Havaintoja parisuhteesta

”Minä tulin petetyksi, mutta en ole uhri”

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

”En kestä. En kestä lukemiani kommentteja. Tarkoitan kommentteja joita petetyksi tulleet laittavat tekstien perään. En kestä heidän uhriutumistaan ja uhriasemaansa.

Minä olen tullut petetyksi avioliitossani. Olen mies ja vaimoni petti minua vajaan vuoden ajan toisen miehen kanssa epäsäännöllisesti. Hän oli rakastunut mieheen, mutta ei uskaltanut sanoa sitä minulle ja teki asioita selkäni takana.

Ymmärrän häntä hyvin. Olin hänelle täysin poissaoleva. Tämän lisäksi olin ehdoton. Mitä hänelle jäi vaihtoehdoksi. Ei muuta kuin jättää minulle asioita kertomatta. Olin osasyyllinen.

Tietenkin minuun sattui kun kuulin hänen suhteestaan. Sattui lujaa, mutta minulle ei tullut mielellään alkaa syyttelemään häntä loputtomiin. Hän sortui siihen, mihin itsekin olisin voinut sortua. Peittelyyn, valehteluun ja hiljaisuuteen.

Pettäjä olin minäkin. Petin sillä, että olin täysin välinpitämätön. Petin lupaukseni rakastaa. Kyllä minä ehkä rakastin, mutta kuvittelin, että kaikki pysyy paikallaan itsestään. Ei pysynyt.

En ole silti uhri. Olen kaikkea muuta kuin uhri. Olen osallinen. Olen pieleen menneen suhteen toinen osapuoli. Ehkä jopa se suurimman virheen tehnyt. Ollut välinpitämätön. Ei minulla ole varaa siksi tuomita toista. Minun on otettava oma vastuuni tästä kaikesta.

Siksi minua jopa raivostuttaa joidenkin petettyjen kommentit. Omaa vastuuta tai osallisuutta ei käsitellä millään tavalla. Ihmettelen myös sitä, että miten niin moni tuntuu jäävän menneisyyteensä jumiin. Uhrin asemaa kannatellaan mukana vuodesta toiseen ja sillä lyödään myös muita ihmisiä.

Eikä helpompaa olisi antaa anteeksi ja ennen kaikkea siirtää sädekehä oman päänsä päältä syrjään. Luovuttaa uhrin asemansa ja katsoa maailmaa rakentavimpien lasien lävitse. Uhrin aseman ottanut on raskas ihminen läheisilleen.

Olen exäni kanssa hyvissä väleissä. Hän on ihana ihminen. Olen kommenttikentältä lukenut hänestä hirvittäviä solvauksia. Hän on nimittäin antanut vuosia sitten tarinansa tässä blogissa julkaistuun tarinaan. Hän kysyi minulta lupaa. Tietenkin annoin.

Jos joidenkin mielipiteisiin olisi uskominen, niin hän olisi kylmä, moraaliton ja paha ihminen. Pettäjäpaska. Pahin termi oli huoraäiti.

Hän on kiltein ja kaunein ihminen, johon olen koskaan tutustunut. Oma vika kun en saanut pidettyä häntä itselläni. Hänellä on uusi mies. Hän, jonka kanssa hänellä oli salasuhde.

Toivon heidän suhteelleen kaikkea hyvää.”

Lue myös

X