:
Havaintoja parisuhteesta

Minulle esitettiin ystäväni taholta kysymys: Millainen puoliso haluaisit olla? Sattui hyvään hetkeen, sillä olen kesällä menossa naimisiin.

Aloitetaan perusasioista. Haluan olla puolisona sellainen kuin olen, oma itseni. Asioita joskus unohteleva ja tavaroita hukkaava hajamielinen haaveilija. Sellainen taivaanrantaa vaaleanpunaisella maalaileva aviomies, joka muistaa merkityksellisen ensikohtaamisen paikan millilleen ja ensisuudelman minuutilleen, mutta ei ottaa reppuaan junasta tai huiviaan kahvilasta. Jolta unohtuu kukkaro tai avain kotiin lähes yhtä usein kuin salasanat ja kaupassa käynti.

Ihminen, joka ei sen sijaan koskaan unohda miltä hänen tuleva vaimonsa näyttää tai miltä hänen kosketuksensa tuntuu iholla.

Haluan vielä kymmenienkin vuosien jälkeen muistaa, että mikään elävä ei hengitä ravinnotta.

Haluan, että rakastettuni ei koskaan herää aamuun, jolloin hän kokee jäävänsä läheisyydestä ja huomiosta paitsi. Haluan muistaa joka päivä, että mikään ei ole itsestäänselvää. Haluan muistaa, että parisuhde on kahden ihmisen vastuulla.

Haluan puolisona pitää itseni rakkaani silmissä haluttavana ja houkuttelevana. Haluan aiheuttaa rakkaassani samanlaisia tuntemuksia kuin hän minussa: kutitusta vatsanpohjassa hänet nähdessäni, kipinöitä vartalossa häntä koskettaessani ja yliläikehtivää lämpöä häntä ajatellessani. Haluan rakastaa häntä niin hyvin kuin osaan, täysillä.

Ihmiset suhtautuvat usein kunnianhimoisesti työhönsä, harrastuksiinsa ja vanhemmuuteen. Parisuhteen olisi syytä kuulua samaan sarjaan. Helposti sitä alkaa alisuorittamaan, joka saattaa olla ensimmäinen askel parisuhteen lopulle.

Puolisona haluan olla avioliiton suhteen kunnianhimoinen. Haluan pitää hymyn hänen kasvoillaan, pilkkeen hänen silmissään, punan hänen poskillaan ja halun hänen sisällään. Haluan olla rakkauden suhteen yhtä avoin, suvaitsevainen, seikkailunhaluinen, utelias ja leikkimielinen kuin olen elämänkin suhteen.

Haluan rakastaa jo tänään enkä säästää huomiseksi, koska huomista kukaan ei ole lopullisesti luvannut. Haluan olla turva, jonka syliin voi aina tulla. Itkuisena, väsyneenä, sotkuisena, omana itsenään.

Turva, jonka lähelle voi nukahtaa pelkäämättä.

X