Havaintoja parisuhteesta

Neljä tarinaa siitä minkälaista on kasvaa tyttönä seksuaalisen häirinnän keskellä

Teksti:
Havaintoja parisuhteesta

”Heräsi mieleen myös toinen tarina, kuumasta kesäpäivästä, kesäisestä topista ja lyhyestä hameesta.

Olin ehkä 13 vuotias, kävelemässä tuolloisen poikaystäväni luokse. Tällä lyhyellä kävelymatkalla kohdalleni pysähtyi liikennevaloissa yksi iso pakettiauto täynnä nuoria aikuisia miehiä, yrittivät saada minua autoon, yksi hyppäsi jopa kyydistä aikeissa ottaa minusta kiinni. Juoksin pakoon punaisia päin. He onneksi eivät tulleet uudelleen kohdalle, en tiedä mitä olisi käynyt.

Samalla matkalla kohdalleni pysähtyi oikeasti vanha mies autollaan, ja sormellaan näytti että tules autoon, jatkoin matkaa, hän ajoi korttelin ympäri ja yritti uudelleen. Juoksin loppumatkan niin lujaa kuin jaloistani pääsin verenmaku suussa.”

 

”Kun olin lapsi, perheellämme oli tuttu herra, vanhempien ystävä, joka kävi meillä kylässä ja saunomassa. Hän aina kosketteli meitä lapsia ja hänen syliinsä piti mennä, vaikkei itse halunnutkaan. Olimme aina paniikissa ,kun hän tuli käymään. Näin ennen vanhaan… oli toinenkin tapaus, mutta siitä en avaudu.”

 

”Tyttäreni 17 v oli lenkillä keskellä päivää suositulla pururadalla. Törmäsi siellä n 12 vuotiaiden poikien johonkin urheilujoukkueeseen, joilla treenit käynnissä. Pojat alkoivat erittäin ikävän huutelun tyyliin huora, panisin, hyvä perse, annatko jne. Tytär koki tilanteen todella ikävänä ja ahdistavana ja sen että oli yksin ja vastassa oli n 15 poikaa, vaikkakin nuoria. Mietti jälkeenpäin, mitä jos pojat olisivat olleet vanhempia. Oli nähnyt myös oletetut valmentajat (miehiä) jossain ja miettinyt jos kävisi sanomassa heille käytöksestä. Pelkäsi kuitenkin, että vastaanotto on vähättelevä tyyliin ”pojat on poikia” ja päätti olla sanomatta. Ei ole tämän jälkeen lenkillä käynyt yksin. Tuntuu aika epäreilulta, ettei nuori uskalla lenkkeillä keskellä päivää. Ettei saa ihan rauhassa käydä lenkillä.”

 

”Ei tästä varmaan juttua saa, mut ekan kerran ku mua käytettiin hyväks, oli ku olin 6-vuotias, millon mun piti pussata isosiskon kaverin pippeliä, ”jos haluun nähä ku se kasvaa”. Sanon tän nyt ekaa kertaa ”ääneen” koska oon kännissä, ja myöhemmin ehkä kirjotan sulle aiheesta lisää. Haluan pysyä nimettömänä ainaa, ja tää kanava antaa mun tehdä sen. Ja anteeks et nyt kaadan sun niskaan tämmöstä, mikä ei lainkaa kuulu tai liity sinuu mitenkää. tiiän et se on ilkeetä, mut kerranki sain sanottua.”

 

X