Havaintoja parisuhteesta

”Olisit vain ollut suostuvainen niin sinua ei olisi tarvinnut raiskata”

Teksti: Havaintoja parisuhteesta
”Moi, tässä ois taas yksi kertomus seksuaalisesta häirinnästä.

On surullista havaita, miten yleistä seksuaalinen väkivalta ja häirintä on. Upeaa että näistä kuitenkin puhutaan ja tuodaan mahdollisimman laajasti esille ja tehdään selväksi, että se EI ole ok. Ja henkilökohtaisesti koen että on huojentavaa huomata, että en ole yksin kokemuksieni kanssa vaikka jokainen häirintä ja väkivallan kokemus on liikaa.

Ensimmäiset kokemukseni ovat kun olen kouluikäinen tai sen alle. Tapahtuma menee niin että olen kotona ja istun olohuoneessa katsomassa lastenohjelmia kunnes minun ohitseni ohjelma telkkarissa vaihtuu ja silmille tulee lapsille sopimatonta, aikuisille suunnattua viihdettä. Lisäksi koen omassa kodissa sopimatonta koskettelua sekä kommentointia ulkonäöstäni. Kyseessä oma vanhempi ja myös oma sisarus. Myös sukulaisissa käydessä vastenmielinen kommentointi on tavallista. Minulla on vanhempi sisarus, joka toi kavereita meille. Eräs tapahtuma menee niin että istun jälleen kotisohvalla ja meillä on nuoria poikia/miehiä kylässä, eräs heistä tulee väkisin suutelemaan minua. Olen ehkä kymmenenvuotias. Toisessa tapahtumassa sisarukseni tukkii väkisin saunaan kanssani nähdäkseen minut alasti. Tämän jälkeen laitan joka kerta kylppärin oven lukkoon. Olin tuolloin murrosiässä mutta opin jo alle kouluikäisenä, että asioista kertominen aikuiselle ei auta mitään. Jos asioista kertoi, tilanne päättyi kirjaimellisesti olan kohautukseen tai pään poispäin kääntämiseen tai sitten syy etsittiin minusta.

Ollessani 19-vuotias, menen erään miespuolisen opiskelututtavan luokse kylään. Hänen kämppis on juuri tehnyt ruokaa ja kutsuu minutkin syömään joten syömme ja tunnelma on mukava. Sen jälkeen siirrymme tuttavani huoneeseen. Tarkoitus oli katsoa elokuvaa mutta pian huomaan että minua suudellaan väkisin ja kohta painetaan sänkyä vasten. Pääsen karkuun eikä mitään muuta tapahtunut. Tällä kertaa. Huokaisen helpotuksesta, olisi ollut hirveää menettää neitsyys tuolla tavalla. Rohkaistuin kertomaan tapahtuneesta mutta kertoessani sain kommentin ”mitäs menit sinne, olisihan sinun pitänyt tietää”. Vuosia myöhemmin silloinen poikakaverini päättää töistä tullessani työntyä sisääni mitään kyselemättä. Kyseessä oli kosto kun olimme aikaisemmin riidelleet. Myöhemmin kuviossa oli muutakin väkivallan tekoja joista hän sai tuomion. Tuolloinkin rohkaistuessani kertomaan tapahtuneesta, syytä etsittiin minusta: Minun olisi pitänyt olla ärsyttämättä ja kiltimmin ja ”kukaan ei yksin tappele eikä toista voi muuttaa”.

Myös erilaisia seksistisiä kommentteja, huuteluita, ehdotteluja, katseita, huorittelua, käsiksi käymistä, kopelointia yms. on koettu. Niin ystäväporukan juhlissa, sukujuhlissa, omassa kodissa, kadulla, töissä jne. On surullista että tällaista sopimattomuutta pidetään normaalina ja hauskana. Jos sanot että et kokenut sitä mukavana, niin olet huumorintajuton joka ei ymmärrä leikkiä. En itsekään ymmärtänyt kuin vasta aikuisiällä että lapsuuden kokemukseni ei ole olleet normaaleja eikä oikein. Ja puhua ei saisi ettei kenellekään tule paha mieli. EI! Näistä nimenomaan pitää puhua jotta ei käy kuin minulle että näin vuosien ajan järkyttäviä painajaisia.

Seksuaalinen ahdistelu on vallan väärinkäyttöä. Kukaan ihminen ei ole toisen ihmisen leikkikalu tai toisen tarpeita varten. Seksuaalinen ahdistelu ei katso sukupuolia, mikä tahansa sukupuoli voi joutua ahdistelun kohteeksi ja aina se on yhtä väärin. Jokaisen ihmisen perusoikeus on koskemattomuus. Kenelläkään ei oikeutta häpäistä toista ihmistä millään tasolla, ei psyykkisesti, fyysisesti, emotionaalisesti jne. Turvallisuus pitää olla jokaisen perusoikeus, ei etuoikeus.

Lue myös

X