Havaintoja parisuhteesta

Omakotitalo, Volvo ja Kultainennoutaja

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

On olemassa normi, jota vasten kaikkea muuta verrata ja heijastaa. Kyllä te tiedätte ne normit. Jos pikkujouluissa ei juo itseänsä helvetilliseen känniin niin se on oudompaa kuin se, että juo itsensä tiedottomaksi. Se nyt vain kuuluu tapoihin olla humalassa ja panna työkaveria. Enemmän sitä joutuu selittämään, että ei tee niin.

Tänä vuonna syntyi vähemmän lapsia kuin viime vuonna. Syntyvyys on ylipäätään laskussa. Jokunen viikko sitten Helsingin Sanomat julkaisi tulokset tutkimuksesta jossa vapaaehtoiseen lapsettomuuteen haettiin syitä. Siinä naiset jotka eivät halunneet lasta saivat äänen. Ei yllättänyt, että lapselliset nousivat takajaloilleen. Tuli syytteitä itsekkyydestä ja narsistisesta nykyajasta, jossa tärkeämpää on toteuttaa itseään kuin hankkia lapsia.

Asia otettiin esiin jopa eduskunnassa. Pitäisi järjestää kansalliset synnytystalkoot. Naiset ovat menneet pilalle kun haluavat muutakin kuin olla äitejä. Eikä siinä mitään. Olen muutaman kerran ollut pihatalkoissa. Aivan saatanan tylsistyttävää. Kyllähän sellaiset taloyhtiön lapsentekotalkoot saattaisivat houkutella paikalle väkeä ilman loppuillan alkoholitarjoiluakin.

Taas sama ilmiö kuin päihteettömyydessä. Jos ei halua tehdä samoin kuin yleisesti oletetaan niin pitää selittää. Kukaan ei koskaan kyseenalaista syitä sille, että miksi on päättänyt hankkia lapsia, mutta vapaaehtoista lapsettomuutta pitää aina olla selittämässä. Koska se nyt vain kuuluu kuvioon, että jossakin vaiheessa lapsia tulisi toivoa. Enemmän vapaaehtoisesti lapseton on selitysvelvollinen kuin lapsia haluava. Eikö sitäpaitsi ole hyvä, että he ovat oivaltaneet asian eivätkä tee lapsia vain siksi, että se on yleisesti hyväksyttävämpää kuin olla tekemättä niitä.

Toistan saman asian, kukaan ei koskaan kyseenalaista sitä, että miksi ihmiset haluavat tehdä lapsia. Pahintahan olisi se, että ymmärtää liian myöhään toteuttavansa vain yleistä käsitystä siitä miten tämä elämä pitää elää. Vapaaehtoista lapsettomuutta pidetään joissakin piireissä itsekkäänä valintana. Eikö sitten se, että haluaa saada lapsia ole yhtä itsekäs valinta? Mikä muu valinta se sitten on?

Jos ihminen jolta kysytään vastausta sille, että miksi hän ei halua tehdä lapsia, vastaa kysymykseen, että siksi koska hänen mielestään ihmiset, joilla on lapsia, ovat aina kireitä ja huonolla tuulella ole oikeutettu vastaukseensa, jos hän on asiasta sitä mieltä. Miksi hänen pitäisi teeskennellä ja olla asiasta jotain hyväksyttyä mieltä? Reaktiohan kertoo aina enemmän hänestä, joka reagoi kuin hänestä, joka haastaa. Sitä on tullut osuneeksi johonkin.

Eiköhän kuitenkin ole aivan yhteiskunnallisestikin upea asia, että ihmiset tekevät niin kuin parhaaksi kokevat. Eivät niin, miten yleinen normisto vaatii tekemään. Kyllä me kaikki tänne mahdumme. Ei ole olemassa mitään yleistä totuutta, johon muita totuuksia verrata. Olemme etuoikeutettuja siihen, että saamme valita. Ei kai kenenkään vapaaehtoinen lapsettomuus ole kenenkään lapsellisen elämästä pois?

Minä valitsin lapset. Olen ollut onnekas kun olen saanut heidät elämääni. Rakastan kahta tyttöäni. Ei se silti tee minusta yhtään sen yhteiskuntakelvollisempaa kuin hänestä, joka ei ole valinnut samoin. Kaikki tekevät niin kuin parhaaksi katsovat.

Rakastan elämän monimuotoisuutta. 

Lue myös

X