Havaintoja parisuhteesta

Nyt aikuiset jumalauta, käyttäytykää!

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Toimittaja Reetta Räty kirjoittaa tämän aamun Ylen kolumnissaan ”Aikuiset, pilalla” näin:

Ensin aikuiset pilaavat maapallon omilla toimillaan ja syyttävät sen jälkeen nuorisoa siitä, että joulu on uhattuna.

Tämä lause liittyy kahteen asiaan. Toinen on se, että aikuiset ovat saaneet tänä syksynä syyllisen koronan leviämiseen, nimittäin bilettävät nuoret. Erässä iltapäivälehden otsikossa syytettiin nuoria joulun pilaamisesta biletyksellään, koska jouluna saattaa yhteiskunta olla kevään tapaan suljettuna, jos nuoret ei ymmärrä pysyä nyt kotona.

Toinen asia on se, että lauantaina Helsingissä muutaman kymmenen nuoren joukko valtasi itselleen kadun kahdeksi tunniksi osoittaakseen mieltään ilmastokriisiä vastaan ja tehdäkseen toimintaansa näkyväksi. Mielenilmaisun aikana nuoret saivat pippurisumutetta päällensä ja iso osa meistä aikuisista kannusti kuola valuen sosiaalisessa mediassa poliisin toimintaa. Osa heistä vaati jopa kovempia otteita pampun ja kumiluotien muodossa. Eräs toivoi ääneen jopa sitä, että autolla olisi voinut ajaa nuorten päälle, koska tuollaista nuorisoa ei yhteiskuntaamme kaivata, että hautaan vain.

Eräs lukijani asian minulle kertoikin. Hänen mielestään on törkeää, että nuoriso pilaa meidän aikuisten päivärytmiä. Hänen mielestään yksi aikuisuuden suurimmista itseisarvoista on se, että ihminen pääsee autollaan paikasta a paikkaan b mahdollisimman nopeasti. Helvettiin puhdas tulevaisuus lapsiltamme, koska minulla on kiire. Jopa niin kiire, että omasta tulevaisuudestaan huolissaan oleva nuori saakoon pippurisumutetta tai kumiluoteja päähänsä ja tuhoutukoon planeetta, koska minun on oltava salilla tasan kello 14 eikä 14.10, joka matkaan olisi mennyt käyttäen matkan aikana yhtä kiertotietä.

Voimmehan alkaa kaasuttaa bilettäviä nuoriakin, niin joulumme ei ole pilalla. Nuoriso kun pilaa tällä hetkellä kaiken. Nuoriso on varmaan laittanut koronankin alulle. Pahinta on se osa nuorisosta, joka on aidosti huolissaan ilmastokriisistä. Aiemmin riitti, kun jopa politiikassa mukana olevat kutsuivat ilmastoaktivisti Greta Thunbergia pikkuhuoraksi ja perjantaisin ilmastolakkoilevia nuoria solvattiin sosiaalisessa mediassa mitä kuvottavimmilla termeillä meidän aikuisten toimesta. Nykyään tuo kaikki on aivan liian pliisua toimintaa. Nyt hurrataan joukolla sille, kun nuoret saavat kaasua naamalleen. Oppivathan olemaan poissa meidän aikuisten tieltä, joiden elämä perustuu siihen, että paikasta a paikkaan b pitää päästä yksityisautolla mahdollisimman nopeasti. Ihan on oikeutettua lasten ja nuorten solvaaminen ja kaasutus. Säälittävät päävammaiset, niin kuin nuorista sosiaalisessa mediassa puhunut perusuomalainen poliisi asian kauniisti ilmaisi.

Ahdisteluksi tarkoitettuja peniskuvia, rasistisia loukkauksia, ulkonäön haukkumista -Suomessa 42 prosenttia tytöistä on joutunut häirityksi verkossa.

Näin kertoo eilen Helsingin Sanomat Plan International Suomen teettämästä tutkimuksesta. Ajattelette varmaan, että lapset siellä toisiaan solvaavat. Ehei. Osa lasten ja nuorten kokemasta häirinnästä on meidän mukavasti käyttäytyvien aikuisten harrastamaa puuhastelua. Meitä ei ihmisen ikä kiinnosta, kun pääsemme solvaamisen makuun. Vai mitä olette mieltä esimerkiksi siitä tapauksesta, kun äitinsä kanssa marketissa ollut rattaissa istuva kaksivuotias tyttö sai suomalaisen hyvin käyttäytyvän aikuisen tokaisevan ääneen, että siinä sitä kasvatetaan tulevaa terroristia. Tai mitäpä olette mieltä siitä kerrasta, kun jäähalliin neljävuotiaan vaaleanpunaiseen mekkoon pukeutuneen poikalapsen kanssa mennyt äiti saa kuulla neljän hengen miesporukan naurua ja solvaamista, joka kohdistuu hänen neljävuotiaaseen lapseensa.

Me aikuiset olemme tekopyhiä paskiaisia. Syyttelemme nuorisoamme, joka monella mittarilla käyttäytyy todella paljon paremmin. Otetaan esimerkiksi sosiaalinen media. Ei siellä aikuiset räyhää ja toivo lasten tulevan autolla yliajetuksi. Ei siellä nuoret kutsu toisia nuoria pikkuhuoriksi. Sosiaalisen median ylivoimaisesti pahimmat idiootit tulevat meidän aikuisten joukosta ja usein jopa meidän politiikkojen näppäimistöistä. No mitä voimme odottaa, jos äänestämme eduskuntaan muun muassa ihmisen, jolla on tuomio lapsen pahoinpitelystä tai ihmisiä, joilla on tuomioita rasistisesta vihapuheesta.

Mutta mitäpä yhdestä lapsen pahoinpitelystä ja rasismista, kun nuoret pilaavat bilettämisellään joulun ja vielä pahempaa, hidastavat meidän aikuisten oikeutta päästä saatanan nopeasti haluamaamme paikkaan. Sellainen on anteeksiantamatonta ja siksi me joukolla taputamme raikuvasti toiminnalle, jossa 16 -vuotiaan kadulla rauhallisesti istuvan naamalle ruiskutetaan kaasua. Oppiipahan myöhemmin ylikuluttamaan, kuten me muut normaalit hyvin käyttäytyvät aikuiset.

Tai niin kuin sunnuntaina yksi meitä aikuisista sosiaalisessa mediassa sen toteaa.

Olisi hyvä, jos lauantaina riehuville nuorille annettaisiin kotona ensin nyrkistä ja sen jälkeen sumutettaisiin kaasua naamalle niin pitkään, kunnes nuori lupaa aloittaa käyttäytymään hyvin.

Hän sai kommentilleen kymmeniä tykkäyksiä.

No niin. Jos jollekin aikuiselle tuli tekstistäni paha mieli, niin sen voi purkaa kommenttikentällä solvaamalla nuoria tai vaihtoehtoisesti nuorten puolustajia, tässä tapauksessa kirjoituksen kirjoittajaa eli allekirjoittanutta.

Nuorille iloa ja rakkautta. Ja anteeksi, että me aikuiset emme osaa käyttäytyä.

Lue myös

X