Havaintoja parisuhteesta

Onko seksittömyys riittävän hyvä syy erota?

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Tapasin suomalaisen miehen, ja kaksitoista tuntia ensitapaamisemme jälkeen tuo mies tuli huoneeseeni, avasi paitani napit, nykäisi rintaliivini irti ja sai minut uskomaan, että olen haluttava nainen. En enää vain äiti tai arkinen vaimo. Yhtäkkiä minä, joka olin lähinnä suorittanut seksiä, tajusin rakastavani sitä. Miksi sen oivaltamiseen piti mennä kymmeniä vuosia?

Näin kirjoittaa toimittaja Telle Hakkarainen Anna -lehden artikkelissa, jonka hän on itse kirjoittanut. Artikkelissa hän kertoo jättäneensä haluttoman aviomiehensä ja löytäneensä sen jälkeen ensimmäistä kertaa elämässään rakkauden ja nautinnon seksiä kohtaan.

Jätetään kyseinen tarina hetkeksi sivuun.

Seksittömyys parisuhteessa on salakavala ongelma. Se saattaa alkaa kuin itsestään ja lopulta siitä tulee tapa. Sitä tulee huomanneeksi, että viimeisen puolen vuoden aikana seksiä on ollut tasan kaksi kertaa. Nekin kerrat lähinnä sillä ajatuksella, että seksi nyt kuuluu parisuhteeseen, niin harrastetaan sitten sitä seksiä. Seksiä ilman tunnetta, halua ja intohimoa. Toisella termillä ilmaistuna, kyse on suorite- ja velvoiteseksistä.

Eihän sellainen lopulta yhtään mitään anna, joten monesti seksi loppuu kokonaan.

Niin kuin loppui eräästäkin jo nyt päättyneestä parisuhteesta, jonka toinen osapuoli kirjoitti minulle avoimen viestin muutama vuosi sitten. Viestissään nainen avasi tilannettaan parisuhteessaan. Hän halusi seksiä. Hän suorastaan janosi seksiä, jota ei kuitenkaan mieheltään saanut. Nainen kokeili ensin viettelemistä. Hän pukeutui iltaisin seksikkäästi ja meni tietokonepelejä pelaavan miehensä eteen tekemään aloitetta. Tilanne päättyi miehen lausahdukseen, että voitko mennä pois ruudun edestä.

Samalla tavalla päättyi kaikki muutkin naisen puolelta tulleet lähestymisyritykset, torjumiseen. Mies itse ei aloitteita edes tehnyt. Seuraavaksi nainen kokeili puhumista aiheesta, mutta vastaanotto oli samanlainen, se päättyi torjumiseen. Kolmas vaihe olikin astetta verran radikaalimpi. Eräänä iltana nainen kysyi mieheltään, että antaako mies hänelle luvan harrastaa avioliiton ulkopuolista seksiä, koska avioliitossaan hän ei sitä saa.

Vastaus oli jyrkän torjuva. Itse asiassa tällä kysymyksellä hän sai lopulta miehen huomion. Seksiin se ei johtanut, vaan rajuun mustasukkaisuuteen ja lopulta yhdistelmä seksittömyys ja miehen puolelta alkanut epäileminen ja vahtiminen johti prosessin neljänteen vaiheeseen eli avioeroon.

Virheekseen nainen kertoi sen, että oli eron jälkeen mennyt ääneen sanomaan eron syyn olleen miehen haluttomuuden ja suhteen seksittömyyden. Sillä hän oli saanut monen suulla tyrmäävän vastaanoton. Seksittömyys ei ole tarpeeksi hyvä syy erota. Se on aivan normaalia suhteessa. Ehkä tuomitsevimmin hänen eroonsa suhtautuivat ihmiset, jotka itse suostuvat elämään seksittömässä parisuhteessa.

Tilastollisesti moni parisuhde on melko seksitön. Neljä kertaa kuukaudessa on keskiarvo. Kun tiedämme, että on pareja, jotka harrastavat seksiä päivittäin, niin tilastollisesti sen vastapainona on pareja, jotka eivät harrasta seksiä edes kuukausittain. Ongelmaksi se muodostuu varsinkin silloin, kun toinen haluaa seksiä enemmän ja useammin kuin toinen. Jos kompromissina ei ole suhteen ulkopuolinen seksi, niin vaihtoehdoksi jää seksittömässä parisuhteessa eläminen tai eroaminen.

Onko seksittömyys tarpeeksi hyvä syy erolle, niin se on jokaisen oma asia.

Palataan takaisin Anna -lehden artikkeliin, jossa tarinan päähenkilö kertoo nykyisestä elämästään näin:

Nyt olen 45-vuotias sinkku ja olen vihdoin löytänyt itsestäni sen naisen, jonka minun olisi pitänyt löytää yli 25 vuotta sitten. En väitä, että seksi on suhteessa ainoa tärkeä asia, mutta enää en voisi kuvitella suhdetta miehen kanssa, joka ei haluaisi minua. Joka päivä.

Hänelle seksitön avioliitto oli riittävän hyvä syy erolle. Toki asiaan liittyi muitakin seikkoja, mutta ratkaisuaan hän ei ole päivääkään katunut.

Lue myös

X