Havaintoja parisuhteesta

Minäkin haluan hengittää vapaasti, mutta vasta koronarokotteen saatuani

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Hyvinvointi on kannatettava asia. Hyvinvoinnin vastakohta lienee pahoinvointi ja pahoinvoiva ihminen harvoin luo turvaa ja iloa läheisilleen, ympäristölleen tai itselleen.

Hyvinvoinnin yksi merkittävimmistä tekijöistä on siitä vastuun ottaminen. Katsoo asiaa sitten minkä väristen linssien läpi tahansa, niin ihmisen omat valinnat ovat suoraan verrannollisia oman hyvinvoinnin tasoon.

Tämän lisäksi ympäristön ja yhteiskunnan pitää tarjota ihmisten hyvinvoinnille raamit ja tätä raamia voidaan kutsua esimerkiksi nimellä hyvinvointivaltio, mutta senkään olemassa oleminen ei vähennä ihmisen omaa vastuuta hyvinvoinnistaan.

Hyvinvoinnista on tullut bisnes. Hyvää oloa myyvät monenlaiset hyvinvointikauppiaat. Eikä siinä mitään, hyvinvointi on parhaassa tapauksessa mitä mainion kohde sijoitettavaksi. Hyvinvoinnilla voi esimerkiksi saavuttaa yhden elämän hienoimmista voimassa olevista eduista eli terveyden.

Hyvinvoinnista on tullut myös suosittu aihe sosiaalisessa mediassa vaikuttavien ihmisten keskuudessa. Heitä kutsutaan usein kai nimellä influensseri. Monella hyvinvointigurulla onkin valtava määrä seuraajia, jotka lukevat oman elämänsä hyvinvointivalmentajien kirjoituksia säännöllisesti.

Tämä synnyttää vaikuttajien parissa välittömän vastuun siitä, että mitä totuutta ihmisille tulee jakaneeksi. Ihan jo sen vuoksi, että monilla vaikuttajilla on seuraajamäärän vuoksi valta tuoda omaa totuuttaan esille ja samalla myös hyötyä siitä usein jopa taloudellisesti.

Olemme eläneet merkillisen vuoden, jota kukaan meistä ei ole aiemmin kokenut. Vaarallisia pandemioita on maailmalla levinnyt ennen tätä oman aikamme pandemiaakin, mutta niin kauan aikaa sitten, että emme ole olleet niitä kokemassa.

Mikä tekee vuoden 2020 pandemiasta helpommin nujerrettavan verrattuna moneen aikaisempaan pandemiaan on se, että lääketiede on kehittynyt maailmassamme niin huippuunsa, että sen avulla olemme kehittäneet rokotteen tätä uusinta kulkutautia vastaan ja vieläpä nopealla aikataululla. Olemme myös globaalisti säästäneet miljoonia kuolonuhreja sillä, että olemme sulkeneet yhteiskuntamme ovia ja suurimmaksi osaksi totelleet niitä meille määrättyjä ohjeita, jotta kulkutauti ei olisi aiheuttanut vielä suurempaa tuhoa kuin se on nyt aiheuttanut.

Miten tämä kulkutauti liittyy aiempaan höpinääni hyvinvoinnista ja sen kauppamiehistä? Se liittyy siten, että sosiaalisessa mediassa leviää ajatusmaailma, jossa kulkutaudin olemassaolo jopa kielletään. Suuren seuraajamäärän hyvinvointigurut jakavat avoimesti omia ohjeitaan, joissa esimerkiksi kannustetaan näkemään ihmisiä, halaamaan heitä ja kielletään ihmisiltä kasvomaskin käyttö. Se on aiheuttanut muun muassa sitä, että kaupassa maskeissa kulkeneiden päälle on tahallaan yskitty.

”Haluamme hengittää vapaasti” on yksi sosiaalisessa mediassa toimivien gurujen lempilausahduksista. Siinä vain on yksi sellainen pieni huomioitava seikka, että ”hengittelemällä vapaasti” saa aikaan sitä, että toiset eivät saa enää koskaan hengittää ollenkaan.

Toki jos tuntuu siltä, että oma ”vapaasti hengittäminen” on tärkeämpää kuin suojata ihmisiä vaaralliselta kulkutaudilta, niin syvässä omassa navassa ihminen on. Sallittuahan se tietenkin on, mutta epäkorrektisti ilmaistuna, parisuhdebloggarin sanoin, niin vastuutonta paskaa ja varsinkin epätieteellisten teorioiden levittäminen omissa suosituissa sosiaalisen median kanavissa varsinkin on sitä.

Pian vuoden ajan ympärillämme pyörinyt kulkutauti on aiheuttanut terveydellisten seikkojen lisäksi runsaasti muitakin ongelmia. Jos miettii yhtenä esiin nostettuna esimerkkinä esiintyvien taiteilijoiden tilannetta, niin vuosi on ollut heille kammottava. Tämä ei johdu siitä, että yhteiskunnan ovia on laitettu lukkoon, vaan siitä, että niitä on ollut pakko laittaa lukkoon, koska tappava kulkutauti.

Mitä nopeammin saamme tämän perkeleen nujerrettua, niin sitä nopeammin ovet ovat mahdollista taas aukaista. Mitä paremmin tottelemme meille annettuja suosituksia ja mitä laajemmin otamme ensi vuonna jaettavaa rokotetta, niin sitä nopeammin ovien aukeneminen tapahtuu.

Tässä viitekehyksessä haluankin kysyä, että tiedättekö miltä tuntuu omaisia menettäneiden, terveytensä menettäneiden, yksinäisyydestä kärsivien, kädet täynnä töitä olevien hoitajien tai elinkeinonsa ja toimeentulonsa menettäneiden joukossa sellainen perseily, jossa laajaa määrää ihmisiä kannustetaan olemaan noudattamatta neuvoja ja ”hengittämään vapaasti”?

Itse kannustan sosiaalisessa mediassa toimivana häirikkönä hengittämään myös vapaasti, mutta tässä kohtaa vielä niin, että jos on julkisella paikalla hengittelemässä, niin muita suojellakseen hengittää vapaasti kasvomaskin läpi. Ensi vuonna aion todellakin ottaa rokotteen vastaan. Olen nimittäin melko varma siitä, että olen kehooni laittanut huomattavasti vaarallisempaakin materiaalia kuin saamani rokote.

Esimerkiksi juuri äsken laitoin suun kautta verenkiertooni kiertämään aivan liian suolaisen einespizzan. Sen suolamäärä aiheuttaa elimistössä huomattavan isomman sydäntautiriskin kuin kulkutautia estävä rokote. Puhumattakaan bussipysäkillä kuulemastani viisaudesta, jossa ihminen sanoo vieressä seisovalle toiselle ihmiselle tulevasta rokotteesta, että minähän en sisääni mitään myrkkyä anna kenenkään piikittää ja jatkoi tupakanpolttoaan sen sanottuaan.

Loppuun saamani kommentti, joka on luettavissa blogitekstini perässä, joka koski pian päätynyttä vuotta ja jossa onnittelin ihmisiä siitä selviytymisestä.

Me selvisimme ja pysyimme yhdessä, ja menimme juuri kihloihin. Isäni ja hänen puolisonsa eivät selvinneet. Korona juuri vei; ensin puolison, sitten isäni. He olivat yhdessä melkein 40 vuotta ja nyt lähtivät miltei samaa matkaa ja ovat ikuisesti yhdessä. Iso ikävä. ❤”

Lue myös

X