havaintoja parisuhteesta

”Naisen asema on olla syötti” -Avoin kirje Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajalle Juha Pylväälle

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Tämä ilahduttaisi varmasti maakuntien poikamiehiä”. Sanoo Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Juha Pylväs joka haluaisi hajasijoittaa korkeakoulut maakuntiin. Tällä tavalla maakuntiin saataisiin Pylvään mukaan paljon opiskelijanaisia, jonka jälkeen maakunnissa lojuvat aikamiespojat löytäisivät itselleen naisen.

Arvoisa Juha.

Sinulla on huomattavan vanhoillinen, kiero ja sovinistinen ajattelutapa. En halua olla ilkeä, mutta tuo maailma jota sinä sisälläsi kannat on lakannut olemasta jo ties kuinka monta vuosikymmentä sitten.

Ensinnäkin onko nainen sinulle syötti jonka tarkoituksena on löytää itsellensä mies? Sinun oma puoluetoverisi pettyi ulostuloosi ja kirjoitti sinulle vastineessa näin: ”Olen pettynyt, surullinen ja vihainen. Tyttäreni haki yliopistoon ja alalle, joka häntä kiinnosti. Ei maakuntien poikamiesten syötiksi”.

Minulla on sinulle Juha kerrottavaa. Mistä sinä olet saanut päähäsi olettaa, että maakuntaan hajasijoitettu opiskelijanainen olisi edes kiinnostunut maakunnassa asuvista aikamiespojista? Moni maakunnasta isompaan kaupunkiin opiskelemaan lähtenyt nainen on lähtenyt maakunnasta pois siksi, että haluaa muutenkin isompiin piireihin. Juha, yllättävän moni nuori on elämässään kiinnostunut näkemään muutakin kuin pellon reunalla huterasti pystyssä pysyvää latoa.

Puhumattakaan tästä kaikesta seuraavasta.

Nuoret eivät välttämättä enää tässä ajassa ajattele niin kuin sinä Juha Pylväs. Wikipedia kertoi sinun olevan viisikymppinen. Sinulle maailma on mies ja nainen, avioliitto, jokunen lapsi ja niin edelleen. Tiedätkö Juha, että moni nainen, mies tai muu sukupuoli ei ole edes kiinnostunut pariutumaan, hankkimaan perhettä tai elämään sennäköistä elämää kuin sinä olet elänyt. He elävät täysin niin kuin tahtovat ja ah kuinka senkaltainen ajattelunvapaus tekeekään tästä yhteiskunnasta paremman.

Tämän kaiken lisäksi sinä olet syvästi upoksissa heteronormatiivisuuteen. Sinulle maakuntaan pakkosijoitettu opiskelijanainen näyttäytyy heteronaisena joka kuumeisesti alkaisi odottaa maakunnassa asuvaa aikamiespoikaa saapuvaksi valkealla ratsullaan ja vievän pellon reunalla vaivoin pystyssä olevaan latoon rakkautta harrastamaan elämän loppuun saakka ja täyttävän maan uusista veronmaksajista, koska syötin roolin ohella naisen pitää omaksua synnyttäjän rooli, koska synnytystalkoot ja niin edelleen. Juha, jos sinä soluttautuisit opiskelijapiireihin mukaan, niin sinä saattaisit yllättyä monesta asiasta.

Avauksesi oli sanalla sanottuna naurettava. Sait avauksestasi paljon kritiikkiä ja vieläpä ansaittua sellaista. Oletko ajatellut asiaa laisinkaan niin päin, että ne siellä maakunnissa yksinäisyyttään kärvistelevät naisettomat aikamiespojat tekisivät itse asialle jotain muuta kuin jäisivät odottamaan korkeakoulujen hajasijoittamista ja sitä, että naiset kannetaan heidän kammariinsa sisälle? Minä kun pahoin pelkään, että vaikka kyliinne raahattaisiin korkeakoulussa opiskelevia naisia kuin maataloustukia, niin maakunnan aikamiespojat jäisivät senkin jälkeen yksin vai koskeeko seuraava avauksesi pakkonaittamista?

Näissä parinmuodostuksissa kun on aina sekin puoli olemassa, että ihminen sukupuolesta riippumatta tulee valinneeksi itselle sopivan rakkausihmisen. Lähtökohtaisesti asetelma, jossa korkeakoulussa opiskeleva nainen toimisi syöttinä maakunnassa oleilevalle aikamiespohjalle ei kuulosta sellaiselta vuosisadan rakkaustarinalta. Saattaa nimittäin olla, että arvomaailmat ja maailmakuvat eivät ihan natsaa kohdalleen.

Vähän niin kuin minun Tampereella asuvan bloggarirentun maailmankuva ei natsaa Juha sinun, maakunnan miehen, rajun arvokonservatiiviseen maailmankuvaasi millään tavalla. Sinulle tuo maailmankuvasi saattaa edustaa sitä ainoaa oikeaa vanhan Suomen maailmankuvaa. Minulle tuo maailmankuva on lähinnä nostalginen, reunoista homeessa oleva kansallisromanttinen kupla.

Miten Juha olisi, että talousliberaaliudestasi antaisit pienen määrän liberaaliutta myös arvojen puolelle ja miettisit sen jälkeen uudestaan tuota avaustasi siitä, että maakuntiin pitäisi korkeakoulujen hajasijoittamisen kautta saada naisia jotta aikamiespojille saataisiin rakkauselämä.

Opiskelemaan he sinne tulisivat eikä tyydyttämään puutteessa elävien miehien tarpeita.

 

 

Lue myös

X