Havaintoja parisuhteesta

Parisuhde ei ole rakkauden pikaruokala

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Parisuhteen kaari urheilukieleen puettuna.

Parikymppisenä sä et edes tiedä pelaavas. Sulla on enemmän intoa kuin taitoa ja tahtoa. Vaihdat seuraa kun vanha ei anna peliaikaa. Et edes yritä pitää omaa peliä puhtaana. Sä oot pahasti kesken vaikka luulet olevas huipulla. Sä puhallat saippuakuplan ja leijailet sen sisällä. Sä kuvittelet että sen sisään voi jäädä. Sä oot sitä mieltä että vain voittaminen kelpaa. Sä oot kuplan sisässä ja lopetat treenaamisen.

Sit yhtenä aamuna sä vaan huomaat että kupla on puhjennut. Sä oot tilanteessa että kaikki ei enää sujukaan kuin itsestään. Sä oot hetkessä jolloin parisuhde vasta oikeasti alkaa. Sun pitää vaihtaa pelitaktiikkaa. Sun pitää aloittaa määrätietoinen panostaminen. Sun pitää ymmärtää että parisuhteessa tulee muitakin sijoja. Sun pitää hyväksyä että välillä voi jäädä neljänneksi. Sä ymmärrät että parisuhde ei ole rakkauden pikaruokala. Sulla pitää olla tahtoa tehdä sitä mitä teet. Välillä sulla on raivostuttavan lipsuvat sukset. Sä huudat kanssaihmisiltä havuja perkele. Mutta itse sun pitää oppia suksesi voitelemaan. Jos ne lipsuu niin ei siitä voiteita voi syytellä.

Sit sä havahdut ja huomaat että ikä hakkaa 40 vuotta rikki. Sä teet spontaanin hyökkäyksen suoraan maalia kohti. Sit kun sä oot juuri lämäämässä kiekkoa suoraan yläpesään. Sä huomaat että sun jalka kramppaa pahasti. Ja että nivusissa tuntuu vain alkava tyrä. Sä heittäydyt maahan ja ulvot kivusta. Pettymystä se on ja huomion hakemista. Totuuden peittelyä että et sä täällä ikuisesti ole. Sä haluat olla enemmän kunnossa kuin olet. Sä douppaat ittes sellasilla pillereillä että sun nivuses turpoo. Sä ostat itselles liian kalliin veneen. Ja katselet keski-iän kiima silmilläs liian nuoria naisia. Sun suksesi lipsuu ja luistaa vain taaksepäin.

Sä voit tehdä sen toisin. Sä voit hyväksyä faktat. Sä huomaat että sun hiuksissas on harmaata. Ja sun täytyy pissata joka kolmas tunti. Sä vain yksi päivä tajuut että sun loppuelämä on tässä. Sä huomaat sun vieressäs ne tutut kasvot. Sä voit sulkea sen pillerirasian ja relata. Pelata höntsyillen ja turhia viuhtomatta. Sit sä huomaat kuinka taitava sä oot. Sä kaivat itsestäs esiin ne kaikki elämän varrella opitut. Sä huomaat että taito voittaa himon. Sä pistät sun sormenpääs sun kumppanisi kaulalle. Sä huomaat osaavasi rakastaa ja vetää lakanoita. Sä tunnet sun nivusissas muutakin kuin tyrän. Sun kumppanis vastaa sun hymyyn ja kosketuksiin. Sit te katsotte kalenteria ja huomaatte jotain mahtavaa. Teillä on koko loppuelämä aikaa pelata. Koko loppuelämä kokeilla uusia kuvioita. Koko loppuelämä toistaa jo opittuja.

Sä heräät ja lasket suhun tarttuneet luomet. Huomaat että ne riittävät tämän pelin voittoon. Sä olet voittanut tämän pelin. Sun kumppanis on voittanut tämän pelin. Se oli kaksinpeli. Te saatte palkinnoksi yhteisen loppuelämän.

Sit te vaan pidätte toisianne kuin pokaalia.

Lue myös

X