havaintoja parisuhteesta

Minä koulutan sinusta itselleni sopivan puolison

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Ilman vapautta on vain pakko.

Sosiaalisessa mediassa törmää erilaisiin parisuhteellisiin ilmiöihin. Otsikossa olevaan ilmiöön tulin eilen törmänneeksi. Tarkkana sosiaalisessa mediassa pitää silti muistaa olla, että ei astu niin sanottuun vitsiharhaan. Tässä kyseisessä Johannan lähettämässä kysymyksessä arveltiin, että kysymys ei ole vitsistä ja että kysymys on lähetetty ”Naistenhuone” nimiselle sivustolle. Oli miten oli, niin vitsissäkin on usein puolet totta.

Mennään aiheeseen sisään näin itsenäisyyspäivän kunniaksi. Parisuhde koostuu pääosin kahden ihmisen välisestä vapaaehtoisesta sopimuksesta, joka on alkanut rakastumisesta ja pysyy koossa rakkaudesta ja rakastamalla. No, tuohan on tietenkin romanttinen tapa ajatella parisuhteesta, sillä iso osa parisuhteista pysyy koossa taloudellisten seikkojen, lasten ja tavan vuoksi.

Saan aivan liian paljon lukijoilta viestejä ja tarinoita, joissa parisuhde tuntuu kuin vankilalta. Oma vapaus ja riippumattomuus on rikottu ja jopa persoonallisiin piirteisiin puututaan siekailematta. Sellainen on tietenkin sairas parisuhde ja yksi pahimmista niin sanotun perinteisen parisuhteen lieveilmiöistä. Ei riitä pelkästään se, että kuvitellaan, että ihmisen voi omistaa, vaan sen lisäksi aletaan muokata häntä kuin koriste-esinettä tai kouluttaa kuin koiraa.

Vaikka kuvissa, jotka sivustolleni jaankin on kyse naisen suorittamasta koulutustehtävästä miehelle, niin tämä ilmiö ei ole sukupuoliriippuvainen, sillä kouluttaja voi edustaa mitä sukupuolta tahansa.

Tähän samaan ajatusharhaan liittyy myöskin se harhainen ajatus, että muodostetaan parisuhde parisuhteeseen kykenemättömän kanssa ja kuvitellaan omaavan niin suuria voimia, että saadaan ihminen kesytettyä rakastamalla. Kyllä minä rakkaudella teen tuosta tuurijuoposta parisuhdekelpoisen, saatetaan ajatella ja kohta ollaan suhteessa väkivaltaisen alkoholistin kanssa ja elämä on yhtä helvettiä.

Sillä niin se vain menee, että ihmistä ei voi muuttaa kuin ihminen itse. Voi puolisoa ja hänen tapojaan yrittää väkisin muuttaa tai niin kuin otsikossa sanotaan, kouluttaa. Varmasti on olemassa niin omatahdottomia ihmishahmoja, jotka ottavat koulutettavan roolin kunniakkaasti vastaan, että koulutus puree ja puolisosta tulee narusta vedettävä marionetti, mutta kuka helvetti jaksaa sellaisessa roolissa pitkään olla ja ennen kaikkea, kuka helvetti jaksaa sellaista ihmistä pitkään katsella.

Kouluttamisesta pitää tehdä loppu heti. Jos huomaa olevansa parisuhteessa kroonisen kouluttajan kanssa, niin ensimmäiseksi kannattaa ehdottaa terapiaa ja jos se ei käy, niin sen jälkeen pakata kamansa. Sillä sen jälkeen kun on menettämässä suhteessaan vapautensa, riippumattomuutensa ja itsenäisyytensä on menettänyt oman minuutensa ja se on helvetin kova hinta säännöllisestä suutelusta ja seksistä ja siitä, että kunhan nyt ei vain tarvitse olla yksin.

Kouluttajille sellaisia terveisiä, että vaikka kuvittelette koulutuksenne tepsivän ja että vierellänne kulkee pian totteleva ihmiskoira, niin totuus on paljon synkempi.

Kyllä koulutetutkin koirat vapautta kaipaavat ja vapaudenkaipuussa karkaavat.

Lue myös

X