Havaintoja parisuhteesta

”Onko onnellinen parisuhde sellainen, että miehellä ja naisella on yhteinen pankkilaina ja lapset, nukutaan samassa sängyssä, juhlitaan joulu ja juhannus perheen kesken ja hoidetaan kaikki arkiset velvollisuudet sulassa sovussa?”

Teksti:
Havaintoja parisuhteesta
”Olen selannut tinderiä nyt useamman kuukauden ajan ja silmiini pistää yhä useammin profiilit, joissa mies kertoo elävänsä onnellisessa parisuhteessa, mutta etsii silti elämäänsä pitkäaikaista ystävää, kuuntelijaa, keskustelijaa, seksiseuraa, matkustelukumppania, lenkkeilykaveria ja naista kainaloon – totta kai, vaimon luvalla! Omaan korvaani nuo asiat listautuvat niihin asioihin, jotka kuuluvat olennaisesti parisuhteeseen, mutta ilmeisesti olen väärässä?
Ihmiset saavat toteuttaa minun puolestani parisuhdettaan juuri niinkuin haluavat, mutta muutaman kerran olen miettinyt, että miten ihmiset määrittelevät onnellisen parisuhteen? Onko onnellinen parisuhde sellainen, että miehellä ja naisella on yhteinen pankkilaina ja lapset, nukutaan samassa sängyssä, juhlitaan joulu ja juhannus perheen kesken ja hoidetaan kaikki arkiset velvollisuudet sulassa sovussa? Tai no, ainakin hoidetaan ne arkiset velvollisuudet.
Onko onnellinen parisuhde sitä, että ollaan totuttu sietämään toistensa puutteita – väärin kaiverrettua voirasiaa, pussittamatonta juustoa jääkaapissa, sukkia lojumassa lattialla, vääränlaista musiikkia, ärsyttäviä kavereita, huonosti valittuja joululahjoja, väärin viikattuja lakanoita, haisevia harrastevälineitä, hammastahnan roiskeita vessanpeilissä, hiuksia lattiakaivossa.. lista lienee aika loputon. Onko hyvä tai onnellinen parisuhde sellainen, että tullaan toimeen keskenään, pystytään asumaan saman katon alla ja pyörittämään arkea suht vaivattomasti? Ehkäpä parisuhdeonni on sitä, että arki ja parisuhde rullaa siinä muun elämän sivussa sen kummemmin siihen energiaa käyttämättä.
En ihmettele, että tinderistä löytyy myös niitä ihmisiä, jotka saavat lähes hyperventilaatiokohtauksen jo ajatuksesta parisuhteeseen ryhtymisestä. Jos käsitys parisuhteesta on lähestulkoon intohimoton, kahden aikuisen välinen avunantosopimus arjesta selviytymiseen, talolainan maksamiseen ja lasten kasvatukseen, niin en lainkaan ihmettele, miksi parisuhdeallergia on yhtä monen aikuisen vaivana kuin laktoosi-intoleranssi, keliakia tai kilpirauhasen vajaatoiminta!
Mutta on onnellisen parisuhteen oltava kuitenkin aivan mahtava asia, sillä saahan siinä kaupan päälle myös lisätunteja vuorokauteen! Miten ihmeessä muuten pidät samaan aikaan yllä onnellista parisuhdetta, käyt töissä, hoidat kotia ja sitten vielä keskustelet, kuuntelet, harrastat seksiä, matkustelet, lenkkeilet ja makaat kainalokkain tuon pitkäaikaisen uuden ystäväsi kanssa?”
X