havaintoja parisuhteesta

”Minä olen hoitaja ja minua saa lyödä”

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Tämä ei kyllä liity parisuhteisiin mitenkään, mutta laitan siulle kertomuksen hoitajiin kohdistuvasta väkivallasta, jos joskus voit hyödyntää sitä.

Itse en uskalla tekstiä julkaista, kun joka asiasta tulee sanomista nykyään työnantajan parjaamisesta.

Olen työskennellyt yli puolet urastani TAHTOMATTAAN väkivaltaisten ja muuten käytöshäiriöisten potilaiden, asukkaiden ja asiakkaiden kanssa. Enimmäkseen asiakkaat ovat olleet muistisairaita. Nyt kotihoidossa olen välttynyt lähes kokonaan väkivallalta. Urani on kestänyt yli 20 vuotta.

Minua on urani aikana potkittu, lyöty, purtu, puskettu, taklattu, syljetty, revitty vaatteista, suihkutettu suihkussa läpimäräksi, vangittu potilashuoneisiin, runtattu oven väliin, heitelty tavaroilla, kosketeltu sopimattomasti, ehdoteltu sopimattomia ja haukuttu kaikilla nimillä joita voi vain kuvitella suomeksi, ruotsiksi ja venäjäksi.

Nyt jälkeenpäin moni asia naurattaa, mutta pari tapahtumaa on jäänyt sieluun sattumaan. Kaksi pahinta on, kun minua on hedelmöityshoitojen aikana potkaistu voimalla vatsaan ja toinen, kun nuorena, uutena kevyempänä hoitajana olin lukkojen takana pienessä vessassa ja minua huomattavasti isompi kokoinen ihminen otti minua letistä kiinni ja heilutti pitkin vessan seiniä kuin kärpästä.

Osassa paikoista tällainen raakakin väkivalta on päivittäistä. Niissä tuli pitkäksi aikaa säikyksi, kun ei koskaan uskaltanut kääntää selkäänsä. Niissä myös päivittäin sai kuulla olevansa ”saatanan huora” Aiemmin näissä paikoissa valvottiin yövuoro yksin noin 20 käytöshäiriöisen ihmisen kanssa. Myös raskaana ollessa jos ei itse pyytänyt öistä vapautusta ja saanut siihen todistusta lääkäriltä. Toisen osaston henkilökunnan edustaja saattoi sovitusti tulla katsomaan pari kertaa yössä oletko kunnossa eli hengissä.”

Lue myös

X