Havaintoja parisuhteesta

Mitä tarkoittaa se, että on parisuhteessa uskollinen?

Teksti:
Havaintoja parisuhteesta

Usein, kun ihmiseltä kysytään hänelle parisuhteen tärkeimpiä osatekijöitä, niin moni vastaa termin uskollisuus. Usein termi uskollisuus tuntuu kommenteissa tarkoittavan sitä, että ei tule harrastaneeksi suhteen ulkopuolista rakkautta ja on siis sitoutunut omaan puolisoonsa.

Mutta tarkoittaako termi uskollisuus vain sitä?

Parisuhteisiin liittyy todella paljon ulkoa opittuja fraaseja, jotka eivät oikeastaan tarkoita yhtään mitään. Esimerkiksi termi uskollisuus tarkoittaa monelle lähinnä vain sitä, että ei tule harrastaneeksi suhteen ulkopuolista seksiä.

Minun mielestäni uskollisuus on myös sitä, että pitää lupauksensa rakastaa ja ottaa puolisonsa huomioon eikä sortua välinpitämättömyyteen puolisoaan ja parisuhdettaan kohtaan. Silloinhan sitä nimenomaan on sitoutunut puolisoonsa ja parisuhteeseensa, kun pitää puolisoaan ja parisuhdettaan arvossa.

Mitä arvossa pitäminen sitten tarkoittaa? Se tarkoittaa kaikkea sitä, mikä on välinpitämättömyyden vastakohta. Kunnioitusta, arvostusta, huomioimista ja ajan antamista ihmiselle ja parisuhteelle, jonka on itselleen valinnut.

Uskottomuutta puolisoaan kohtaan on siis koskemattomuus, ohikäveleminen, puhumattomuus, kuuntelemattomuus, seksittömyys, halveksunta, jatkuva nalkuttaminen, henkinen ja fyysinen väkivalta ja kaikenlainen välinpitämättömyys. Kun ihminen lakkaa huomioimasta puolisoaan, hän ei ole enää häneen sitoutunut eikä ole hänelle uskollinen. Hän on luvannut rakastaa, mutta jättää rakastamatta.

Eikä ole siis vaikea sanoa, että hyvin moni parisuhteessa elävä on uskoton puolisolleen joka ikinen päivä.

Se, mikä tästä kaikesta tekee outoa, on seuraava:

Kuvitellaan parisuhde, jossa toinen suhteessa olevista on kaikkea tuota edellä mainittua puolisolleen. Hän ei koske, puhu, kuuntele ja on jopa väkivaltainen. Hän kävelee ohi, nalkuttaa, halveksii ja on äärimmäisen välinpitämätön. Hän on sitä päivä päivän perään ja vuosi vuoden perään.

Hänen puolisonsa ottaa tämän kaiken vastaan. Ei uskalla erota, koska pelkää liikaa ja on kuunnellut liikaa vanhoja parisuhdefraaseja liian helposti eroamisesta. Kunnes heikkona hetkenään hakee kosketusta suhteensa ulkopuolelta.

Mitä tapahtuu. Jo vuosia parisuhteessaan puolisoa kohtaan välinpitämättömyydellään uskoton ollut ei joudu minkäänlaiseen vastuuseen tekemisistään. Kosketusta suhteen ulkopuolelta hakenut taas saa nimen pettäjä nimensä etuliitteeksi ja hänet tuomitaan uskottomaksi ihmiseksi. Ihan vain siksi, että termi uskottomuus on liitetty vain ja ainoastaan koskemaan suhteen ulkopuolista kosketusta.

Tiedän tapauksen, jossa nainen eli väkivaltaisessa suhteessa ja ei uskaltanut erota puolisostaan, mutta kaipailtuaan niin paljon toisen ihmisen kosketusta ja hyväksyntää, haki sitä suhteensa ulkopuolelta. Tässäkin tapauksessa naisesta tehtiin tarinan konna, koska pettäjä ei ansaitse mitään ymmärrystä eikä hyväksyntää ja samaan aikaan väkivaltaisesta miehestä tehtiin petetty ja uhri. Nainen oli uskoton. Mies uskottomuuden kohde.

Näin me nämä asiat koemme ja haluamme itsellemme selittää.

Usein törmää ajatukseen, että kun on kerran luvattu, niin sitten suhteessa ollaan loppuun asti. No nimenomaan! Tässä ollaan asian suuressa ytimessä. On luvattu rakastaa eikä luvattu olla rakkaudettomassa liitossa. Jos rakkautta ei ole ja jos ihminen ei näkyvästi rakasta sinua, niin hän on pettänyt lupauksensa ja jäljellä on vain raamit rakkaudelle eli liitto. Ei sellaisessa kukaan ole luvannut pysyä, eikä sellaisessa tarvitse edes pysyä.

Uskottomuus on oikein mainio ja tarpeeksi hyvä syy erota ja jos puoliso on välinpitämättömyydellään uskoton vuodesta toiseen, niin sellaisetkin ihmiset, jotka on harhautettu uskomaan ajatukseen, että pitää olla todella jämäkkä syy erolle, niin voivat kyseistä toimeen pidettä harkita, sillä miksipä sitä uskottoman ihmisen arjessa loppuelämäänsä vietellä.

Uskottomuuden, niin kuin monen muunkin parisuhteeseen liittyvän termin määritelmä tulee jostain niin menneisyydestä, että sitä kasaa on syytä alkaa pöyhimään oikein tosissaan ja tuoda termistö ja parisuhde 2020-luvulle.

Itse olen vapaaehtoinen tähän työhön. Siksi blogiani yhä kirjoitan.

X