Havaintoja parisuhteesta

”Pantavan näköinen”

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Omakohtaisella kokemuksella totean, että valtaosa miehistä, jotka naiselleen mainitsevat toisen naisen viehättävästä ulkomuodosta, sanamuoto on ”pantavan näköinen”.

On hetkiä, jolloin alkaa epäillä omaa kuplaansa. Sain yllä olevan kommentin tekstiin, joka koski sitä, että siinä ei ole mitään pahaa kääntää katseensa kohti kauneutta ja huomata muissakin ihmisessä kauniita ja viehättäviä piirteitä kuin omassa puolisoaan. Viehättävyys voi olla esimerkiksi ihmisen tavassa kävellä, ihmisen katseessa tai ihan vaikka vaatekappaleesa.

Tämän jälkeen kun on viehättävän tai kauniin asian nähnyt, niin pukee sen sanoiksi puolisoon kuultavaksi. Kauneus on tehny sanoilla näkyväksi ja maailma on taas hieman positiivisempi paikka elää.

Tämän jälkeen luen sitten jotain ylläolevan kaltaista. Valtaosa kommentin lähettäneen miestuttavista käyttääkin naisesta termiä ”pantavan näköinen.”

Itsehän en edes sukupuolittanut tekstissäni kauneutta. Minä pystyn näkemään kauneutta muissakin kuin naisissa. Kyse ei ole missään muodossa seksualisoimisesta eikä panokatseesta, vaan kauneudesta.

Itse en tunne yhtään miestä, joka käyttää termiä pantavan näköinen kuvaillessaan naisen viehättävää ulkonäköä puolisolleen. Enkä edes halua tuntea. Siksi minä ihmettelen kommentin sisältöä.

Jos onkin niin, että on eksynyt sellaisten miesten piiriin, jotka käyttäytyvät kuvaillun kaltaisen typerästi ja seksistisesti, niin yleistämisen sijaan kannattanee vaihtaa piirinsä, sillä uskaliaasti väitän, että kyseiset ”pantavan näköinen” termiä viljelevät ovat selvästi vähemmistössä meidän miesten keskuudessa.

Ei elämäänsä kannata tuhlata sellaisten ihmisten seurassa, jotka ovat omalle arvomaailmalle liian hankalia. Pidän tässä tekstissä kerrankin tiukasti meidän miesten puolia ja toistan, että tuollaiset seksistiset miehet ovat suuressa vähemmistössä. Heidän perusteella ei kannattane leimata koko sukupuolta.

Tänään on täällä Tampereella kaunis, helteinen päivä. Kaupunki on täynnä kesäihmisiä. Itse aion kävellessä pitää katseen ihmisen tasolla, enkä maahan luotuna. Minä en aio katsoa ihmisiä panokatseella, vaan ihan kauneuskatseella.

Kesä on siihen katseeseen aivan täydellinen vuodenaika.

Vai elänkö vain kuplassa? Elättekö te miesten kanssa, jotka määrittelevät vieraita naisia pantavuusasteikolla?

Lue myös

X