Havaintoja parisuhteesta

Onko todellakin niin, että vain elämänmittainen avioliitto on onnistunut?

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Aloitan tekstini kahdella kommentilla blogiteksteihini. Ensimmäinen tulee alkoholistin vaimolta.

”Olen mieheni kanssa ollut 35 vuotta, joista 30 vuotta juonut joka päivä. Hän on mies, jota rakastan, mutta kun tulen töistä, niin se kaljan haju ja känniläisen söpertely saa minut raivon partaalle. Hän välittää vain itsestään.

Olen päättänyt vielä kestää 4 vuotta ja meidän yhteiset lainat on sitten maksettu. Ostan yksin oman kodin. En ikinä huoli sinne häntä kaljoittelemaan. Nautin hyvätuoksuisesta huoneilmasta ja hiljaisuudesta. Nyt mulla on päämäärä. Oma koti yksin. En aio erota kuitenkaan. Olen kerran sanonut tahdon ja pidän lupauksen, vaikkakin eri kodeissa.”

Toinen viesti tulee toiselta naiselta, joka on elänyt pitkän avioliiton miehensä kanssa.

”Avioliittoni on kestänyt kolmekymmentäyksi vuotta. Olemme nukkuneet siitä viimeiset viisitoista vuotta eri huoneessa. Meillä on ”omat huoneemme”, jossa katsomme omista televisioista iltaisin televisioita. Viime aikoina olen vienyt myös ruuan miehelleni hänen omaan huoneeseen, jossa hän katsoo syödessään samalla televisiota. Iltaisin ennen nukkumaan menoa käyn hakemassa likaiset astiat huoneesta tiskaukseen.

Kyllä minä kaipaisin sitä, että viettäisimme aikaa edes samassa huoneessa, mutta mieheni haluaa olla enimmäkseen yksin. En ole koskaan kuitenkaan edes miettinyt eroa, koska ero on lähes aina väärin ja epäonnistuminen. Olen luvannut olla avioliitossa kunnes kuolema erottaa. Minun kohtalo on olla tässä avioliitossa.”

Saan paljon kommentteja, joissa nykyihmisiä syytetään siitä, että emme osaa olla avioliitoissamme. Olemme itsekäs sukupolvi, joka ajattelee vain itseään ja omaa hyvinvointiaan.

Kahden julkaisemani kommentin jälkeen on helppo sanoa, hyvä että olemme. Malli, joka meille on myyty elämänmittaisesta avioliitosta, on osittain jopa vaarallinen malli. Ihmisten hyvinvointia pakkoavioliitot eivät ainakaan paranna, sillä usein jalustalle nostamamme elämänmittaiset avioliitot saattavat näyttää esimerkkien kaltaisilta.

Ihan vain siksi, koska avioliitossa oleville ihmisille ei ole tarpeeksi usein sanottu, että mitä tahansa olosuhteita ei tarvitse sietää.

Mitä tahansa olosuhteita ei tarvitse sietää.

Lue myös

X