Havaintoja parisuhteesta

Miten reagoisit, jos puolisosi haluaisi lopettaa suhteenne?

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Tee itsellesi ajatusleikki.

Ajatusleikissä puolisosi kertoisi sinulle haluavansa vapauden ja haluaisi lopettaa parisuhteen. Hän kertoisi sinulle, että ei vain enää tunne tarpeeksi jäädäkseen suhteeseen, jossa ei halua olla.

Ajattelisitko ensimmäisenä, että et odottanut mitään tällaista, koska teillähän on kaikki ihan hyvin? Kysyn siksi, koska hyvin monet ajattelevat, että eroilmoitus tulee täysin puskista. Kesken hyvän ja toimivan parisuhteen, jossa mikään ei ole pielessä.

Jatka ajatusleikkiä.

Kysy itseltäsi, että milloin olet viimeksi ollut puolisosi ihailun kohteena? Milloin viimeksi olet tuntenut itsesi seksuaalisesti halutuksi? Entä milloin olette keskustelleet puolisosi kanssa parisuhteenne tilasta ja toiveista? Entäpä milloin viimeksi olette istuneet sohvan nurkassa sylitysten näyttäen rakastavaisilta? Milloin puhuneet toisillenne kauniita asioita ja sanoneet rakastavanne toisianne? Kuinka pitkä aika on siitä, kun olette oikeasti kohdanneet toisenne?

Oletko koskaan ajatellut, että näytättekö ulospäin rakastavaisilta? Kävelettekö kadulla käsi kädessä? Kosketatteko toisianne julkisesti? Istutteko lähellä toisianne ollessanne kylässä tai jossakin muualla? Vai näytättekö enemmän kavereilta? Tai kenties lastenne kahdelta vanhemmalta, jotka ovat ensi sijaisesti kaksi vanhempaa ja toissijaisesti pariskunta?

Tuntuuko sinusta usein nukkumaan mennessäsi, että olet yksin, vaikka puolisosi nukkuu samassa sängyssä? Tuntuuko sinusta, että sinua ei kuunnella tai arvosteta sellaisena kuin sinä olet? Tuntuuko sinusta siltä, että olet vain mahdollistamassa jotain ideaalia idyllisestä perhe-elämästä, jossa ainoa toimiva asia on ympärillä oleva arki? Tuntuuko sinusta siltä, että puolisosi pitää tuota kaikkea itsestään selvyytenä? Arveletko, että puolisosi voisi edes hurjimmissa kuvitelmissaan pelätä, että sinä rikkoisit tuon valheellisen idyllin?

Ehkä on kuitenkin niin, että mikään ero ei tule puskista. Ehkä meillä on taipumusta sulkea silmämme totuudelta ja elää todellisuutta, joka on hieman valheellinen. Kyllähän me sen osaamme, itsensä huijaamisen jalon taidon. Meillä on tuhansia tapoja täyttää rakkauden vajeesta syntyvä tyytymättömyys. Tuhansia tapoja korvata ihmisen kosketus, joka ei kuitenkaan ole koskaan korvattavissa.

Rakkaus ei ole mahdollistaja, vaan puhdas tunne. Parisuhde ei ole välinearvo, vaan rakkauden ilmentymä. Kaikki muu tulee rakkauden mukana ja jos se kaikki muu on rakennettu jonkun muun kuin rakkauden päälle, niin se on kuin suon päälle rakennettu talo. Vääjäämättömästi se ajan myötä vajoaa.

Palataan alkuun. Ajatusleikkiin, jossa puolisosi ilmoittaa haluavansa pois parisuhteestanne. Miten ajattelet, että reagoisit? Surisitko enemmän ihmistä, joka yhteisestä elämästäsi lähtee pois vai kenties kuitenkin enemmän sitä, mitä kaikkea saatat menettää ihmisen mukana? Surisitko rakkauden vai idyllin rikkoutumista?

Ehkä se on todennettavissa sillä, että päästäisitkö hänet helposti menemään ja toivottaisit kaikesta huolimatta kaikkea hyvää. Siinä tapauksessa olet ollut suhteessa rakkaudesta, sillä rakkaus ei ole kiinnipitämistä, vaan irti päästämistä. Jos taas teet kaikkesi, jotta erosta tulisi mahdollisimman vaikea ja ruma, niin olet ehkä ollut suhteessa ihan jonkun muun kuin rakkauden vuoksi, koska rakkaus ei koskaan ole niin julma, että se haluaisi edes eron aikana toiselle kostoa tai muuta pahaa.

Lopeta ajatusleikki, kävele puolisosi luo ja keskustelkaa siitä, että mikä teille on tärkeää ja mitä te toisiltanne haluatte. Kaikki on vielä pelastettavissa. Jos rakastatte toisianne ja haluatte vanheta yhdessä, niin pelastakaa se.

Rakastamalla.

Lue myös

X