Havaintoja parisuhteesta

”Parikymmentä vuotta luulin tietäväni rakkaudesta kaiken, nyt ymmärrän, että en tiennyt siitä yhtään mitään”

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Parisuhteita on niin monia erilaisia. Yksi elää suhteessa, joka on vain tapa ja tottumus ja ei muuta haluakaan. Toinen elää samanlaisessa, vaikka haluaisi muuta, mutta ei uskalla tai halua lähteä etsimään itselle sopivampaa. Kolmannen mielestä parisuhde on pelkkää työntekoa ja siinä ei kuulukaan olla kivaa. Neljännen mielestä ihmiset eroavat liian helposti ja kun on kerran luvattu, niin siinähän sitten ollaan. Viides etsii jatkuvaa euforista rakastumisen tunnetta. Kuudes on suhteessa, kun ei osaa olla yksin.

Ja sitten kaikkien näiden mainittujen parisuhteisen joukossa on ihmisiä, jotka haluavat, että parisuhteessa pitää lähinnä olla kivaa ja kaikki muu on toisarvoista. Oman tarinansa kivasta parisuhteesta kertoo kommenttinsa lähettänyt nainen.

Pakko kyllä kertoa, että mulla on sellainen parisuhde, jossa on aina kivaa. On ollut jo 4,5 vuotta. Etäsuhde, jossa nähdään parin viikon välein tai joskus hetken mielijohteesta useammin. Mulla on aika lapsille, aika työlle ja aika parisuhteelle. Mikään noista ei ole pois toisesta.

Ja todellakin aina on ihan hiton kivaa. Tai ehkä sanoisin mukavaa. Sellainen täydellinen mukavuusalue. Molemmat antaa, ottaa ja saa tasapuolisesti.

Sanotaan, että riidat kuuluvat parisuhteeseen. Puhdistavat ilmaa. Ei hitossa kuulu. Pieni väittely pilke silmäkulmassa piristää, mutta riitely ei, ja se enemmänkin muuttaa ympäröivän ilman tukahduttavaksi.
Ja vei kauan, että pääsin näkemään ja kokemaan tämänkin ihmeen.

Olen nähnyt myös sen toisen puolen. Avioliitto, lapset, omakotitalo, lemmikit ja se pirun perunamaakin. Se, kun yritetään pitää kiinni jostain, koska niin kuuluu tehdä. Odotetaan sitä parempaa huomista ja luullaan, että tämmöistähän tämä vain on. Toinen saa kävellä yli ja halveksua ja se nyt vaan kuuluu asiaan. Ja itse sitten toimit yhtä typerästi takaisin.

Olen myös ollut nalkuttaja, loppuajasta pettäjä ja tehnyt muitakin virheitäkin, kukapa ei. Vaati vaan saada oikea ihminen rinnalle, niin kaikki palaset loksahtivat paikoilleen. Parikymmentä vuotta luulin tietäväni rakkaudesta kaiken. Nyt ymmärrän, että en tiennyt siitä yhtään mitään. Ehken opi täysin koskaan, mutta suunta on oikea.

Toki tällainen ei sovi kaikille, mutta pointtina se, että oli se parisuhde millainen hyvänsä, niin siinä kuuluu olla kivaa.

Niin. Voiko tästä naisen kertomasta tavasta olla parisuhteessa olla edes eri mieltä? Toisin sanoen, mikä parisuhde se sellainen on, jossa ei kellään ole kivaa?

Lue myös

X