Havaintoja parisuhteesta

Omakuva

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Ihminen näkee itsensä muiden ihmisten silmistä. Parisuhde on yksi parhaimmista tavoista nähdä itsensä, varsinkin jos puhutaan tasavertaisesta parisuhteesta. Toisen ihmisen silmistä näkyvä peilikuva ei aina ole se, jonka toivoisi näkevänsä, mutta siksi se onkin kasvamisen kannalta ihmisen paras peili. Me olemme täällä oppiaksemme toisiltamme, emmekä vain opettamassa muita. Yksi parisuhteen tuomia suurimpia viisauksia.

Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa yhdeksi parisuhdetta eniten nakertavaksi piirteeksi nousi esiin toisen ihmisen pakonomainen muuttaminen sellaiseksi kuin hänet haluttiin muuttaa. Tämä tarkoittaa konkreettisesti sitä, että parisuhteen toinen osapuoli puuttuu jatkuvasti toisen ihmisen tapaan tehdä asioita, hänen ulkonäköönsä, hänen persoonaansa ja käyttäytymiseen. Se voi tuntua toisesta siltä, että hän on jatkuvan tarkastelun alla.

Iltalehdessä lukijat saivat kertoa omia tarinoitaan siitä, miltä tuntuu, kun on jatkuvan tarkkailun ja ohjauksen kohteena. Yleisimpinä muutettavien asioiden listoilla olivat tavat tehdä kotitöitä, puuttuminen pukeutumiseen, puhetapaan, lastenkasvatukseen ja ulkonäköön. Muutamissa tapauksissa muutosta vaadittiin työpaikkaan, harrastuksiin ja kaveripiireihin. Eräs lukija kirjoitti, että lähes kaikki hänessä olleet piirteet ärsyttivät hänen kumppaniaan ja myöhemmin hän on ihmetellen miettinyt, että miksi hänet alun perin kelpuutettiin kumppaniksi, koska ei lähestulkoonkaan täyttänyt kriteereitä. Miksi ihmeessä ensiksi ihastutaan ja rakastutaan ihmiseen sellaisenaan, mutta myöhemmin yritetään muuttaa häntä?

” Saamani rakkaus haastaa minua itseäni muuttumaan. Olenkin sanonut hänelle, että hän tuli elämääni mahdollistaakseen itsekkyyden poistumisen minusta. Kun on löytänyt rakkauden, ei ole muuta vaihtoehtoa kuin yrittää olla kaikessa hänelle mahdollisimman hyvä. Parempaa ei voisi toivoa.”

Näin ilmaisee asian eräs kyselyn vastannut mies. Tämä voisi olla parisuhteessa se oikea tapa peilinä olemiselle. Se, että näkee itsessään tapoja, jotka olisi hyvä muuttaa, koska se olisi hyväksi sekä itselle, että parisuhteelle. Pitää vain muistaa, että parisuhde pysyy tasavertaisena ja halu nähdä itsensä toisen kautta on molemminpuolinen. Se voisi parhaimmillaan johtaa siihen, että molemmat yrittävät olla toisilleen mahdollisimman hyviä.

Parisuhteeseen ei voi mennä sillä periaatteella, että minähän en itsestäni mitään muuta. Jos en tällaisenaan kelpaa, niin sitten en kelpaa. Jokainen parisuhde tuo mukanaan tarpeita muutokselle. Muutoksen on silti lähdettävä itsestä käsin eikä vahvasti saneltuna ja ohjattuna, koska pakotettuna muutos ei synny. Sen sijaan tulee vain tunne omasta riittämättömyydestä. Heikon itsetunnon omaava voi kokea, että hänen on pinnisteltävä sen eteen, että toinen tuntisi hänet haluttavaksi ja rakastettavaksi.

Toistan alussa kirjoittamani viisauden. Oppimassa me täällä enemmän olemme kuin opettamassa. Tasavertaisessa parisuhteessa se parhaimmillaan tarkoittaa sitä, että opimme toisiltamme. Olen elänyt aikuisiässäni kaksi pitkää parisuhdetta, joista olen oppinut paljon. Myös kipeitä asioita. Toivon, että olen parisuhteissa antanut oppeja myös toiselle. Nämä parisuhteet ovat nyt päättyneet, mutta silti opit kantavat elämän loppuun asti, puolin ja toisin. Itse olen saanut niistä paljon eväitä viimeiseen parisuhteeseeni.

Minulla on ollut paljon opeteltavaa ja yhä edelleen paljon oppimatta. Ihmiset elämässäni ovat toimineet peilinä sille kaikelle, kuka olen nyt. En häpeä tunnustaa, että vasta neljäkymmentäyksi vuotiaana olen oppinut suuren viisauden, että oppiminen ja muutos tulee aina lähteä itsestä. Sitä kautta päästään Iltalehden kyselyyn vastanneen miehen viisaisiin sanoihin, että saamani rakkaus haastaa minua itseäni muuttumaan. Ei ole muuta vaihtoehtoa kuin yrittää olla hänelle kaikessa mahdollisimman hyvä.

Sitä ohjetta haluan noudattaa tänään. 

Lue myös

X