Havaintoja parisuhteesta

Mitäpä jos kokeilisit välillä olla itsekäs!

Teksti:
Havaintoja parisuhteesta

Voi myös valita itsensä parisuhteen sijaan. Itseäni helpotti paljon tietoinen ajatus, että elämän arvokkuutta ei mitata parisuhteella, työsuhteella tai pankkisuhteella. Itsensä rakentaminen kestää vuosia ja sitä työtä tehdään itseä varten. Olen hyväksynyt rikkonaisuuden itsessäni enkä väkisin korjaa tai pyri johonkin. Olen tässä ja tällaisena, tämä riittää.

Parisuhde on kaiken kauniin ja rakentavan lisäksi joillekin pakkomielle. Kunhan ei vain jää yksin ja se ajatus mielessä kestää olosuhteissa, jotka eivät voi tehdä hyvää. Valitsee parisuhteen itsensä sijaan, koska joko pelkää yksin olemista tai sitten toteuttaa jonkun muun määrittelemää tahtoa.

Parisuhdetta arvotetaan yhä liian korkealle. Parhaimmillaan parisuhde on kaiken ylistyksen arvoinen tila. Pahimmillaan oman persoonan ja unelmien tuhoava pakkoajatus. Olen blogiurani muuttunut kyynisemmäksi parisuhdetta kohtaan, sillä olen saanut aivan liian paljon luettavakseni ihmisten tarinoita, jotka luettuani ajattelen ensimmäiseksi, että miksi tuo parisuhde ei ole päättynyt.

Siksi, koska olemme tehneet parisuhteesta elämää isomman asian.

Toisaalla odotamme parisuhteistamme aivan liian mahdottomia ja puolisolta sitä, että hän täyttää kaikki yhden ihmisen tarpeet, niin toisaalla meillä ei ole mitään vaatimuksia puolisoa kohtaan ja tyydymme häneen, vaikka häneltä ei saa tyydytystä yhteenkään tarpeeseensa.

Vaikka pitäisi muistaa, että yksi ihminen ei millään pysty tyydyttämään toisen ihmisen kaikkia tarpeita ja toisaalta kenenkään ei pitäisi tyytyä tyhjään. Silti osa odottaa kuuta taivaalta ja osa ei osaa odottaa edes yhtä pientä suudelmaa. Molemmat ääripäät äärimmäisen väärässä.

Otsikossani sanon, että parisuhteen sijaan voi myös valita itsensä. Käytin liian kesyä ilmaisua, sillä oikeasti parisuhteen sijaan pitää valita myös itsensä. Onneksi ne eivät ole toisiaan poissulkevia vaihtoehtoja, vaan molemmat voi täyttää parisuhteessa ollessaankin. Se vain vaatii vanhoista ajatusrakennelmista poistumista ja uuden rakentamista.

On itsestään selvää, että ihminen, joka ei ole parisuhteessa on yhtä arvokas ihminen kuin ihminen, joka on parisuhteessa. Hän on yhtä onnistunut elämässään kuin ihminen, joka on parisuhteessa. Tämä on sanottava, sillä moni ilman parisuhdetta oleva tuntee yhä olevansa vähempiarvoinen. Jopa niin paljon, että kieltäytyy menemästä juhliin, jossa tietää olevan lähinnä vain parisuhteessa olevia. Koska varsinkin jos kyseessä on sukujuhlat, niin alle minuutissa viereen hiihtää sukulainen utelemaan, että joko sinulla on kiikarissa joku ihminen.

Niin kuin olisi olettamus sille, että tottahan jokainen toista ihmistä parisuhteeseen etsii. Yhä enenevissä määrin ei etsi. Ihmiset ovat alkaneet elää itselleen ja vieläpä niin, että ei koe siitä huonommuutta, häpeää tai syyllisyyttä, jota ulkopuolelta itselleen eläviä kohtaan syydetään.

Usein kuulee vieläpä sanottavan, että itselleen elävä ja perhettä haluamaton on itsekäs ihminen. Miksi ihminen, joka haluaa perheen ja parisuhteen ja saa sen on vähemmän itsekäs kuin ihminen, joka haluaa elää itselleen ja elää itselleen? Molemmissa kohdissa on kyse omasta valinnasta ja täten molemmat valinnat ovat itsekkäitä valintoja. Ikään kuin itsekkyys olisi aina vain huono piirre tai asia ihmisessä. En haluasi nähdä ihmistä, joka tekee koko elämänsä epäitsekkäitä valintoja. Valitettavasti niitä joutuu usein kuulemaan, koska huutavat sen verran katkeraan sävyyn.

Sitähän sanotaan, että parisuhteessa pitää valita oma rakkaansa joka päivä uudelleen. Usein sen varjoon jää vielä tärkeämpi sanottava. On sitten parisuhteessa tai ei, niin ihmisen olisi syytä valita oma itsensä joka päivä uudelleen, sillä jos jättää sen tekemättä kerta toisensa jälkeen, niin huomaa myöhemmin, että helvetti sentään, jäi oma elämä elämättä. Uhrautuminen voi olla ajatuksena kaunis, mutta käytännössä siitä tulee rumaa jälkeä.

Sillä vaikka ihminen olisi kuinka parisuhteessa, niin eniten hän on silloinkin itsensä kanssa ja jos jättää itsensä huomioimatta, niin silloin kyllä tulee pilkattua kallisarvoista elämäänsä rankalla tavalla.

Miten tämän sanoisin, itsekkyys on tae hyvinvoinnille.

X