Havaintoja parisuhteesta

Ole iloinen, että edes joku on sinut huolinut

Teksti:
Havaintoja parisuhteesta

Tiedättekö, mikä on surullista?

Ihminen, toinen ja tuhansia. Itsetunto revitty riekaleiksi jo lapsuudessa. Sinä et kelpaa mihinkään. Sinä et kelpaa. Sinä olet huono. Sinusta ei ole mihinkään. Sinä et ansaitse parempaa. Jos sinä vähän edes yrität, niin sinut ammutaan alas. Tiedä paikkasi ja se paikka ei ole korkealla. Älä haihattele.

Heitä tuon opin saaneita on ollut tämäkin maa täynnä. Onneksi tilanne on parantunut sittemmin.

Mitä tapahtuu, kun yllä mainitun kasvatuksen saanut saapuu parisuhteeseen? Valmiiksi rikkirevittynä ja itsetunnottomana.

Sinä tyydyt, sinä siedät, sinä otat vastaan sen huonoimman mahdollisen käyttäytymisen. Sinä jäät, vaikka olisi pitänyt jo aikaa sitten lähteä. Sinun päässäsi kumpaa nuo opitut lauseet. Sinusta ei ole mihinkään. Sinä et ansaitse parempaa. Sinä olet huono. Ole iloinen, että edes joku on sinut huolinut.

Niin oli yksi äiti tyttärelleen sanonut, kun tytär oli avautunut hänelle huonosta olostaan parisuhteessaan. Ei ollut äiti ottanut vastaan ja syliin ja ollut tukena. Sen sijaan äiti päätti syyllistää ja painaa kengällään maassa jo valmiina makaavaa tytärtään. Mitä sinä ihminen kuvittelet? Luuletko, että sinulle olisi olemassa jotain parempaa?

Sitten minä luen niitä tarinoita, joita minulle on viestien muodossa lähetetty. Yksi on suhteessaan, jossa puoliso on juonut viimeiset kymmenen vuotta lähes päivittäin. Toinen on suhteessaan, jossa tekee arjessaan aivan kaikki, koska toinen ei edes omia sukkiaan vie lattialta pesuun. Kolmas kestää puolisonsa jokaisen pettämisen. Neljäs hämmentää puuroa samaan aikaan, kun pieni lapsi roikkuu hänen lahkeessaan. Kukaan ei edes ajattele, että jossain olisi paremmin.

Koska se olisi haihattelua. Ole onnellinen, että kelpaat edes jollekin. Kuka muu sinut muka huolisi. Tyhmä, ruma, kelvoton ja vääränlainen. Niinhän sinulle on aina sanottu. Sinä et ansaitse parempaa. Ei ole olemassa mitään parempaa. Sinua saa kohdella huonosti. Sinun pitää kestää se.

Kun olisi joku

Joka

Sanoisi

Sinulle

Että

Sinä

Olet

Enemmän.

Olisi joku, joka sanoisi, että olet paljon enemmän kuin sinulle on sanottu. Olisi joku, joka sanoisi, että sinä kelpaat, sinusta on aivan kaikkeen ja sinun ei tarvitse tyytyä minimiin, jos siihenkään. Sinulla on mahdollisuus saada paljon enemmän, koska olet kaunis, riittävä ja hyvä.

Sinun paikkasi ei ole lattian tasolla. Sinun paikkasi on korkeammalla. Se on siellä, missä haluat sen olevan. Se on sylissä, joka ottaa sinut huomioon. Se on olkapäillä, josta näkee koko maailman. Sinun koroke on sinun itsetuntosi ja sinä itse. Sieltä sinä näet lopulta hänetkin, joka on oikeasti sinun paikkasi.

Ja se paikka on huomattavasti korkeammalla kuin se on tähän saakka ollut.

Päästä irti, vapaassa pudotuksessa sinä kiipeät sinne.

Lue myös

X