Havaintoja parisuhteesta

Nainen tarvitsee seksiin kynttilänvaloa ja kukkakimppuja, mies kolme minuuttia aikaa ja hyvän seisokin ja muuta seksiin liittyvä stereotyyppistä potaskaa

Teksti:
Havaintoja parisuhteesta

Miehen on vaikea ymmärtää, että naiselle seksi ja rakastelu on paljon muutakin kuin sisään, ulos ja hyvää yötä. Kannattaa panostaa romantiikkaan: aloita aamulla asian valmistelu, jos haluat illalla saada. Kosketuksia, katseita, puhetta, eleitä, kynttilöitä, toisen huomioon ottamista. Ja kukkien ostaminen rakkaalle ei ole turhaa.

Ihminen on helppo sulkea lokeroon ja tehdä hänestä stereotypia. Yksi yleisimpiä stereotypioiden ylläpitämisiä on nainen sitä ja mies tätä. Ikään kuin mies ja nainen olisivat aivan eri planeetoilta ja heihin pätisivät täysin eri rakkauslait. Yksi stereotypia liittyy sukupuolieroihin suhteessa seksiin, josta yllä esimerkki. Esimerkki saattaa pitää joidenkin yksilöiden kohdalla paikkaansa, mutta yleistäminen näinkin yksinkertaistavalla tavalla johtaa vain stereotypian vahvistumiseen.

Seksistä puhuttaessa usein törmään fraasiin, jossa naisen sanotaan tarvitsevan seksin suhteen saippuakuplia ja torvisoittokunnan ja miehelle riittää kun saa runnoa itsensä suoraan vauhdista sisään ja ulos noin kymmenen kertaa. Olisikohan kuitenkin niin, että nainenkin kaipaa toisinaan niin sanottua suoraa toimintaa seinää vasten tai eteisen lattialla ilman että sitä ennen on tuhertanut kymmenisen kynttilää liekkeihin ja käynyt lähikaupasta hakemassa muutaman euron reilun kaupan ruusupaketin ja että mies saattaa vastaavasti toisinaan kaivata sisään-ulos-loppuhuokailusuoritteen sijaan kosketuksia ja tulppaaneita?

Seksihän on hyvin tilanteeseen ja tunnelmaan solahtava ihmisten välinen harrastehetki. Se on parhaimmillaan kuin spontaani tilannekomiikka, jossa mahdollisen oikeaan hetkeen suunnattu teko saa aikaan mitä suurimman hymyn kasvoille. Ei ole olemassa mitään sisäänrakennettua kaavaa, joka pitää ensin ratkaista saadakseen toisen ihmisen valuttamamaan vaatteitaan ja seksipepsiä toisen ihmisen halun edessä. Sukupuolesta riippumatta joskus ihmistä saattaa panettaa niin että siinä ei ole kukkapuskat kuin tiellä ja toisella hetkellä tunnelma viriytyy puheiden, eleiden, pitkäkestoisen koskettelun, Ikean tuoksukynttilöiden ja markettiruusujen myötä. Se mikä on varmaa on se, että sukupuolella ei ole tuon kanssa yhtään mitään tekemistä. Yllä oleva kursiivissa oleva väite on sekä naisen että miehen seksuaalisuuden vähättelyä.

Väite sisältää myös yhden mainitsemisen arvoisen ajatusharhan. Olen väittäjän kanssa samaa mieltä, että kannattaa panostaa kosketuksiin, katseisiin, puheisiin, eleisiin ja ennen kaikkea toisen huomion ottamiseen. Tämä kaikki kuitenkin muulloinkin kuin seksistä puhuttaessa ja pyrkimyksenä saada tämän vuoksi toiselta ihmiseltä karkkia. Nuo kaikki yllämainitut asiat kun pitäisi olla parisuhteen arkipäivää, seksillä tai ilman.

Minä arvostan ihmisessä asuvaa tilannetajua. Ihmisiä ja tilanteita kannattaa oppia lukemaan. Nimittäin on olemassa tilanteita, jotka ovat kuin räätälöityjä tilanteen ja tunnelman haltuun ottamiseen. Niissä tilanteissa ei päde mitkään stereotypiat, eikä oikeastaan mitkään muutkaan säännöt. Voi olla, että sellaisia tilanteita ei ihmisen eteen elämän aikana niin paljon tule, että olisi varaa jättää sellaiseen törmättyään tarttumatta siihen.

Rakkaus tai nautinto asuu ihan jossain muualla kuin stereotypioissa.

Lue myös

X