Havaintoja parisuhteesta

Kahleettoman rakkauden ja parisuhteen kymmenen käskyä

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

1. Minä en ole sinä. Parisuhteessa on kaksi minää ja kaksi sinää. Kahdesta ei koskaan tule yksi, vaan kaksi on aina kaksi. Anna rakkaasi persoonan näkyä vapaasti, vaikka se ei aina sinua miellytäkään tai vastaa sinun päänsisäistä ideaalikuvaasi. Toisen ihmisen persoonaan puuttuminen ei ole rakastamista, vaan tukahduttamista.

2. Älä jatkuvasti puutu asioihin, joita rakkaasi tekee toisella tavalla kuin sinä. Puutu vain siinä tapauksessa, jos hänen tekonsa vaarantaa hänen omaa tai muiden ihmishenkiä. Jos et pysty olemaan puuttumatta, koska asioita ei tehdä sinun tavallasi, niin tehkää asioita mieluummin erikseen kuin yhdessä. Toisen ihmisen pakottaminen tiettyyn muottiin ei ole rakastamista, vaan kouluttamista. Jos haluaa kouluttaa, niin puolison sijaan kannattaa hankkia koira.

3. Jos rakkaasi saa puhelimeensa viestin tai puhelun, älä aina tenttaa, että keneltä se oli. Parisuhteessakin saa ja pitää olla yksityisyys. Rakkaasi kyllä kertoo, jos kyseessä on asia, joka vaikuttaa teihin molempiin. Hänen ei tarvitse kertoa, jos kyse on hänen omasta henkilökohtaisesta asiastaan. Se ei ole merkki siitä, että hän salaa jotain sinulta. Se on vain merkki siitä, että parisuhteessa kaikkea ei ole pakko jakaa, vaikka 50-luvun parisuhdeoppaat meille muuta kertovatkin.

4. Jos olette koko päivän toisistanne erillänne, niin teidän ei tarvitse selittää minuutin tarkkuudella päivienne sisältöä. Kysyä saa ja kysyttyään kysymykseen pitää vastata. Kysyä ei pidä siksi, että haluaa tentata rakastaan, vaan siksi, että on aidosti kiinnostunut. Toisen ihmisen tenttaaminen ei ole rakkautta, vaan omistamista ja myrkyllistä mustasukkaisuutta.

5. Rakkaasi ei pidä koskaan tuntea huonoa omatuntoa harrastuksistaan, työstään, ystävien näkemisistä, omista menoistaan ja omista haaveistaan, koska aika on pois teidän yhteisestä ajastanne. Rakkaan syyllistäminen siitä, että hänellä on omakin elämä parisuhteenne rinnalla, on hänen pistämistään henkisesti kiinni parisuhdepatteriin, joka johtaa myöhemmin ansaittuun eroon. Ihminen tarvitsee ympärilleen tilaa ja vapautta, parisuhteessakin. Liian ahtaassa tilassa eläminen ei ole rakkautta, vaan parisuhdevankila.

6. Sinä et voi lukea rakkaasti sähköposteja, puhelimen viestejä tai posteja ilman rakkaasi lupaa. Vaikka sinulla olisi suuri epäily häntä kohtaan, se on hänen yksityisaluettaan. Jokainen selitys, jonka annat itsellesi siitä, että sinulla on oikeus tunkeutua toisen ihmisen henkilökohtaiseen elämään, on vain selitys. Sinulla ei ole oikeutta. Jos sinulla on jatkuva tunne siitä, että puolisosi salaa sinulta jotain, sinun on ymmärrettävä, että parisuhteessa pakollinen luottamus on mennyttä. Sitä ei ratkaista stalkkaamalla, vaan pariterapialla tai eroamalla. Jatkuva epäileminen tai jatkuva epäilyn alla oleminen ei ole rakkautta, vaan suurta ahdistusta.

7. Jos puolisosi haluaa lähteä sinun elämästäsi ja teidän parisuhteestanne, niin hänelle on annettava vapaus lähteä. Sinä et voi pakottaa rakastasi jäämään suhteeseen, jossa hän ei halua olla. Sinä et voi kiristää, uhkailla tai manipuloida häntä jäämään. Pahinta, mitä voit eron aikana tehdä, on alkaa kostamaan eroa. Pahin koston väline on lapsi. Ymmärrä, että jos lähdet kostamaan eroa lapsella, niin tuhoat siinä oman ja entisen rakkaasi lisäksi myös lapsenne elämää. Kosto ja päättymätön kauna eron jälkeen ei ole merkki rakkaudesta, vaan omistamisesta, riippuvuudesta ja syvistä itsetunto-ongelmista.

8. Et voi pakottaa rakastasi seksiin sinun kanssasi. Hänellä on oikeus sanoa ei. Parisuhteessakin seksiin vaaditaan molempien lupa. Ilman lupaa harrastettu seksi ei ole rakkautta, vaan parisuhteen sisällä tapahtunut raiskaus.

9. Vanhoissa parisuhdeoppaissa peräänkuulutetaan sitä, että avioliitossa kaiken kuuluu olla yhteistä, kaikki asiat pitää jakaa ja että ei ole olemassa sinua ja minua, vaan on olemassa me. Jos vähääkään katsotte avioerotilastoja tai mietitte sitä, että kuinka paljon yhteiskunta ja maailma ovat muuttuneet viimeisten vuosikymmenten aikana, niin oivallatte jotain. Oivallatte, että viette vanhat parisuhdeoppaat varastoon ja kirjoitatte ihan omanne, tähän aikaan sopivamman. Tämä on minun oppaani.

10. Olen aiemmin kirjoittanut, että rakkaus näyttäytyy suurempana mahdollisimman pienessä tilassa. Olen samaa mieltä edelleenkin. Pieni tila rakkaudelle voi olla yhteinen sohva, jossa kaksi rakastavaista istuu toisiinsa kietoutuneina. Siinä kahden ihmisen kosketuksen kokoisessa tilassa näyttäytyy mitä suurin ja kaunein rakkaus. Pieni tila vaatii kuitenkin ympärilleen avarat puitteet. Pientä tilaa ei saavuta, jos elää parisuhteessa, jossa jalka on kiinni patterissa ja mieli syyllisyydessä. Mitä kauemmaksi ihmisellä on lupa mennä, sitä lähemmäksi hän sinua tulee.

Lue myös

X