Havaintoja parisuhteesta

Nainen joka tuli rakkaansa pettämäksi

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

”Kaikki alkoi hiljaisuudesta. Hän istui vierelläni iltaisin poissaolevana. Toisina iltoina hän oli korostetun läsnä. Puhui minusta kauniisti ja halusi olla miellyttävä. Myöhemmin ymmärsin, että ne olivat juuri niitä iltoja, jolloin hän oli ollut edellisen illan poissa. Ehkä hän tietämättään katui tekemäänsä. Minulle tuli tunne, että kaikki ei ole hyvin ja hänen unohdettuaan puhelimensa kotiin, luin hänen puhelimensa viestit.

Olimme olleet kuusi vuotta yhdessä. Hänelle meidän suhteemme oli merkittävä siksikin, että minun vuokseni hänen vanhempansa katkaisivat häneen suhteensa. Hän tuli konservatiivisesta perheestä, jonne ei kuulunut se, että nainen voi seurustella naisen kanssa. Se olisi perheelle ja suvulle häpeä. Heidän sijaansa hän valitsi minut.

Viimeinen vuosi oli hankala. Riitelimme mitättömistä asioista ja tuntui kuin välillämme ollut yhteys olisi alkanut pätkiä. Hän oli usein huonolla tuulella. Toimin väärin, koska en koskaan kysynyt syytä, vaan annoin hänelle sen tilan, jota hän kaipasi. Viimeisenä iltana ennen muuttamista pois yhteisestä kodistamme hän sanoi, että olisi toivonut minun niinä hetkinä tulevan hänen lähelleen, ottaa syliin ja sanoa, että sinä riität.

En osannut. Syytin häntä kaikesta vaikeuksistamme. Olin kohtuuttoman ankara. Esitin vaatimuksia, mutta en koskaan tullut kysyneeksi, että mitä hän kaipaisi. Tosin, ei hänkään koskaan tullut niitä sanoneeksi. Varmasti olisin ottanut hänet useimmin syliin, jos hän sitä minulta olisi toivonut. Kosketusta molemmat kaipasimme, mutta emme kumpikaan osanneet pyytää. Ainoa kosketus tuli seksistä, mutta eihän se kosketus pelkästään voi riittää.

Sitä muutakin kosketusta hän sai sitten toisaalla. Hän kertoi minulle, että ei ole koskaan tuntenut olevansa niin hyväksytty kuin uuden rakkaansa seurassa. Hän tunsi, että kukaan ei vaadi häneltä jotain, mitä hän ei ole. Hänet otetaan syliin sellaisena kuin hän on. Ne sanat tuntuivat kauheimmalta. Väkisin tulee ajatelleeksi, että onko liiallisella vaatimisella ja syyttelemisellä tullut ajaneeksi hänet toisen naisen syliin. Ehkä pelkkään seksiin liittyneen pettämisen olisi vielä hyväksynyt ja ymmärtänyt ja se olisi voinut toimia kimmokkeena lähteä työstämään suhdettamme paremmaksi. Rakastumista taas on vaikea enää muuksi muuttaa.

Oli syy mikä tahansa, niin pettämisen kohteeksi joutuminen tuntuu kohtuuttoman raskaalta. Väkisin tulee miettineeksi, että onko kaikki muukin suhteessamme ollut valheellista? Onko pettämistä tapahtunut aiemminkin? Kuinka tyhmänä sitä itseään pitääkään, että ei ole aiemmin huomannut? On uskonut syyt yllättäville poissaoloille. Enhän minä olisi hänestä uskonut tällaista. Siksi uskoin, enkä osannut epäillä. Luotin häneen täysin ja siksi kaikki on tuntunut niin pahalta.

Uskottelin itselleni, että tämä on vain yksi vaihe parisuhteessamme. Hieman vaisumpi vaihe, joita pitemmässä parisuhteessa aina tulee. Vaikka tiesin ja tunsin, että kaikki ei ole hyvin, niin silti pettäminen tuli puskista. Se sattuu helvetisti, kun huomaa, että ei ole ollutkaan se kaikkein kaunein, haluttavin ja ihanin nainen hänelle. Onkin tullut joku toinen, joka on vielä kauniimpi hänen silmissään.

Sekin sattuu helvetisti, että on ollut niin huono ihminen, että toinen ei ole uskaltanut sanoa, että on jäänyt jostain paitsi. Pettämisen ja rakastumisen paljastaminen on varmasti lähes kaikille meistä vaikeaa ja jopa mahdotonta, mutta miksi hän ei saanut suutaan auki ennen kuin kaikki tämä pahin ehti tapahtua? Se tuntuu loukkaavalta, koska en itse tunne olevani niin pelottava, että minulle ei uskaltaisi sanoa asioita. Syliä minäkin olisin kaivannut. Me kaipasimme samaa asiaa toisiltamme salaa.

Hän rakastui toiseen naiseen. Hän asuu nyt naisen kanssa. En minä sille mitään mahda. Ei kai sitä rakastumista voi estää. Sen voin antaa hänelle anteeksi. Sitä en vielä voi antaa, että hän ei ollut minulle rehellinen ja hän teki minulle pahinta, mitä suhteen aikana voi tehdä. Petti minua toisen ihmisen kanssa useasti. Olen viettänyt iltoja hänen kanssaan niin, että edellisenä iltana hän on koskettanut toista naista. Minuun hän ei enää hänet tavattuaan koskenut. Olisi kai kokenut tekevänsä väärin uutta rakkauttaan kohtaan. Minua kohtaan väärin tekeminen ei kai sitten ollut niin vaikeaa.

Kaikkien näiden kuuden yhteisen vuoden kunniaksi olisi ollut arvokasta, että hän olisi uskaltanut itse tunnustaa. Haluan minä luottaa ihmiseeni, mutta se vaatii menneisyydestä irti päästämistä. Olen tavannut ihanan naisen. Meillä on kaikki ihanasti ja suunnittelemme yhteen muuttamista. Silti minua pelottaa, että haavojeni vuoksi ajan hänet luotani liiallisella epäilyllä. Se epäilys ei johdu hänestä, vaan aiemmista huonoista kokemuksista. Se on epäreilua häntä kohtaan. Olen uskaltanut sanoa nämä asiat hänelle. Hän osasi ottaa ne vastaan.

Istuimme sen jälkeen sylikkäin ja itkin ehkä enemmän kuin olen koko elämäni aikana itkenyt.”

 

Lue myös

X