Havaintoja parisuhteesta

Mustat sukat

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Kaksikymppisenä tärvelin yhden ihmissuhteeni mustasukkaisuuteen. Se oli luonteeltaan sellaista nuoren miehen omistushalua, tolkutonta kontrolloimista. Soitin perään hänen ollessa baarissa muka kysyäkseni, että onko kaikki hyvin. Varmistussoittojahan ne olivat, että hän on siellä, missä sanoi olevansa. Vastaamatta jättäminen sai aikaan sisäisen hyökyaallon. Ajatus karkasi pahimpaan mahdolliseen skenaarioon.

Minulla on ihana tyttöystävä. Minä rakastan häntä. Mustasukkaisuus voisi tehdä suhteestamme mahdottoman. Tälläkin hetkellä olemme eri kaupungissa. Voisihan sitä antaa ajatuksen lähteä harhailemaan pelottaviin mielikuviin. Voisi antaa ajatukselle vallan, että jossain nurkan takana on olemassa minua parempi.

Tulee minulle hetkittäisiä mustasukkaisuuden tunteita. Ne liittyvät juuri niihin hetkiin, jolloin en ole hänen seurassaan. Hänen kanssaan liikkuessa minusta tuntuu hyvältä, että hän saa huomiota. Koska se ei ole minulta pois. Annanhan sitä itsekin hänelle ja saan takaisin. Ehkä omat mustasukkaisuuden tunteeni liittyvät huomion saamiseen? Siihen, että hän antaa sitä toisille tilanteessa, jossa minäkin kaipaisin sitä. Vaikka se hänen antamansa huomio ei olekaan ihastumista tai seksuaalista, niin se ei ole minulle annettua.

On sanottu, että mustasukkaisuuden tunne on silloin voimakkaampaa, kun ei tunne olevansa parisuhteessa turvassa. Eihän vahvassa parisuhteessa tarvitse pelätä asemansa puolesta. Se jopa mahdollistaa pienen leikkimielisen kujeilun, kokeilun ja flirtin. Eikä se hyvä itsetuntokaan pahitteeksi parisuhteessa ole. Pahimmissa mustasukkaisuuden hetkissä voi miettiä, että juuri sinut on valittu. Antakoot muut kauniita katseita ja sanoja, mutta on vain yksi joka saa rajattoman rakkauden ja luvan koskettaa.

Helsingin Sanomien artikkelissa: ”Kun luottamus katosi”, Tiina 34v. kertoo omasta mustasukkaisuudestaan. Tarinassa Tiina kertoo jääneensä miehensä huomiotta. Hänen miehensä esimerkiksi kehui vuolaasti monien naisten ulkonäköä, kehumatta koskaan Tiinaa. Lisäksi Tiinaa häiritsi miehen jokailtainen surffailu tuntemattomien naisten Facebook-profiileissa. Työpaikkansa juhliin mies ei koskaan Tiinaa mukaan ottanut, vaikka puolisot oli juhliin kutsuttu ja miehen työkaverien puolisot olivat juhlissa mukana. Tiina ei kertomansa mukaan sinänsä heti epäillyt, että miehellä olisi toinen nainen, mutta huomioimattomuus sai aikaan vakavavia mustasukkaisuuspuuskia.

Tässäkin asiassa pitäisi uskaltaa avata suunsa. Kertoa vaikeista tunteistaan sille toiselle. Sanoa rehellisesti jos kokee jääneensä toiseksi tai vähemmälle huomiolle kuin haluaa. Mustasukkaisuuteen auttaa myös avoimuus. Se, että ei lähde peittelemään saamaansa huomiota. Salailu ja toimiminen toisen selän takana ei johda koskaan hyvään lopputulokseen. Pitää uskaltaa olla rehellinen. Sitä taitoa meidän jokaisen on syytä opetella entistä enemmän.

Enää en tärvele parisuhdettani mustasukkaisuuteen.

Lue myös

X