Havaintoja parisuhteesta

”Olen vitun kyllästynyt olemaan vain äiti”

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Teksti on suora ja rehellinen. Kertojana noin kolmekymppinen kolmen lapsen äiti.

”Olen vitun kyllästynyt. Olen väsynyt tähän kaikkeen. Lapsiperhearjesta 90 prosenttia on ollut kymmenen vuoden ajan minun vastuullani. Tiedän, että tässä on helvetin paljon omaa vikaa. Olen antanut tämän tapahtua ja mahdollistanut tapahtuneen.

Itse olen jäänyt hoitamaan lapsiani kotiin. Olen käynyt myös töissä, mutta silti se ei ole pienentänyt vastuuta lapsiarjesta yhtään. Yhä olen tehnyt lähes kaiken yksin. Olen minä välillä asettunut poikkiteloin vastaan. Pyytänyt, anonut, itkenyt, raivonnut ja huutanut. Tehnyt vittu kaikkea muuta paitsi lähtenyt.

Nuoruuteni on jäänyt lähes elämättä. Olin vähän päälle 20, kun sain ensimmäisen lapsen. Siihen loppui nuoruuteni. Ei se koskaan edes kunnolla alkanut, koska elin kotona asuessani suojattua elämää. En saanut käydä missään ja kun olin vapaa menemään, niin olinkin jo raskaana. Sen jälkeen minusta tulikin äiti ja muuta roolia minulle ei ole tarjottu. Toisen kerran tulin raskaaksi kierukan läpi ja äitiroolini jatkui entistä tiiviimpänä.

Minulla ei ole ollut aikuisiässä sitä minua, minää. En tiedä edes kuka oikeasti olen äitiyden ulkopuolella. Minulla ei ole kokemusta siitä, että miltä tuntuu olla vapaa, miltä tuntuu nauttia vapaudesta. Minulla ei ole ollut vapautta mennä. Sitten kun olen yrittänyt päästää irti, mennä jonnekin, niin joo, on minulle annettu sellaista pieniä irtiottoja, mutta nekin pitää suunnitella tosi hyvissä ajoin ja anoa suurin piirtein kolmena kirjallisena kappaleena ja siltikin olen niissäkin hetkissä päävastuussa aivan kaikesta.

Tiedätkö, kun se vapaudenkaipuu on ihan hirvittävän suuri. Mä olen niin vitun kyllästynyt olemaan vain näiden lasten kanssa. Kauheeta se on sanoa, tiedän sen. Totta kai he ovat hirvittävän tärkeitä ja rakkaita, enkä vaihtaisi elämää lapsettomaksi. Olen vain kyllästynyt olemaan pelkkä äiti. Olen kyllästynyt olemaan kaikesta vastuussa.

Pääsen minä välillä yksin. Joskus lenkille ja kaupassa käyn yksin. Kyllä, minulle vapautta on käydä kaupassa yksin. Tässä kohtaa saa nauraa. Sekin vapaus ei ole itselleni, koska haen perheelleni ruokaa, mutta saan olla edes sen hetken yksin, ilman lapsia.

Yksi lapsistani on vierastanut isäänsä, kun hän oli nähnyt häntä niin vähän, vaikka asuu samassa taloudessa. Kerran hän kysyi, että onko isä tulossa meille kylään. Lapset saattoivat nähdä isäänsä vain sunnuntaisin, usein silloinkin krapulaisen isän. Muun ajan hän on ollut paljolti poissa, töissä tai toisaalla, joten tiedän, että miltä tuntuu olla yksin kolmen lapsen kanssa, ihan vitun rankkaa.

Olen sitä mieltä, että kun ihmisellä on ympärillään tällainen ydinperhevittuhelvetti, niin ihmisellä pitäisi olla vapaus mennä välillä. Pitäisi olla lapsetonta aikaa olla yksin. Pitäisi olla yhteistä parisuhdeaikaa, mutta minulla on ollut aikaa vain lasteni kanssa.

Kun saisi olla vain minä. Kukaan ei kaipaisi, pyytäisi tai vaatisi. Saisi olla nainen. Haluttu ja rakastettu. Saisi tarvita itsekin syliä. Tulisi nähdyksi ja arvostetuksi. Ei tekojen kautta, vaan minuna. Naisena.

Saisi olla vapaa edes yhden viikonlopun.

 

Lue myös

X