Havaintoja parisuhteesta

Mitä mies haluaa?

Teksti:
Havaintoja parisuhteesta

Ennen oli metsä. Metsässä juoksi vapaana päivällinen. Päivällisen perässä juoksi mies. Mies yritti metsästää päivällisen. Saatuaan päivällisen kiinni, mies toi saaliin taloon. Talossa odotti nainen ja lapsia. Nainen laittoi miehen metsästämän saaliin uuniin. Hoiti toisella kädellään kodin ja lapset.

Myöhemmin kaadettiin metsä. Tilalle rakennettiin Prisma. Prisma täytettiin pakkauksilla, joiden sisällä oli päivällinen. Sitä ei tarvinnut metsästää. Riitti kun nosti ostoskärryyn, kuljetti kärryn kassalle ja maksoi ostokset. Kotona odotti mikroaaltouuni ja mikron likainen kupu.

Miehen tehtävä ei ole enää olla metsässä. Mies on saanut luvan tulla sisälle. Vaikka onkin niin, että jos mies kaipaa omaa miestilaansa, mies laitetaan hakemaan sitä ulkoa. Autotallista, varastosta, jostain sisätilojen ulkopuolelta. Mies on melkein saanut luvan tulla sisälle. Astioiden järjestys astiakaapissa ei ole vielä miehen valitsema.

Miehestä on tullut sisäeläin. Mies haluaa olla sisällä. Miehen ei tarvitse enää metsästää, rakentaa tai sotia. Miehellä on lupa jäädä paikoilleen. Maailman ei tarvitse olla enempää valmis. Miehen mallia ei tarvitse hakea enää menneisyydestä. Uusi miesmalli rakennetaan nyt ja se malli on paljon parempi kuin koskaan ennen.

Studio 55.fi:n sivustolla on artikkeli oppaasta hyvään parisuhteeseen. Heti ensimmäiseksi, tiedosta vanhempasi antama malli. Tiedostamisen jälkeen unohda se. Artikkelissa jatketaan: ” Meidän sukupolvemme on se, jonka on nyt kärsittävä ja keksittävä uudet keinot toimia. Emme voi ottaa mallia vanhemmistamme.”

Sain kommentteja tekstiini, jossa kirjoitin miehen luvasta itkeä. Useampi nainen myönsi, että miehen patoamat tunteet ovat osittain myös naisten vika. Naiset eivät anna lupaa miehille olla heikkoja. Malli tulee edelliseltä sukupolvelta. Miehen ei kuulunut itkeä tai näyttää tunteitaan. Miehen kuului toimia. Olla se rakentaja ja metsästäjä, joka turvaa perheen elannon. Studio 55.fi:n artikkelin sääntö numero yksi. Unohda vanhempiensi antama malli. Se ei sovellu enää tähän päivään.

Mitä mies haluaa? Minä haluan metsästämisen sijaan käydä Prismassa. Tehdä päivällisen. Jäädä sisälle. Käyttää se aika, mikä miehelle on jäänyt käytettäväksi metsien kaaduttua, läheisteni kanssa. Käyttää kymmentä sormeani rakentamisen sijaan rakastamiseen. Siihen, että kutittelen niillä rakastettuni paljasta ihoa. Ja haluan riisua paitani, että minuakin kutitettaisiin.

Mitä mies haluaa? Minä haluan kävellä lapseni kanssa kaupungin katuja niin, että jalat eivät osu katulaattojen viivoille. Tai avata lapseni kanssa suuni liikkuvassa bussissa niin, että ääni alkaa väristä. Haluan tehdä sitä välillä myös rakastettuni kanssa. Studio 55.fi:n sivuston artikkelin sääntö numero kaksi hyvään parisuhteeseen. Iloitse ja leiki. Artikkelissa jatketaan: ”Usein suomalaisilla on vähän kyyninen asenne, kuinka monta sananlaskua meillä onkaan tyhjännauramisesta?” Minä haluan leikitellä. Käyttää mielikuvitusta kuin lapsena leikeissäni.

Mitä mies haluaa? Haluan tulla lähelle. En halua olla metsässä enkä mieshuoneessa. Tärkein huone kodissa on yhteinen huone. Haluan olla samassa huoneessa kuin kaikki muutkin ovat. Haluan tulla suoraan kohti niin, että minut otetaan vastaan. Haluan tulla syliin tai kaatua taaksepäin, että minut otetaan vastaan.

Mitä mies haluaa? Haluan saada luvan olla heikko, haluan itkeä. Haluan sanoa, että en osaa, enkä edes uskalla. Haluan valuttaa tunteita ulospäin, enkä sisäänpäin. Kiertää sen harmaan kiven, enkä mennä läpi. Haluan pitää sisua enemmän pastillina kuin pakkona. Haluan välttyä stressistä, sisukkuudesta ja tunteiden patoutumisesta johtuvasta keski-iässä puhkeavasta sydäntaudista.

Haluan olla mies vähän pienemmällä m-kirjaimella. Mies, joka uskaltaa ja osaa tuntea. Mies, joka haluaa kaikkein mieluiten upottaa sormensa vieressä istuvan hiuksiin ja iholle. Liikuttaa niitä hiljalleen pitkin vartaloa ja jäädä paikoilleen. Haluan viereeni ihmisen, joka tekee sen saman minulle.

Haluan olla mies, sellainen mies, kuin mies oikeasti on. Ihmisen kaltainen.

X